29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie

Nr. 172 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juni 2014

Recent heeft u mij verzocht om een reactie op een aantal rapporten:

  • Het ING rapport «Stroomnet onder hoogspanning: staat gebaat bij kruisparticipaties netbedrijven».

  • Greenpeace rapporten: «Locked in the past: why Europe's big energy companies fear change» en «PowE[R] 2030 – A European Grid for 3/4 Renewable Energy by 2030».

  • Stand van zaken ten aanzien van het Energieraadrapport: «De ruggengraat van de energievoorziening».

Ik heb kennis genomen van het ING-rapport «Stroomnet onder hoogspanning: staat gebaat bij kruisparticipaties netbedrijven». Het rapport bevat een analyse van een aantal aspecten van de elektriciteitsmarkt met bijbehorende effecten, zoals de Duitse Energiewende, de opkomst van schaliegas, de internationalisering van de stroommarkt en het feit dat de transitie naar duurzame energie miljarden aan investeringen vraagt. Deze aspecten zijn bekend bij mij en hierover heb ik eerder al op verschillende momenten met uw Kamer gecommuniceerd. Het rapport bevat ook een aantal aanbevelingen over de mogelijkheid voor TenneT en GTS om kruisparticipaties aan te gaan met andere landelijke netbeheerders (TSO’s) en een aantal aanbevelingen over de ontwikkeling van wind op zee met het bijbehorende net op zee. Over beide onderwerpen loopt de discussie met uw Kamer nog. Uw Kamer is geïnformeerd over het voornemen van het kabinet om onder voorwaarden TenneT en GTS de mogelijkheid te bieden aandelenruil te doen met andere TSO’s (Kamerstuk 28 165, nr. 176). Het rapport van de ING zie ik als ondersteuning van dit kabinetsvoorstel. U ontvangt binnenkort de reactie van het kabinet op de schriftelijke vragen van uw Kamer naar aanleiding van dit voorstel.

Over het net op zee ontvangt u binnenkort meer informatie in de beleidsbrief STROOM. Voor de reactie van het kabinet ten aanzien van deze twee onderwerpen verwijs ik u zodoende kortheidshalve naar deze brieven.

Ten aanzien van de gevraagde reactie over de rapporten «Locked in the past: why Europe's big energy companies fear change» en «PowE[R] 2030 – A European Grid for 3/4 Renewable Energy by 2030» merk ik op dat een reactie op deze rapporten zal worden meegenomen bij de reeds toegezegde kabinetsreactie op de analyse van ECN en PBL ten aanzien van het Europese Witboek Energie en Klimaat 2030 ter uitvoering van de motie van het lid Van Tongeren (Kamerstuk 33 858, nr. 8).

Het kabinet heeft in 2009 gereageerd op het rapport van de Energieraad over de energienetwerken (Kamerstuk 29 023, nr. 75). Vervolgens is het kabinet in het Energierapport 2011 uitgebreid ingegaan op de energie-infrastructuur en inmiddels heeft het kabinet met meer dan 40 partijen het Energieakkoord gesloten, waarin infrastructuur ook een belangrijke rol speelt. Uit beide trajecten volgen wetsaanpassingen, die hun weerslag krijgen in de voorziene herziening van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Over deze herziening ontvangt u, zoals hierboven ook beschreven, binnenkort een beleidsbrief STROOM.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven