29 231
Verlenging van de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever bij ziekte (Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte 2003)

nr. 7
AMENDEMENT VAN HET LID BUSSEMAKER

Ontvangen 13 november 2003

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

A

Na onderdeel E wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

Artikel 71a wordt als volgt gewijzigd:

In het negende lid vervalt de zinsnede «is ten hoogste 52 weken en» en wordt na de laatste zin toegevoegd: Het tijdvak kan door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen telkens worden verlengd indien na afloop van het tijdvak blijkt dat de werkgever nog onvoldoende reïntegratie-inspanningen heeft verricht.

B

In onderdeel H wordt de zinsnede «de artikelen 19, 34, 75a en 76f» vervangen door: de artikelen 19, 34, 71a, 75a en 76f.

II

Artikel II wordt als volgt gewijzigd:

A

Onderdeel A, onder 2, komt te luiden:

2. Lid 11 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt na «Het tijdvak» ingevoegd: van 104 weken.

b. Na de puntkomma aan het slot van onderdeel b wordt ingevoegd: en.

c. Onderdeel c komt te luiden:

c. met de duur van het tijdvak, bedoeld in artikel 71a, negende lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

B

Het in onderdeel D voorgestelde tiende lid, onderdeel c, komt te luiden:

c. met de duur van het tijdvak, bedoeld in artikel 71a, negende lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de loonsanctie voor werkgevers bij onvoldoende reïntegratie-inspanningen en de daarbij behorende ontslagbescherming voor werknemers, niet gemaximeerd worden, maar pas eindigen als de werkgever zijn reïntegratiegedrag voldoende aanpast. In het voorliggende wetsvoorstel kan de loonsanctie met maximaal 52 weken verlengd worden. Door deze tijdsbegrenzing uit de sanctiebepaling te halen, worden de rechten en plichten van werkgevers en werknemers in evenwicht gebracht en calculerend gedrag voorkomen. Bij onvoldoende reïntegratie-inspanningen door de werknemer kan de werkgever de loondoorbetaling stoppen en ontslag aanvragen. De werknemer krijgt bij onvoldoende reïntegratie-inspanningen ook geen toegang tot de WAO.

Bussemaker

Naar boven