28 741 Jeugdcriminaliteit

Nr. 96 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2023

Bijgaand bied ik uw Kamer het rapport «Pilot verplicht financieel toezicht: een kwalitatieve evaluatie» aan. Het onderzoek is uitgevoerd door Significant in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Als onderdeel van de projectaanpak Financieel Toezicht1, waarbij de vraag centraal vraag op welke wijze verplicht financieel toezicht in het (jeugd)strafrecht kan worden ingericht zodat dit bijdraagt aan het voorkomen van recidive en (verdere) schulden, is de pilot verplicht financieel toezicht jeugd gestart in september 2020. De pilot is afgerond in september 2022.

De pilot richtte zich op jongeren (binnen het jeugdstrafrecht) die zich door criminaliteit voorzien van een luxueuze levensstijl en/of jongeren waarbij er sprake is van financiële problematiek/schulden, bij henzelf of in het gezin. De gedachte was dat verplicht financieel toezicht door groepstraining of individuele coaching zou kunnen bijdragen aan het verkleinen van het recidiverisico door inzicht in financiën, hulp om problematische schulden terug te dringen en perspectief te bieden op een andere levensstijl.

Het voorliggende onderzoeksrapport bevat een kwalitatieve evaluatie van de pilot.

Vanwege tegenvallende instroom is gekozen voor een onderzoek van beperkte omvang, met groepsinterviews met betrokken partners (Raad voor de Kinderbescherming, (jeugd)reclassering, coachingorganisatie en Openbaar Ministerie) en een reflectiesessie met wetenschappers.

Conclusies

De betrokken professionals geven aan dat een groepstraining niet geschikt bleek voor deze doelgroep. De individuele coaching was wel effectief, omdat die de mogelijkheid van maatwerk bood in een vaak complexere situatie. De professionals willen die werkwijze graag voortzetten.

Tegelijkertijd werd het belang benoemd van eerder ingrijpen: het is wenselijk een vorm van financiële coaching preventief in te zetten. Voor jongeren die nog geen justitiecontacten hebben, maar bij wie wel risico wordt gezien, zou dit kunnen bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit.

Mijn beleidsreactie op deze conclusies zal ik meenemen in een volgende brief aan uw Kamer met diverse onderwerpen over de aanpak van jeugdcriminaliteit, die in juni verstuurd zal worden.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind


X Noot
1

Opgezet naar aanleiding van een motie in 2018 waarin de regering werd verzocht om verplicht financieel toezicht in het (jeugd)strafrecht mogelijk te maken zodat jongeren gedemotiveerd worden om snel en makkelijk geld te verdienen door het plegen van strafbare feiten (Kamerstuk 28 741, nr. 47).

Naar boven