28 642 Sociale veiligheid openbaar vervoer

Nr. 64 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 augustus 2015

Op 2 juli jl. is uw Kamer geïnformeerd over de voortgang met betrekking tot het maatregelenpakket sociale veiligheid (Kamerstuk 28 642, nr. 63). In deze brief is beschreven welke inspanningen zijn verricht bij de uitvoering van het maatregelenpakket voor de aanpak van agressie tegen NS-personeel en welke voortgang daarbij is geboekt. Het maatregelenpakket is aanvullend op het reguliere beleid gericht op sociale veiligheid in het openbaar vervoer.

Zoals in de begroting 2014 aangekondigd is het beleid gericht op sociale veiligheid in het regionale OV (bus, tram en metro) in de periode 2006 tot 2014 geëvalueerd. Deze evaluatie is door TransTec uitgevoerd en inmiddels afgerond1. Het evaluatierapport geeft inzicht in de effecten van het beleid gericht op het regionaal OV en in de doeltreffendheid en doelmatigheid daarvan. De cijfers laten een lichte groei en stabilisatie zien van de waardering van het veiligheidsgevoel bij reizigers en personeel en een lichte daling van het aantal incidenten.

Aangezien de uitkomsten van dit onderzoek medio september zullen worden besproken met decentrale overheden en vervoerders, bied ik u het evaluatierapport nu ter informatie aan zonder beleidsreactie. De beleidsreactie gericht op het regionaal OV zal worden meegenomen in de brief over sociale veiligheid in het gehele OV en het maatregelenpakket, waarover uw Kamer eind november nader zal worden geïnformeerd.

De komende periode wordt tevens benut om het aanvullende maatregelenpakket en de reguliere werkzaamheden op het terrein van sociale veiligheid met elkaar te verbinden. Zoals toegezegd in de brief van 12 maart jl. zal het maatregelenpakket binnen een jaar geëvalueerd worden (Kamerstuk 28 642, nr. 60).

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven