28 718
Wijziging van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2002 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 12 december 2002

De vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen.

De door de regering gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Rosenmöller

De griffier voor deze lijst,

De Gier

1

Waarom is het bedrag van € 9 miljoen dat is overgeheveld naar «Waarborgfunctie» weggehaald bij «Bevorderen autonomie»? Wat zijn de gevolgen van de verlaging van het laatstgenoemde artikel?

Het bedrag van € 9 miljoen betreft de eindejaarsmarge 2001, afkomstig uit de onderuitputting van het hoofdstuk Koninkrijksrelaties. Besloten is de eindejaarsmarge in te zetten voor projecten op het gebied van de rechtshandhaving. Vandaar de correctie op de eerste suppletore wet waarbij dit bedrag was toegevoegd aan art. 2. Er zijn derhalve geen gevolgen voor het budget van 2002 van dit artikel.

2

Wat zijn de vooruitzichten met betrekking tot het bereiken van begrotingsevenwicht op Aruba?

Minister van Financiën en Economische Zaken Swaen heeft in juni jl. de beleidsnota 2002–2005 «Visie, moed en discipline» uitgebracht over het financieel-economisch beleid. Uitgangspunt van de beleidsnota is het verhogen van de levensstandaard en de evenwichtige inkomensverdeling. De economische strategie richt zich op een duurzame economische ontwikkeling door diversificatie van de economie en consolidatie van de toeristische sector. Gezonde overheidsfinanciën zijn daarvoor voorwaarde alsmede vereenvoudiging van de (uitvoering van de) regelgeving voor bedrijven. In de beleidsnota wordt een begrotingsnorm voorgesteld die begrotingsevenwicht beoogt in 2007 door geleidelijke afbouw van de financieringstekorten.

3

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van de vertraging van de projecten bij onderwijs en duurzame economische ontwikkeling? Wat zijn de vooruitzichten?

De belangrijkste oorzaken zijn een gebrek aan uitvoeringscapaciteit (onderwijs) en het ontbreken van voldoende projectvoorstellen die voldoen aan de programma-afspraken (duurzame economische ontwikkeling). Nederland heeft tijdens gevoerde bestedingsoverleggen aangedrongen op versterking van de uitvoeringscapaciteit en was ook bereid hiervoor mensen of middelen ter beschikking te stellen. Dit heeft geen resultaat gehad. De consequentie is dat de programmadoelstellingen niet volledig zijn gerealiseerd. De effecten hiervan op de verbetering van het onderwijs en de ontwikkeling van de economie kunnen vanwege het ontbreken van meetbare indicatoren niet worden aangetoond. Het onderwijsprogramma moet het komende jaar op stoom komen aangezien de oorzaak van de vertraging vooral was gelegen in aanloopproblemen als gevolg van onvoldoende personele capaciteit. De baselinestudie onderwijs is bijna afgerond waardoor voor een volgend jaar de vraag naar de effecten van realisering van het onderwijsprogramma wel zal kunnen worden beantwoord. Voor het vlottrekken van het programma duurzame economische ontwikkeling is de medewerking van de Antilliaanse regering nodig. Werk zal moeten worden gemaakt van de baselinestudie, waarvan het beschikbaar stellen van begrotingsmiddelen voor de uitvoering van dit programma afhankelijk is gesteld.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Terpstra (VVD), Te Veldhuis (VVD), K. G. de Vries (PvdA), Rosenmöller (GroenLinks), voorzitter, Rijpstra (VVD), Van Dijke (ChristenUnie), Th. C. de Graaf (D66), ondervoorzitter, De Grave (VVD), Van Oven (PvdA), Adelmund (PvdA), Karimi (GroenLinks), Van Bommel (SP), Rietkerk (CDA), Eberhard (Groep De Jong), Palm (LPF), Jense (LN), Van Bochove (CDA), Rambocus (CDA), Wolfsen (PvdA), Stuger (LPF), Sterk (CDA), Van der Velden (LPF), Van Fessem (CDA), De Pater-van der Meer (CDA) en Buijs (CDA).

Plv. leden: Monique de Vries (VVD), Jorritsma-Lebbink (VVD), Vacature (PvdA), Van Gent (GroenLinks), Geluk (VVD), Van der Staaij (SGP), Dittrich (D66), Blok (VVD), Arib (PvdA), Timmermans (PvdA), Vacature (GroenLinks), Van Velzen (SP), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Schonewille (LPF), Bonke (LPF), Teeven (LN), Ormel (CDA), Jager (CDA), Vacature (PvdA), Janssen van Raaij (LPF), Joldersma (CDA), Van As (LPF), Vacature (CDA), Çörüz (CDA) en Van Haersma Buma (CDA).

Naar boven