28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 378 BRIEF VAN DEMINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 april 2013

Naar aanleiding van het verzoek van uw Kamer tijdens de Regeling van Werkzaamheden d.d. 9 april informeer ik u hierbij over de situatie in Gouda, waarover ik bij het lokale gezag nadere informatie heb ingewonnen.

In algemene zin merk ik op dat gemeenten een breed scala aan maatregelen tot hun beschikking hebben om overlast aan te pakken. Het is aan het lokale gezag om te bepalen welke instrumenten in de gegeven omstandigheden het best kunnen worden ingezet en welke verdere acties worden ondernomen bij het eventueel uitblijven van een oplossing. Het gaat hierbij niet alleen om repressie, maar ook om passende zorg en preventieve maatregelen.

Ik heb mij de afgelopen periode regelmatig laten informeren over de feiten met betrekking tot de veiligheidssituatie in Gouda. Binnenkort heb ik een afspraak met de burgemeester. Gouda pleegt samen met de veiligheidspartners Politie, OM, reclasseringsinstanties, jeugdzorg, verslavingszorg, jongerenwerk, woningcorporaties, scholen etc. een forse inzet. Uit de politiecijfers blijkt dat dit leidt tot gestaag dalende criminaliteitscijfers, recent met name op het gebied van vernieling, mishandeling, diefstal van voertuigen en fietsen, winkeldiefstal, overvallen en vandalisme. Het aantal woninginbraken is echter hoog en is gestegen. Voorts is in 2012 de geregistreerde jeugdoverlast na een jarenlange daling licht gestegen. Met betrekking tot het aantal jeugdgroepen constateer ik dat het aantal fors is afgenomen. In 2010 waren er in totaal 26 problematische jeugdgroepen waaronder drie criminele groepen, in 2011 is dit gereduceerd tot tien, waaronder één criminele groep. In 2012 telde Gouda negen groepen, waarvan er twee als crimineel gedefinieerd worden.

De overlast- en jeugdproblematiek van vooral Marokkaans-Nederlandse jongens is een hardnekkig probleem. Het betreft een categorie jongeren die relatief meer te kampen heeft met jeugdwerkloosheid en schooluitval e.d. dan anderen. Gouda zet zich daarom in om deze groep te bereiken met zowel preventieve als repressieve instrumenten. Ten aanzien van schoolverzuim en uitkeringsafhankelijkheid is in de cijfers terug te zien dat hierop vooruitgang wordt geboekt. Ook is zichtbaar dat de criminaliteit onder Marokkaanse Nederlanders aan het dalen is in Gouda. De oververtegenwoordiging van deze groep blijft echter aanwezig, net als op landelijk niveau.

De feiten laten dus zien dat het beeld genuanceerd is. Enerzijds wordt substantiële voortgang geboekt, anderzijds resteert een aantal hardnekkige problemen. De aanpak wordt voortgezet en waar nodig geïntensiveerd, bijvoorbeeld met gebruikmaking van uitgebreid cameratoezicht, het veiligheidshuis en de Goudse stadsmarinier.

In de kadernota Gouds Integraal Veiligheidsbeleid 2010–2014 van de gemeente Gouda zijn voor de periode tot en met 2014 de volgende prioriteiten opgenomen:

  • 1. Focus op de aanpak van jeugdoverlast en jongerenproblematiek, met name gericht op Marokkaans-Nederlandse jongens (in het bijzonder 8- tot 16-jarigen);

  • 2. Specifieke inzet op geweld, woninginbraken en overvallen;

  • 3. Meer nadruk op preventie, leefbaarheid en sociale cohesie; focus op terugdringen gevoelens van onveiligheid;

  • 4. Versterking regierol gemeente.

Met betrekking tot woninginbraken heeft Gouda het «Projectplan aanpak woninginbraak 2012–2014» vastgesteld, waarbij is ingezet op een intensievere aanpak met (nog) meer focus om de negatieve trend om te buigen. Daarnaast worden door het lokale gezag nieuwe methoden ontwikkeld. Om de huidige situatie aan te pakken gaan Gouda en de veiligheidspartners zich gezamenlijk richten op de Top 60, waarbij gewerkt wordt met een centrale lijst van personen. De inspiratie hiervoor is de Top600 aanpak in Amsterdam.

Er wordt veel prioriteit gegeven aan de geconstateerde problematiek. Deze wordt door alle partijen serieus genomen. Dat geldt zeker ook voor de politie, die actief aangiften oppakt en vol inzet op het achterhalen van daders. Burgers worden opgeroepen 112 te bellen en aangifte te doen. De inspanningen leveren resultaat op maar er ligt nog een opgave om ook de hardnekkigste problemen aan te pakken en om te voorkomen dat nieuwe ontstaan. Daarom zal ik Gouda en andere gemeenten vanuit het Actieprogramma aanpak problematische jeugdgroepen desgewenst specifieke ondersteuning bieden, gebaseerd op gebleken succesvolle interventies.

De minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven