28 625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nr. 230 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 oktober 2015

Vanwege lage prijzen in de zuivel- en vleessectoren is door Europese lidstaten, waaronder Nederland, bij de Europese Commissie aangedrongen op maatregelen om getroffen boeren tegemoet te komen. De Europese Commissie heeft daarop vastgesteld dat een groter voorschot op de directe betalingen mag worden betaald dan normaal (70% in plaats van 50%) en dat daarvoor niet alle fysieke controles hoeven te zijn afgerond. Alle administratieve controles moeten wel zijn afgerond en ook andere, gebruikelijke voorwaarden blijven gelden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een systeem voor een voorschotbetaling binnen deze voorwaarden uitgewerkt. Vervolgens heb ik, na overleg met en op verzoek van LTO, besloten om in Nederland gebruik te maken van de geboden verruiming.

In mijn brief aan uw Kamer van 10 april 2015 (Kamerstuk 28 625, nr. 224) heb ik u uiteengezet dat de invoering van het nieuwe GLB, de extra controles die daarmee gemoeid zijn en de verlenging van de aanvraagperiode tot 15 juni er dit jaar toe zullen leiden dat betalingen gemiddeld genomen pas later dan gebruikelijk kunnen plaatsvinden.

Tegen deze achtergrond zal gebruik kunnen worden gemaakt van de mogelijkheid om een voorschot te laten uitbetalen. Ik verwacht dat onder andere melkveehouders hiervan zullen profiteren, omdat de administratieve controles voor die groep naar verwachting relatief snel kunnen zijn afgerond. Ten algemene geldt dat er geen exacte prognoses te geven zijn maar de inzet zal zijn om, voor zover EU-conform mogelijk, zo spoedig mogelijk tot betaling over te gaan.

Het betalen van een voorschot vergt uiteraard extra inzet van RVO.nl. Daardoor zullen volgens de prognoses van RVO.nl in december en januari minder aanvragers een definitieve betaling ontvangen hebben dan wanneer geen voorschot zou worden betaald. De budgetuitputting is in die maanden daardoor naar verwachting ongeveer 8% lager. Het aantal aanvragers dat een betaling (voorschot of definitief) heeft ontvangen zal in december en januari echter ongeveer gelijk zijn.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven