29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie

Nr. 226 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 november 2017

Hierbij stuur ik u naar aanleiding van het verzoek van het lid Wassenberg (Partij voor de Dieren) een reactie op het bericht «Grote klanten bezorgd over duurzaamheid bij verkoop Eneco».1

Het bericht gaat over de brief die de bestuursvoorzitters van de Nederlandse Spoorwegen (hierna: NS), KPN en Albert Heijn aan de bestuursvoorzitter van Eneco hebben gestuurd. In de brief benadrukken zij het belang van de voortzetting van de duurzame koers van Eneco, nu de aandelen van het bedrijf mogelijk verkocht worden.

De aandeelhouderscommissie van Eneco heeft de afgelopen maanden onderzocht welke aandeelhouders hun belang wensen te behouden en welke hun belang wensen af te bouwen. Op 1 november heeft de aandeelhouderscommissie aangegeven dat een ruime meerderheid haar belang wenst af te bouwen.

Nu een meerderheid heeft aangegeven haar belang in Eneco te willen verkopen, gaat de aandeelhouderscommissie een transactieproces voorbereiden. Dit proces zal worden vormgegeven in overleg met Eneco. Een definitief besluit over het al dan niet verkopen van de aandelen in Eneco wordt na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 verwacht.

In hun brief geven de bestuursvoorzitters van de NS, KPN en Albert Heijn aan dat zij niet gaan over het wel of niet verkopen van Eneco. Dat is, zo stellen ze, aan de (publieke) aandeelhouders. Dit onderschrijf ik. Zoals mijn voorganger op 24 oktober ook al aan uw Kamer schreef (Kamerstuk 29 023, nr. 225) is het aan de aandeelhoudende gemeenten om te bepalen of zij hun aandeelhouderschap van Eneco voort willen zetten. Dit past binnen de gedachte achter de Wet onafhankelijk netbeheer die borgt dat de infrastructuur in publieke handen is en blijft en de commerciële productie- en leveringsbedrijven met elkaar concurreren om de gunst van de klant.

De drie bestuursvoorzitters stellen dat het voor hen als klant en duurzame partner van belang is om de groene koers van Eneco te borgen richting de toekomst. Ik vind het een goede ontwikkeling dat stakeholders hun standpunten kenbaar maken. In dit verband wil ik ook graag wijzen op het feit dat de huidige aandeelhouders de groene koers zelf ook van belang vinden. In hun consultatiedocument geven ze aan dat de mate waarin een bieder zich conformeert aan de duurzame strategie van Eneco wordt meegewogen in hun besluit. Andere zaken waarvan de aandeelhouders hebben aangegeven deze mee te zullen laten wegen zijn de borging van de publieke belangen, werkgelegenheidsaspecten, de vraag of de bieder zich committeert aan langdurig aandeelhouderschap in Eneco en de hoogte van het bod.

Voor een succesvolle klimaat- en energietransitie moet de overheid zorgen voor een helder perspectief en de juiste randvoorwaarden. Dit doe ik door o.a. het opstellen van wet- en regelgeving en het afsluiten van een nieuw Klimaat- en Energieakkoord. Met dit akkoord wil ik borgen dat alle partijen, waaronder alle hiervoor genoemde bedrijven, bijdragen aan het bereiken van de ambitieuze doelstellingen op het terrein van CO2-reductie uit het Regeerakkoord. Ook voor eventuele nieuwe eigenaren of aandeelhouders van Eneco is de energietransitie een gegeven en binnen deze transitie zullen ze hun strategie en bedrijfsvoering verder moeten ontwikkelen. Ik blijf me op de hoogte stellen van de actuele ontwikkelingen, maar zie geen reden of noodzaak om me te mengen in de verantwoordelijkheid van de huidige (publieke) aandeelhouders.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


X Noot
1

Nu.nl, 26 oktober 2017

Naar boven