29 214
Subsidiebeleid VWS

nr. 31
BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2008

Op 23 juli 2007 en 6 maart jongstleden (Kamerstukken II, 29 214, nrs. 24 en 30) hebben wij u geïnformeerd over de nieuwe subsidiesystematiek die wij aan het uitwerken zijn.

Alvorens wij daarover tijdens het Algemeen Overleg op 5 juni aanstaande van gedachten wisselen, doe wij u enkele documenten toekomen die wij zeer recent aan het pgo-veld hebben gestuurd.1 Ook hebben wij een afschrift van onze brieven aan de CG-raad, CSO en NPCF toegevoegd.1

Wij maken tevens van de gelegenheid gebruik om u kort te informeren over de stappen die wij hebben gezet, of op korte termijn gaan zetten, na de brief aan uw Kamer van 6 maart jongstleden.

Ontwikkelingssubsidie 2008

Er is een tijdelijke regeling ontworpen die het voor pgo-organisaties mogelijke maakt om op een zo laagdrempelig mogelijk wijze een ontwikkelingsubsidie van € 30 000 aan te vragen voor 2008. De organisaties kunnen die subsidie onder meer aanwenden voor versterking van hun organisatie of het opstellen van een meerjarenplan De regeling wordt op korte termijn gepubliceerd in de Staatscourant.

Nieuwe regeling vanaf 2009

Op dit moment worden de uitgangspunten van de brief van 6 maart verwerkt in de nieuwe subsidiesystematiek uitgewerkt in de vorm van een ministeriële regeling. Wij streven er naar deze regeling begin september te publiceren in de Staatscourant. Zodra de regeling gepubliceerd is, zal het Fonds PGO, in samenwerking met de koepels en het ministerie, voor uitgebreide voorlichting over de nieuwe regeling zorgen.

De werkgroep wenkend perspectief

Wij hebben de werkgroep wenkend perspectief, bestaande uit vertegenwoordigers uit het pgo-veld, ingesteld en gevraagd een beeld te schetsen van de sterke pgo-organisatie van de toekomst. Deze werkgroep zal onder meer suggesties doen voor het beoordelingskader, dat wij de programmaraad mee zullen geven voor haar advisering over de verdeling van het aanvullende subsidiebudget. De werkgroep wenkend perspectief bestaat uit de volgende personen: de heer Joop Gillissen (voorzitter), de heer Beer Boneschansker, mevrouw Patricia Huijbregts, mevrouw Marijke Knuttel en de heer Okke Pol.

De Programmaraad

De Programmaraad zal ons adviseren over de verdeling van de aanvullende middelen over de ingediende vierjarenplannen. De Programmaraad zal dit doen met ondersteuning vanuit het Fonds PGO (vanaf 2009 de PGO-unit bij het CIBG) en op basis van een beoordelingskader dat momenteel door ons ontwikkeld wordt. De Programmaraad zal uit vijf of zes leden bestaan die onafhankelijk zijn van het pgo-veld. Voorzitter van de Programmaraad wordt mevrouw Hannie van Leeuwen. De andere leden worden momenteel geworven.

Ondersteuning door koepels

Wij hebben na 6 maart diverse keren overleg gevoerd met de koepels over de wijze waarop zij het pgo-veld willen ondersteunen. De koepels hebben aangegeven daarvoor een plan te willen ontwikkelen dat zij binnenkort indienen. Wij hebben daarbij expliciet aangegeven dat het plan:

– een gezamenlijk plan van de pgo-koepels is

– het ondersteuningsaanbod beschikbaar is voor het gehele pgo-veld, niet alleen voor leden van de CG-Raad, CSO en NPCF

– het plan specifiek aandacht heeft voor de deelsectoren van verstandelijk gehandicaptenorganisaties en ggz-patiëntenorganisaties en hun vertegenwoordigende samenwerkingsorganisaties.

Koepelstructuur

Het Landelijk Platform GGZ en het Platform VG hebben aandacht gevraagd voor hun positie. Meer specifiek hebben zij de wens geuit om naast de CG-raad, CSO en NPCF als koepel te worden aangewezen. Wij zijn van mening dat de specifiek op de GGZ- en VG-sector gerichte belangenbehartiging verder versterkt moet worden, maar tegelijkertijd willen wij een verdere versnippering in de koepelstructuur voorkomen.

Wij zijn dan ook verheugd dat de CG-raad, CSO en NPCF hebben aangegeven het gesprek met beide platforms te willen openen om het idee uit te werken om te komen tot een gezamenlijke koepel waarin organisaties van de chronisch zieken en de mensen met alle soorten beperkingen samenwerken met behoud van eigenheid. Wij zijn ook verheugd dat de beide platforms hebben aangegeven open te staan om het gesprek hierover aan te gaan. Wij vinden het van belang dat binnen een nieuwe organisatievorm alsmede in het proces daar naar toe zoveel mogelijk sprake is van gelijkwaardigheid van de onderscheiden partijen. Wij zijn bereid om hierbij een procesmatige alsmede een financieel faciliterende rol te vervullen.

De overgang van het Fonds PGO naar het CIBG

De overgang van het Fonds PGO naar een duidelijk onderscheiden PGO-unit bij het agentschap (baten-lastendienst) CIBG is voorzien per 1 januari 2009, parallel aan de inwerkingtreding van de nieuwe subsidieregeling. De planning van de overgang verloopt volgens schema.

Communicatie met het veld

Op 4 juli aanstaande zal een vierde bijeenkomst met het pgo-veld plaatsvinden. Dan zal onder meer van gedachten worden gewisseld over het in de nieuwe systematiek te hanteren beoordelingskader voor de vierjarenplannen en het concept wenkend perspectief.

Graag spreken wij met tijdens het Algemeen Overleg op 5 juni met u verder over de wijze waarop wij de positie van de patiënten gehandicapten en ouderenorganisaties willen versterken.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven