28 467
Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen

nr. 9
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 februari 2004

In uw brief van 29 januari jl. verzoekt u mij u in verband met de verdere behandeling van de nota naar aanleiding van het verslag van de wijziging op de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof (28 467) voor 6 februari a.s. te informeren wanneer het kabinetsstandpunt inzake de levensloopregeling aan de Kamer wordt gezonden. Tevens vraagt u mij aan te geven of bij dit kabinetsstandpunt ook de samenhang met de Wet arbeid en zorg wordt betrokken.

In deze brief ga ik op uw verzoek in.

Het kabinet heeft naar aanleiding van het op 14 oktober jl. bereikte Sociaal Akkoord de Tweede Kamer bij brief van 17 oktober jl. aangegeven dat de voorstellen in het fiscaal pakket 2004, waaronder het wetsvoorstel levensloopregeling, worden aangehouden. Dit in afwachting van nader overleg tussen het kabinet en de Stichting van de Arbeid over de invulling van het gehele stelsel van fiscale faciliëring voor VUT/prepensioen en levensloop met als doel het bereiken van overeenstemming in april 2004 over het per 1 januari 2006 in te voeren stelsel, alsmede eventuele overgangsregelingen. Daarmee kan duidelijkheid van de zijde van het kabinet over de vormgeving van de levensloopregeling niet vóór april 2004 worden verwacht.

De te introduceren levensloopregeling beoogt een nieuwe algemene financieringsregeling te zijn voor langer durend onbetaald verlof. Daarmee kunnen een aantal bestaande specifieke financieringsregelingen voor langer durend (zorg-)verlof vervallen. De levensloopregeling biedt geen recht op verlof c.q. tijd. Voor het opnemen van langer durend verlof moeten werknemers (met uitzondering van ouderschapsverlof) overeenstemming met hun werkgever bereiken.

De Wet arbeid en zorg biedt wel een recht op verlof c.q. tijd voor verschillende situaties. Voor sommige vormen van verlof is dit recht gekoppeld aan het recht op een uitkering (bv. zwangerschaps- en bevallingsverlof) of op loondoorbetaling (bv. calamiteitenverlof), maar voor het recht op een langere periode van verlof (het ouderschapsverlof) regelt de wet geen financiering.

Gezien het voorgaande zullen de levensloopregeling en de Wet arbeid en zorg elkaar aanvullen. De eerste ziet op de financiering van langer durend verlof en zal derhalve ook voor de financiering van ouderschapsverlof en eventueel voor langdurend zorgverlof kunnen worden ingezet. De Wet arbeid en zorg regelt het recht op verlof/tijd en daarin zal dan ook een eventueel recht op langdurend zorgverlof worden opgenomen.

Het voorgestelde recht op langdurend zorgverlof wordt niet in de levensloopregeling ingebed.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

A. J. de Geus

Naar boven