29 214 Subsidiebeleid VWS

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 september 2021

Hierbij bied ik uw Kamer het adviesrapport aan ZonMw dat heeft opgesteld in het kader van het subsidieprogramma Voor Elkaar!1. Dit programma is in 2019 ingesteld om de vernieuwing van de patiëntenbeweging te ondersteunen. Ook diende het programma inzicht te geven in de wijze waarop het Ministerie van VWS het toekomstige subsidiebeleid zo kan inrichten dat patiënten- en gehandicaptenorganisaties (pg-organisaties) optimaal worden ondersteund en het maatschappelijke effect van hun inzet kan worden vergroot.

De afgelopen twee jaar heeft ZonMw in het kader van het programma Voor Elkaar! ruim 100 projecten ondersteund van pg-organisaties die zich op vernieuwende wijze hebben ingezet voor mensen met een (chronische) ziekte, een beperking of psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Naast de positieve resultaten die deze projecten hebben opgeleverd voor hun doelgroep, geven ze ook inzicht in de werkende principes van succesvolle projecten en impactvolle organisaties.

Via een uitvoerige analyse van alle ingediende (gehonoreerde en niet-gehonoreerde) projecten heeft ZonMw gedestilleerd wat belangrijke succesfactoren zijn bij de uitvoering van een project en wat de kenmerken zijn van de organisaties achter deze succesvolle projecten.

Het adviesrapport van ZonMw biedt een aantal waardevolle bouwstenen voor het toekomstige instellingssubsidiekader voor de ondersteuning van pg-organisaties, waar ik uw Kamer in mijn brief van 12 juli al over informeerde.2 Zoals ik in deze brief heb aangegeven, werk ik dit nieuwe subsidiekader uit langs de lijnen van:

  • Meer focus op de maatschappelijke impact en bereik van pg-organisaties;

  • Naast aandoening specifieke initiatieven ook ruimte voor aandoeningsoverstijgende en thematische samenwerking;

  • Verdere professionalisering van de inzet van pg-organisaties;

  • Versterken van de «stem van de patiënt» op regionaal niveau.

De aanbevelingen van ZonMw sluiten hier goed bij aan en bieden ook input om de geschetste contouren van het instellingssubsidiekader concreter in te vullen. Daarnaast doet ZonMw enkele aanbevelingen voor aanpalende ondersteuningsopties, zoals een aparte projectsubsidieruimte voor organisaties die ook in de toekomst buiten het kader voor de instellingssubsidie zullen vallen.

Zoals ik in mijn brief van 12 juli al heb aangegeven, is het aan het volgende kabinet om definitieve keuzes te maken over de invulling van het subsidiebeleid voor de periode 2023–2027. Het advies van ZonMw biedt nuttige inzichten, die zullen worden meegenomen in de uitwerking van het nieuwe beleidskader. Als toegezegd zal ik uw Kamer op de hoogte worden houden over de verdere uitwerking van het beleid aangaande de subsidiëring van pg-organisaties.

Tot slot

De Nederlandse gezondheidszorg staat voor de belangrijke uitdaging om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg ook in de toekomst te kunnen garanderen. Het is belangrijk dat burgers en patiënten hierin een stem hebben, zodat het functioneren van mensen centraal staat in de keuzes die worden gemaakt over de inrichting van de zorg. Dit vraagt ook om krachtige pg-organisaties, die het ervaringsperspectief van mensen met een (chronische) aandoening, beperking of psychische kwetsbaarheid op een goede manier kunnen vertegenwoordigen. Het is belangrijk dat het subsidiebeleid hier een impuls aan geeft, zodat pg-organisaties voldoende worden toegerust om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke veranderopgave waar we gezamenlijk voor staan.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Kamerstuk 29 214, nr. 91.

Naar boven