28 625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nr. 141 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 december 2011

Op 12 oktober jl. heeft de Europese Commissie haar wetgevingsvoorstellen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2014–2020 gepresenteerd. De kabinetsreactie op de wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie is op 28 oktober 2011 aan uw Kamer aangeboden (Kamerstuk 28 625, nr. 137). Met deze wetgevingsvoorstellen, die zijn gevolgd op de Commissiemededeling van 18 november 2010, doet de Commissie gedetailleerde voorstellen over de vormgeving van het toekomstige GLB.

Het Ministerie van EL&I heeft op basis van de Commissiemededeling van 18 november 2010 begin dit jaar opdracht gegeven aan Wageningen-UR om een aantal onderzoekprojecten uit te voeren. De motivatie voor de opdrachten is dat de standpuntbepaling over verschillende onderdelen van het toekomstige GLB gediend is met een goede onderbouwing in de vorm van cijfers en feiten.

Het resultaat van deze projecten bied ik u bijgaand aan. Het onderzoek behelst de volgende onderwerpen:

  • 1) Verdeling van inkomenstoeslagen (titel: Regionale & sectorale verdeling van Europese landbouwsubsidies in Nederland)1.

  • 2) Veranderingen in het stelsel van inkomenstoeslagen (titel: Bedrijfstoeslagen na 2013)1

  • 3) Toekomstige marktordening Groente- en Fruit (titel: Marktbeleid voor groenten en fruit)1

  • 4) Toekomstig suikerbeleid (titel: Sugar quotas; yes or no). De Nederlandse vertaling vindt u vanaf pagina 321.

De publicatie van de wetgevingsvoorstellen is voor mij aanleiding geweest om Wageningen-UR te vragen de gevolgen van de voorstellen voor de agro-sector nader in kaart te brengen. Dit onderzoek gaat binnenkort van start. Ik heb er vertrouwen in dat de resultaten van dit onderzoek behulpzaam zijn bij de verdere beleidsontwikkeling. Zodra de resultaten beschikbaar zijn zal ik u daarover ook informeren.

Met de presentatie van de wetgevingsvoorstellen van de Commissie is een nieuwe fase ingegaan die uiteindelijk zal leiden tot Europese afspraken over de inrichting van het GLB in de periode 2014–2020. Dit proces zal in Nederland en in Europa gepaard gaan met een actieve uitwisseling van discussies en ideeën over de toekomst van het GLB. De kennis die vastgelegd is in bijgaande rapporten kan daarbij behulpzaam zijn.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven