28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 337 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 februari 2012

Inleiding

Tijdens deze kabinetsperiode wordt criminaliteit tegen ondernemers gericht aangepakt. Voor ondernemingen, die aan de basis staan van onze werkgelegenheid, welvaart en voorzieningen, is een veilig klimaat een voorwaarde.

In overleg met de vertegenwoordigers van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) is op 23 januari jl. een actieplan voor de aanpak van criminaliteit tegen bedrijven (zie bijlage) vastgesteld.1

NPC

Onder regie van het NPC is de afgelopen jaren een drietal programma’s (Aanpak Veilig Ondernemen I-III) uitgevoerd om criminaliteit tegen bedrijven terug te dringen. De laatste dateert uit juli 2007 en is in 2010 beëindigd. Op basis van de gegevens van de meest recente Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB) kan geconstateerd worden dat criminaliteit tegen het bedrijfsleven is afgenomen ten opzichte van 2004. De MCB 2010 laat zien dat het totaal aantal gerapporteerde delicten is gedaald. In 2004 ging het om 2,9 miljoen delicten en in 2010 om 2,6 miljoen.

Het NPC fungeert als samenwerkingsverband op bestuurlijk niveau tussen overheid en bedrijven voor het aanpakken van verschillende vormen van criminaliteit tegen bedrijven. In het NPC zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: VNO-NCW, MKB-Nederland, het Openbaar Ministerie, Verbond van Verzekeraars, Koninklijk Horeca Nederland, Politie, Platform Detailhandel Nederland, Nederlandse Vereniging van Banken, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Actieplan

Ondanks de daling van het aantal gerapporteerde delicten bedroeg de totale schade in de vijf onderzochte sectoren2 van bedrijven in 2010 ruim een half miljard euro. Mede tegen de achtergrond van de huidige economische omstandigheden is de schade voor het bedrijfsleven nog steeds onaanvaardbaar hoog. Dit maakt de publiek-private aanpak van criminaliteit tegen Nederlandse bedrijven meer dan ooit noodzakelijk.

In het najaar van 2011 heeft in het kader van de «Week van de Veiligheid» een inventarisatie plaatsgevonden van pijnpunten die ondernemers ervaren als gevolg van criminaliteit. Op basis hiervan is met grote voortvarendheid een integraal actieplan uitgewerkt. Het plan kan naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen en naar behoefte van de deelnemende partijen bijgesteld worden

Het doel van het actieplan is:

  • 1. Nederland veiliger maken voor een optimaal ondernemersklimaat;

  • 2. een bijdrage leveren aan een veilige werkomgeving voor werkend Nederland;

  • 3. en zodoende een bijdrage te leveren aan een veilige samenleving.

Het actieplan kent op hoofdlijnen een drietal clusters:

Cluster 1 Veilig ondernemen voor winkels, horeca en bedrijventerreinen

Het veilig ondernemen wordt bevorderd door het stimuleren van het keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Rondtrekkende dadergroepen worden aangepakt. Voor de aanpak van winkeldiefstal wordt een pilot in onder meer de gemeente Zaltbommel ingericht waarbij bijzondere opsporingsambtenaren worden ingezet.

Cluster 2 Verbeteren meldingen en aangifteproces;

De mogelijkheden tot doen van (internet)aangifte worden uitgebreid. De melding- en aangiftebereidheid van ondernemers wordt vergroot door slimmer gebruik te maken van beschikbare middelen (ICT). Hiermee wordt de informatievoorzienig van de politie uitgebreid en de politie kan in overleg met het OM afspraken maken over opsporing.

Cluster 3 Aanpak Fraude

Fraude en oplichting tegen het bedrijfsleven vormen een omvangrijk probleem dat alle ondernemers kan treffen. Overheid en private partijen versterken de onderlinge samenwerking om fraude en oplichting gezamenlijk te bestrijden bijvoorbeeld op het gebied van acquisitiefraude. De nadruk ligt hierbij op voorlichting, alarmeringen en het opwerpen van barrières om zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen.

Taskforce

Het actieplan sluit aan bij de doelen van het Regeerakkoord en de prioriteiten van het OM en de politie. Het NPC heeft ingestemd met de instelling van de Taskforce Aanpak Criminaliteit tegen Bedrijven (TACB). De TACB wordt geleid door de heer Alexander Sakkers. De heer Sakkers is lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW, en heeft bovendien als voormalig burgemeester van de gemeente Eindhoven en korpsbeheerder de nodige bestuurlijke ervaring op het gebied van veiligheid mede in relatie tot bedrijven. De TACB is flexibel in opzet en samenstelling en bewaakt de voortgang van het actieplan en de samenhang van de diverse projecten. Voor de lokale borging van de diverse projecten wordt onder meer gebruik gemaakt van de expertise van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de betrokkenheid van de Regionale Platforms Criminaliteitbeheersing (RPC’s).

Tot slot

Voor de bedrijvigheid en welvaart van Nederland en het versterken van een leefbare omgeving is veiligheid van essentieel belang. Veiligheid is niet een zaak van de overheid alleen, het is de taak én verantwoordelijkheid van overheid, burgers en bedrijven. De publiek-private samenwerking in het kader van het Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven is daar een exponent van.

De minister van Veiligheid en Justitie, I. W. Opstelten


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

X Noot
2

Door onderzoekers van TNS Nipo zijn eind 2010 ruim 30 000 personen bevraagd in vijf sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven: bouw, detailhandel, horeca, transport en de zakelijke dienstverlening.

Naar boven