28 973 Toekomst van de intensieve veehouderij

Nr. 179 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2016

Hierbij informeer ik u over de jaarrapportage 2015 van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij (UDV)1. De jaarrapportage is te raadplegen via de internetsite van de UDV:

http://www.uitvoeringsagendaduurzameveehouderij.nl/. Met deze brief geef ik een korte toelichting op de resultaten.

Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij (UDV)

De UDV is een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid en is gericht op verduurzaming van de veehouderij. De UDV heeft als ambitie om samen te werken aan «een in alle opzichten toonaangevende veehouderij in 2023». Daaronder wordt verstaan «een veehouderij die met behoud van concurrentiekracht produceert met respect voor mens, dier, milieu en omgeving, inclusief de effecten van de Nederlandse veehouderij elders in de wereld».

Deelnemers aan dit samenwerkingsverband zijn: de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Dierenbescherming (DB), de Groene Kennis Coöperatie (GKC), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), het Ministerie van Economische Zaken (EZ), de stichting Natuur & Milieu (N&M), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en de Rabobank Nederland.

Resultaten

De voortgangsrapportage geeft een overzicht van de voortgang van verduurzaming in de dierlijke ketens, zoals de voortgang van initiatieven binnen de zuivelketen, de varkensketen en de pluimveeketen. Daarnaast komen een viertal «doeners» aan het woord, die vertellen hoe zij vormgeven aan verduurzaming binnen hun ketens.

Ook wordt aandacht besteed aan de samenwerking tussen de UDV en de Alliantie Verduurzaming Voedsel (AVV) die het doel heeft het verduurzamingsproces in de productie en afzet van vlees met een plus op duurzaamheid te stimuleren en te versnellen. Een meerjarig programma dat zich richt zich op het bevorderen van marktconcepten in de vleessector die een plus zijn voor de (internationale) markt, consument, dier en omgeving op het gebied van duurzaamheid, is uitgewerkt.

De voortgangsrapportage bevat daarnaast links naar de voortgang op de diverse versnellingsprojecten die vanuit het samenwerkingsverband zijn ingezet.

Ook wordt in de rapportage aandacht besteed aan onder andere de monitor antibioticumgebruik en de monitor duurzaam voedsel.

De UDV probeert zoveel mogelijk veehouders te stimuleren duurzaam te bouwen. De UDV-partners hebben stimuleringsmaatregelen uitgewerkt onder de titel Plusstal. In 2016 zal een eerste monitor verschijnen van de resultaten die geboekt zijn over het jaar 2015. Deze monitor nieuwe stijl zal voortbouwen op de huidige monitoring integraal duurzame stallen. In de huidige monitor wordt gekeken naar de duurzame stallen ten opzichte van het totaal aantal stallen. In de nieuwe monitor zal ook aandacht zijn voor het aandeel plusstallen (of hoger) ten opzichte van alle nieuwbouw.

Het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming laat zien dat het aantal dieren dat onder dit keurmerk wordt gehouden blijft toenemen. In 2015 stijgt het aantal productiedieren dat diervriendelijker gehouden wordt met 3,3 miljoen naar 20 miljoen dieren. Dat is een groei van 17 procent vergeleken met 2014.

Voor meer informatie over de voortgang verwijs ik u naar de website van de UDV http://www.uitvoeringsagendaduurzameveehouderij.nl/.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven