28 638 Mensenhandel

Nr. 204 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 november 2021

Schatting omvang mensenhandel

Mensenhandel speelt zich veelal onder de radar af. Daardoor is er altijd sprake van een zogenaamd dark number: Het werkelijke aantal slachtoffers van mensenhandel ligt hoger dan het aantal geregistreerde slachtoffers.

Om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke omvang van mensenhandel in Nederland hebben het VN bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen (hierna Nationaal Rapporteur), in samenwerking met een aantal Nederlandse wetenschappers, in 2017 een eerste schatting gepubliceerd van het aantal mogelijke slachtoffers van mensenhandel in Nederland. In het kader van het programma Samen tegen mensenhandel is door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een opdracht verstrekt voor een tweede schatting. Deze schatting is recent afgerond en wordt hierbij aan uw Kamer aangeboden1.

Onderzoeksresultaten

Aan de hand van de Multiple Systems Estimation (hierna: MSE) methode is een schatting gemaakt van het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Het betreft een update van de eerder uitgevoerde schatting, waarbij de tijdsperiode is verbreed naar 2010–2019. Het onderzoek is uitgevoerd door hetzelfde team onderzoekers als van de eerste schatting, te weten: Jan van Dijk2, Maarten Cruyff3 en Peter van der Heijden4.

Het aantal geregistreerde gevallen van mensenhandel schommelt in de onderzochte periode jaarlijks rond de 1.250. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het geschatte aantal vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel gemiddeld ongeveer drie á vier keer hoger ligt dan de aantallen die bij CoMensha jaarlijks zijn gemeld. Ongeveer dezelfde ratio’s zijn vastgesteld in de vorige studie met de CoMensha data over 2010–2015 en in MSE studies in verschillende andere bestemmingslanden van mensenhandel, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Vervolg

Kort na de publicatie van dit onderzoek, zal begin december ook de Slachtoffermonitor Mensenhandel gepubliceerd worden door de Nationaal Rapporteur. De uitkomsten van dit onderzoek worden betrokken bij de beleidsreactie op de Slachtoffermonitor Mensenhandel. U kunt voor de zomer van 2022 een inhoudelijke reactie op beide rapporten tegemoet zien.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Tilburg University

X Noot
3

Utrecht Universiteit

X Noot
4

Universiteit van Utrecht/ University of Southampton

Naar boven