28 642 Sociale veiligheid openbaar vervoer

Nr. 73 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 maart 2016

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft mij om een reactie gevraagd op de door het lid Madlener ingediende motie in het plenair debat sociale veiligheid openbaar vervoer op 28 januari 2016 (Handelingen II 2015/16, nr. 48, item 10).

Deze motie (Kamerstuk 28 642, nr. 67) spreekt uit dat een goede afhandeling en terugkoppeling aan conducteurs over de verdere (strafrechtelijke) behandeling na een melding of aangifte, helpen bij het verwerken van een geweldsincident en verzoekt de regering de terugkoppeling naar de conducteurs te verbeteren. De motie is aangehouden in afwachting van mijn reactie.

Agressie en geweld tegen NS personeel is onacceptabel en wordt krachtig tegen opgetreden. Deze vorm van geweld valt onder de reikwijdte van het bredere programma Veilige Publieke Taak (VPT) over de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. In dat kader zijn tussen politie en OM Eenduidige Landelijke Afspraken gemaakt (ELA) over de opsporing en vervolging van dit type delict. Een van de afspraken ziet op het informeren van het slachtoffer door het OM conform de Aanwijzing slachtofferzorg. Deze bepaalt dat het slachtoffer, desgewenst, op de hoogte wordt gehouden van de strafzaak.

De politie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in haar dienstverlening. Het verbeteren van het aangifteproces en het verbeteren van het afhandelen van meldingen van burgers zijn hier onderdeel van. Op 5 februari 2015 is een brief over de voortgang van de verbetering van het aangifteproces aan uw Kamer gestuurd (Kamerstuk 29 628, nr. 504).

De wijze waarop de politie het slachtoffer informeert over de voortgang van zijn zaak, is afhankelijk van de behoefte van het slachtoffer, de ernst van het delict en de vervolgacties die na de aangifte worden ondernomen.

Slachtoffers van geweld krijgen in principe binnen 2 weken na hun aangifte een persoonlijke terugkoppeling over de voortgang van hun zaak. Dit geldt dus ook voor werknemers met een publieke taak die slachtoffer zijn geworden van geweld. Er is bij de politie veel compassie met frontlijnwerkers wanneer zij met geweld van burgers geconfronteerd worden. Verder kunnen slachtoffers in de loop van 2016 via de website «Mijn Politie» op elk gewenst moment zien wat de status is van hun aangifte.

De komende jaren zal de politie blijven investeren in het verbeteren van haar dienstverlening om het vertrouwen van burgers, waaronder de medewerkers in publieke dienst, in de politie verder te vergroten.

De verbetering van het slachtofferbeleid, waaronder de voorbereiding van de implementatie van de EU-richtlijn minimumnormen slachtoffers heeft de volle aandacht van de politie. Hierdoor zullen slachtoffers desgewenst een uitgebreidere motivering gaan krijgen als wordt afgezien van een opsporingsonderzoek, als een opsporingsonderzoek wordt beëindigd of als een strafbaar feit niet wordt vervolgd.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven