28 329 (R 1718)
Wijziging van de Rijksoctrooiwet 1995 in verband met de behandeling van octrooiaanvragen die zijn ingediend op grond van de Rijksoctrooiwet

nr. 4
VERSLAG

Vastgesteld 17 september 2002

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek naar bovengenoemd wetsvoorstel heeft de eer de regering de navolgende vragen en opmerkingen voor te leggen. Onder het voorbehoud dat de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen genoegzaam zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De leden van de CDA-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel. In het algemeen staan zij positief tegenover dit wetsvoorstel, dat als doel heeft de afhandeling van octrooien, ingediend krachtens de oude Rijksoctrooiwet, op zeer korte termijn af te bouwen.

Hoeveel aanvragen, zo vragen deze leden, zijn er momenteel nog in behandeling? Het aantal van 1 150 per ultimo 2001, gecombineerd met een aantal afhandelingen van 800 á 900 per jaar en een overgangsperiode, die reeds loopt sinds 1995, geeft hen weinig houvast voor een definitieve einddatum voor de overgangsregeling. Kan de regering een exacte planning geven voor de verdere afbouw?

Naar aanleiding van de memorie van toelichting willen de leden van de CDA-fractie enkele vragen stellen over de verhouding tussen de Rijksoctrooiwet 1995 en de internationaal overeengekomen TRIPS-regeling. Met name wijzen deze leden op de discrepantie tussen het 6-jarig «registratie-octrooi» krachtens de Rijksoctrooiwet 1995 en de minimum octrooi-geldigheidsduur van 20 jaren volgens de TRIPS-regeling. Deze leden vrezen in dit kader voor een onbillijk voordeel voor buitenlandse houders van een registratie-octrooi. Is de regering bereid, zo vragen deze leden, de voorliggende wetswijziging zodanig aan te vullen, dat deze discrepantie uit de Rijksoctrooiwet 95 verdwijnt?

Op diverse plaatsen in de memorie van toelichting, zo betogen de leden van de CDA-fractie, wordt gesproken van «slechts enkele zaken», «een gering aantal aanvragen» en «verzoeken (...) zeer gering van aantal». Deze leden verzoeken de regering – mede op basis van ervaringscijfers – deze vage omschrijvingen duidelijker te kwalificeren. Ook willen deze leden van de regering weten met welke «organisaties van belanghebbenden» de opzet van de voorgestelde regeling is besproken.

De leden van de CDA-fractie verzoeken de regering haar overwegingen het recht van derden om oppositie te voeren tegen een octrooi-aanvraag te beperken, nader te expliciteren. Zij spreken de vrees uit dat de combinatie van het onthouden van het nieuwheidsonderzoek en het beperken van de oppositiemogelijkheden tot ongewenste situaties zal kunnen leiden.

Tenslotte plaatsen deze leden ernstige vraagtekens bij onderdeel D van het onderhavige wetsvoorstel. Zeker in het licht van het streven naar deregulering, achten deze leden het opnemen van een bepaling, waarvan in de memorie van toelichting reeds wordt gezegd dat zij «in de praktijk geen betekenis (zal) hebben» onjuist en ongewenst.

De waarnemend voorzitter van de commissie,

Verbugt

De griffier van de commissie,

Tielens-Tripels


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Verbugt (VVD), fng. Voorzitter, Giskes (D66), Crone (PvdA), Van Dijke (ChristenUnie), B. M. de Vries (VVD), Van Oven (PvdA), Van den Doel (VVD), Netelenbos (PvdA), Van Hoof (VVD), Atsma (CDA), Verburg (CDA), Vendrik (GroenLinks), Ten Hoopen (CDA), Hoogendijk (LPF), T. de Graaf (LPF), Eberhard (LPF), Jense (LN), Duyvendak (GroenLinks), Kortenhorst (CDA), Hessels (CDA), Gerkens (SP), Stuger (LPF), Van Fessem (CDA), Algra (CDA), Vacature (PvdA).

Plv. leden: Klein Molekamp (VVD), Bakker (D66), Dijksma (PvdA), Van der Vlies (SGP), Hofstra (VVD), Bos (PvdA), Blok (VVD), Koenders (PvdA), Van Beek (VVD), Vacature (CDA), Vacature (CDA), Van Gent (GroenLinks), Vacature (CDA), Van Ruiten (LPF), Varela (LPF), Wiersma (LPF), Teeven (LN), Vos (GroenLinks), Schreijer-Pierik (CDA), Van Vroonhoven-Kok (CDA), De Wit (SP), Zeroual (LPF), De Haan (CDA), Van Dijk (CDA), Tichelaar (PvdA).

Naar boven