28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)

Nr. 209 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 maart 2017

Met deze brief informeer ik u over de vogelgriepsituatie in Europa, in Nederland, en over het voortduren van de landelijke maatregelen voor vogelgriep.

De situatie in de Europese Unie blijft erg onrustig. Er worden nog volop besmette wilde vogels gevonden, bijvoorbeeld ook in het buurland Duitsland. Ook worden daar nog iedere week besmettingen op pluimveebedrijven vastgesteld. Qua aantallen uitbraken op pluimveebedrijven meldt Frankrijk op dit moment veruit de meeste. De uitbraken in Frankrijk concentreren zich in het zuidwesten, in hetzelfde gebied waar ook vorig jaar vogelgriepuitbraken waren. Maar ook in andere Europese lidstaten worden nog uitbraken gezien (zie bijlage 1: kaart uitbraken vogelgriep EU week 91). Het verloop van het aantal vogelgriepgevallen bij wilde en gehouden vogels in de tijd blijft relatief stabiel (zie bijlage 2: verloop uitbraken EU per week2).

De belangrijkste gegevens over de vogelgriepuitbraken in de Europese Unie komen uit het animal disease notification system (ADNS) (https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/not-system_en). De Europese lidstaten melden uitbraken van dierziekten in dit systeem en nationale overheden hebben toegang tot deze informatie.

De afgelopen maand leek de vogelgriepsituatie in Nederland enigszins tot rust te komen. Het laatste geval bij gehouden vogels was op 27 januari 2017 en de laatste besmette dode wilde vogel werd gevonden op 9 februari jl. Helaas zijn op 7 maart jl. twee gevallen van vogelgriep bevestigd bij kippen van hobbyhouders in de buurt van Purmerend. De vogels op beide locaties zijn inmiddels geruimd. Deze vondst betekent dat er nog steeds vogelgriepvirus in de omgeving aanwezig is. Ook heeft de deskundigengroep dierziekten deze week geconcludeerd dat het vogelgrieprisico ten opzichte van de vorige bijeenkomst op 22 februari 2017 niet is gewijzigd (zie bijlage 3: verslag deskundigengroep 7 maart 20173). Ik heb daarom besloten de landelijke maatregelen met betrekking tot vogelgriep, waaronder de ophokplicht, in stand te houden.

De beslissing om de ophokplicht in stand te houden is geen eenvoudige. Vrije-uitloopbedrijven worden geconfronteerd met dalende prijzen voor de op hun bedrijven geproduceerde eieren. Maar gezien de beoordeling van de deskundigen acht ik het onverantwoord de kippen weer naar buiten te doen. De kans op nieuwe vogelgriepuitbraken is te groot.

De deskundigengroep dierziekten (http://www.deskundigengroepdierziekten.nl/) beoordeelt regelmatig het risico met betrekking tot de vogelgriepsituatie in Nederland. Deze deskundigengroep bestaat uit wetenschappers, en in geval van vogelgriep uit wetenschappers die uit verschillende invalshoeken expertise hebben op het gebied van vogelgriep: epidemiologie, virologie, diergeneeskunde, sectorkennis en ornithologie. De groep adviseert de Staatssecretaris en het secretariaat wordt verzorgd door een ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken. De deskundigengroep baseert haar conclusies op de in de groep aanwezige wetenschappelijke expertise en op de meest recente informatie over uitbraken van vogelgriep in de EU (en elders in de wereld). Deze informatie komt bijvoorbeeld uit het ADNS-systeem, maar ook andere bronnen worden geraadpleegd, zoals de resultaten van nationale monitoringprogramma’s, de meest recente informatie over verdenkingen en bevestigingsonderzoek in Nederland, informatie verkregen door contacten met wetenschappelijke instellingen wereldwijd, informatie verkregen door contacten van de Nederlandse Chief Veterinary Officer, etc. Het schatten van het risico op insleep van vogelgriep is geen rekensom, maar een expertopinie. De deskundigengroep dierziekten zal de komende tijd iedere twee weken een nieuwe risicoschatting maken.

Zoals ik in mijn brief van 27 januari jl. heb aangegeven (Kamerstuk 28 807, nr. 207), werkt de Europese Commissie aan een structurele oplossing voor de problematiek van de 12-wekentermijn voor de vrije-uitloopbedrijven. In dat kader zal de Europese Commissie een expertbijeenkomst beleggen om een wijziging van de bijlage 2 van verordening 2008/589 te bespreken. In deze bijlage wordt de 12-wekentermijn genoemd. Vrije-uitloopkippen mogen maximaal 12 weken worden opgehokt, daarna verliezen de eieren de vrije-uitloopstatus. De inzet van Nederland is om de status van vrije-uitloopeieren te behouden bij een langere duur van de ophokplicht. Als compensatie kunnen extra welzijnsmaatregelen worden genomen.

Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen met betrekking tot de vogelgriepsituatie in Nederland en Europa.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven