29 210
Wijziging van enkele belastingwetten c.a. (Belastingplan 2004)

nr. 97
VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG

Vastgesteld 14 april 2004

De vaste commissie voor Financiën1 heeft op 31 maart 2004 overleg gevoerd met staatssecretaris Wijn van Financiën over de beantwoording van de schriftelijke vragen van mevrouw Dezentjé Hamming (VVD) over de fiscale regeling PC Privé (Aanhangsel der Handelingen II, vergaderjaar 2003–2004, nr. 1006).

Van dit overleg brengt de commissie bijgaand beknopt verslag uit.

Vragen en opmerkingen uit de commissie

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD) is niet tevreden met de beantwoording van haar schriftelijke vragen door de staatssecretaris, omdat er geen oplossing wordt geboden. De suggestie dat de circa 40 000 getroffenen in overleg met hun baas de contracten moeten aanpassen, past niet in het streven van het kabinet om de administratieve lasten te verlagen. De Kamer heeft met de aanvaarding van het amendement niet gewild dat gebruikers van de pc-privé-regeling geconfronteerd worden met een belastingheffing die zij niet konden voorzien. Het verbaast mevrouw Dezentjé dat tijdens het debat over het Belastingplan niet is gemeld dat de oude regeling niet zou worden geëerbiedigd. Zij kan zich niet voorstellen dat het hoge kosten met zich brengt als de regering betrokkenen tegemoetkomt.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA), die mede namens de fracties van D66 en LPF het woord voert, meent dat er in de hectiek van het debat over het Belastingplan 2004 een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden. Hij betreurt het dat de Kamer er niet aan heeft gedacht om de oude regeling te eerbiedigen. Wil de staatssecretaris zijn inventiviteit aanwenden om een regeling te treffen voor degenen die voor 1 januari 2004 via hun werk een pc hebben gekocht?

Mevrouw Bussemaker (PvdA) herinnert eraan dat haar fractie een soortgelijk amendement over de feestdagenregeling maar met een andere dekking heeft ingediend, namelijk een beperking op de afschrijving van vastgoed. Deze dekking zou nu gebruikt kunnen worden om de door iedereen ongewenste effecten te compenseren. Het past niet bij een betrouwbare overheid dat afspraken op deze manier worden teruggedraaid. Is het eerder voorgekomen dat regelingen zonder overgangsmaatregelen worden gewijzigd? De staatssecretaris heeft hier trouwens tijdens het debat niet op gewezen en daarmee is de Kamer op het verkeerde been gezet. In de toekomst dient de Kamer van dergelijke gevolgen op de hoogte te worden gesteld.

Klopt het dat het kabinet de sociale partners heeft voorgesteld om de regelingen voor prepensioen en levensloop te financieren door de pc-privé-regeling geheel te schrappen? Zo ja, wat zijn de consequenties daarvan? Hoe ziet de staatssecretaris het afschaffen van deze regeling gelet op het streven van het kabinet om de kenniseconomie te stimuleren? Worden andere fiscale maatregelen overwogen?

Het antwoord van de staatssecretaris

De staatssecretaris wijst erop dat de wetgever zo consistent mogelijk dient te opereren. De feestdagenregeling die bij het Belastingplan 2003 sterk was beperkt, is bij het Belastingplan 2004 in ere hersteld. Op zichzelf was dit begrijpelijk, maar het is geen fraai voorbeeld van consequente wetgeving. De staatssecretaris herinnert eraan dat hij alle amendementen waarbij de dekking in de pc-privé-regeling werd gezocht, heeft ontraden, maar verder het oordeel aan de Kamer heeft overgelaten. Technisch was de dekking overigens deugdelijk.

Het komt meer voor dat wijzigingen van fiscale regelingen een directe werking hebben, zoals de afschaffing van de basisaftrek voor lijfrente. Bij contracten gebaseerd op een fiscale faciliteit is er nooit zekerheid op langere termijn. De staatssecretaris was zich daarvan in dat debat wel bewust, maar heeft er niet expliciet op gewezen, omdat dit amendementen van de Kamer betrof en omdat directe werking van wijzigingen in de fiscaliteit vaker voorkomt.

De staatssecretaris is bereid om het maximum van de pc-privé-regeling binnen deze kabinetsperiode te bevriezen teneinde intertemporele dekking te bewerkstelligen. Daarmee kan worden voorzien in een overgangsregeling waarmee alle afspraken van voor of op 31 december 2003 volgens het oude regime worden behandeld. Alleen de contracten daterend van 1 januari 2004 of later vallen onder de nieuwe regeling.

Nadere gedachtewisseling

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD) kan instemmen met deze oplossing. Wil de staatssecretaris een en ander in een brief nader uiteenzetten?

De heer De Nerée tot Babberich (CDA) meent dat met dit voorstel het bedrijfsongeval ongedaan kan worden gemaakt.

Mevrouw Bussemaker (PvdA) kan eveneens instemmen met het voorstel van de staatssecretaris en informeert waarom zij geen antwoord heeft gekregen op haar vraag over prepensioen en levensloop.

De staatssecretaris zal een positief besluit uit doen gaan dat het oude bedrag voor de omschreven doelgroep blijft gelden, waarmee wordt geanticipeerd op wetgeving.

Hij kan in dit verband niet ingaan op onderhandelingen met de sociale partners.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën,

Tichelaar

De griffier van de vaste commissie voor Financiën,

Berck


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Giskes (D66), Crone (PvdA), De Grave (VVD), Hofstra (VVD), De Haan (CDA), Bussemaker (PvdA), Vendrik (GroenLinks), Halsema (GroenLinks), Kant (SP), Eurlings (CDA), Blok (VVD), Ten Hoopen (CDA), ondervoorzitter, Smits (PvdA), De Pater-van der Meer (CDA), Van As (LPF), Tichelaar (PvdA), voorzitter, Gerkens (SP), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Varela (LPF), De Nerée tot Babberich (CDA), Koomen (CDA), Fierens (PvdA), Aptroot (VVD), Blom (PvdA), Heemskerk (PvdA) en Dezentjé Hamming (VVD).

Plv. leden: Rouvoet (ChristenUnie), Bakker (D66), Koenders (PvdA), Van Beek (VVD), Balemans (VVD), Kortenhorst (CDA), Van Nieuwenhoven (PvdA), Duyvendak (GroenLinks), Van Gent (GroenLinks), De Ruiter (SP), Mosterd (CDA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Atsma (CDA), Dijsselbloem (PvdA), Omtzigt (CDA), Eerdmans (LPF), Noorman-den Uyl (PvdA), Van Bommel (SP), Jan de Vries (CDA), Hermans (LPF), Mastwijk (CDA), Rambocus (CDA), Samsom (PvdA), Luchtenveld (VVD), Smeets (PvdA), Douma (PvdA) en Bibi de Vries (VVD).

Naar boven