28 486
Aanvulling van de Auteurswet 1912 inzake de thuiskopie tot invoering van verlengde aansprakelijkheid voor verkopers

nr. 13
BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 januari 2004

Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel houdende aanvulling van de Auteurswet 1912 inzake de thuiskopie tot invoering van verlengde aansprakelijkheid voor verkopers (28 486) d.d. 25 september 2003 heb ik Uw Kamer toegezegd in te gaan op het aanschrijven door Buma van basisscholen die geen of onvoldoende auteursrechten betalen voor het gebruik van muziek tijdens verjaardagen, feesten en pauzes. In deze brief wordt aan die toezegging gevolg gegeven.

De Auteurswet regelt de bescherming van werken, waaronder muziek, en kent daartoe aan de makers of hun rechtverkrijgenden de exclusieve rechten toe van openbaarmaking en verveelvoudiging. De Auteurswet houdt ook rekening met de belangen van gebruikers van werken en voorziet daartoe in de nodige beperkingen op de exclusieve rechten. Zo is op grond van artikel 12, vijfde lid, van de Auteurswet geen toestemming vereist voor een voordracht, op- of uitvoering of voorstelling in het openbaar die uitsluitend dient tot het onderwijs dat vanwege de overheid of vanwege een rechtspersoon zonder winstoogmerk wordt gegeven voor zover de voordracht, op- of uitvoering of voorstelling deel uitmaakt van het schoolwerkplan of leerplan voor zover van toepassing, of tot een wetenschappelijk doel.

De belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers bij het openbaar maken van muziek worden in Nederland behartigd door Buma. Buma heeft als enige een vergunning van de minister van Justitie gekregen ingevolge artikel 30a van de Auteurswet om als bedrijf te bemiddelen in muziekauteursrechten terzake van uitvoering in het openbaar en uitzenden.

Het gebruik van muziek op basisscholen voor educatieve doeleinden is toegestaan zonder dat daarvoor een regeling met Buma behoeft te worden getroffen, mits de voorwaarden van artikel 12, vijfde lid, van de Auteurswet in acht worden genomen. Voor het overige gebruik, zoals het draaien van muziek tijdens verjaardagen, feesten en pauzes, moet een regeling met Buma worden getroffen. In 1993 is hiervoor in samenwerking met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en de besturenbonden een speciaal tarief voor basisscholen tot stand gekomen. Destijds zijn 8000 basisscholen aangeschreven. Met 2500 basisscholen daarvan is een regeling getroffen. Sindsdien is Buma in dit marktsegment niet meer actief geweest.

Kort geleden is aan Buma gebleken dat duizenden basisscholen muziek gebruiken zonder dat daarvoor een regeling is getroffen en betaling plaatsvindt. Buma heeft vervolgens de 5500 basisscholen waarmee nog geen regeling is getroffen aangeschreven. Deze basisscholen is verzocht eventueel gebruik van muziek voor niet-educatieve doeleinden op te geven en de naar aanleiding daarvan op stellen factuur te voldoen. Op dat verzoek hebben 5000 basisscholen gereageerd. Daarvan hebben 1500 basisscholen verklaard geen muziek ten gehore te brengen. De overige 3500 basisscholen hebben aangegeven hoeveel muziek zij gebruiken en hebben de op dat gebruik toegesneden factuur betaald. De 500 basisscholen die niet hadden gereageerd op het verzoek van Buma zijn voor het maximale bedrag uit het speciale tarief voor basisscholen aangeslagen.

Over het laatstgenoemde aspect van de handelswijze van Buma is enige commotie ontstaan. Begin september heeft Buma daarom tekst en uitleg gegeven aan de besturenbonden. In het overleg tussen Buma en de besturenbonden is besloten de inmiddels ten aanzien van die 500 basisscholen in gang gezette incasso-procedure tijdelijk stop te zetten. De scholen hebben tot 1 oktober jl. respijt gekregen om alsnog op het verzoek van Buma te reageren en – zo nodig – te betalen. Honderd scholen hebben niet gereageerd en de daaruit voortvloeiende factuur niet betaald. Ten aanzien van die scholen is de incasso-procedure hervat.

Volledigheidshalve zij er nog op gewezen dat er sinds 15 juli 2003 een College van Toezicht collectieve beheersorganisaties auteurs- en naburige rechten bestaat dat onder meer tot taak heeft toezicht uit te oefenen op de inning en de verdeling van vergoedingen door Buma.

De Minister van Justitie a.i.,

M. C. F. Verdonk

Naar boven