28 325 Bouwregelgeving

Nr. 245 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 november 2022

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de uitvoering van diverse toezeggingen op het terrein van de bouwregelgeving.

Corrosie rookgasafvoerkanalen bij pelletkachels

Mijn ambtsvoorganger heeft uw Kamer op 3 december 2020 (Kamerstuk 32 757, nr. 175) geïnformeerd over een globaal verkennend bureauonderzoek dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had uitgevoerd naar de corrosie van rookgasafvoerkanalen bij pelletkachels naar aanleiding van een melding van een installateur. Mijn voorganger heeft daarbij toegezegd een nader technisch onderzoek te laten uitvoeren. Ik informeer u hierbij over de uitkomsten van dit nadere onderzoek1.

De corrosie is geconstateerd bij dunne flexibele RVS rookgasafvoerleidingen die zijn aangebracht in bestaande gemetselde schoorstenen. Er was geen isolatiemateriaal toegepast tussen de flexibele leiding en de gemetselde schoorsteen, waardoor het rookgas kan afkoelen en vervolgens condensatie (vocht) ontstaat. Verder was het type flexibele leiding onvoldoende duurzaam en heeft mogelijk de kwaliteit van de pellets een rol gespeeld. De combinatie van vocht, bestanddelen in het rookgas en de duurzaamheid van de leiding heeft aannemelijk geleid tot de corrosie. Bij de installateur die de melding heeft gedaan waren 15 gevallen bekend waarbij deze corrosie is opgetreden, alle bij door hem vergelijkbaar geïnstalleerde pelletkachels en rookgasafvoeren. Dat bij deze gecorrodeerde leidingen rookgassen in de woning terecht zijn gekomen is niet geconstateerd. In de gesprekken die zijn gevoerd met de Nederlandse Kachel en Haardenbranche (NHK), de leverancier van de flexibele leidingen en de NEN2-normcommissie rookgasafvoeren zijn geen andere voorbeelden naar voren gekomen van deze corrosie. Niet uit te sluiten is echter dat ook door andere installateurs de flexibele leidingen in het verleden niet juist zijn toegepast en corrosie kan optreden. In voorkomende gevallen ligt aanpassing van de rookgasafvoer in de rede. De resultaten van het onderzoek heb ik daarom onder de aandacht gebracht bij de NHK, organisaties woningeigenaren3 en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht NL.

Ter verbetering van de uitvoeringspraktijk van rookgaskanalen heeft de NEN-commissie eerder het initiatief genomen om twee Nederlandse praktijkrichtlijnen (NPR) op te stellen voor rookgasafvoeren van o.a. pelletkachels. Deze zijn door NEN in de zomer gepubliceerd. NEN werkt verder aan een verduidelijking van de NEN 6062 norm voor rookgasafvoeren, die in het Bouwbesluit van kracht is. Het Ministerie van BZK draagt financieel bij aan deze NEN-werkzaamheden.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat installatie- en toepassinginstructies van pelletkachels en rookgasafvoeren kunnen worden verbeterd. Deze producten vallen onder de Europese productregelgeving CPR4 waarvoor de ILT het toezicht doet. Ik heb de ILT gevraagd te bezien of verbetering van deze instructies kan worden bereikt binnen de CPR.

Onderzoek breedplaatvloeren

Op 12 april 2022 heb ik uw Kamer (Kamerstuk 28 325, nr. 237) geïnformeerd over het TNO-onderzoek5 naar de veiligheid van bestaande breedplaatvloeren. Ik heb daarbij toegezegd nog te komen met een stappenplan en een verdere onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren.

In april 2020 is al een onderzoeksplicht6 ingesteld voor gebouwen met breedplaatvloeren. Aanleiding hiervoor was de instorting van de parkeergarage Eindhoven Airport in 2017. Deze onderzoeksplicht is vooralsnog beperkt tot gebouwen waarbij de gevolgen van een eventuele instorting het grootst zijn, zoals gebouwen hoger dan 70 meter en gebouwen met verminderd zelfredzame personen. Het betreft gebouwen uit de zogenaamde gevolgklasse CC3 conform de norm NEN 8700 die in de bouwregelgeving geldt voor de constructieve veiligheid van bestaande gebouwen.

Op basis van het TNO-onderzoek kan de verdere onderzoeksplicht voor gebouwen in de lagere gevolgklasse CC2 worden beperkt tot (1) gebouwen met vloeren met een overspanning van meer dan 8,5 meter en (2) gebouwen met niet geïsoleerde dakvloeren (vooral parkeergarages). Door TNO is daarvoor een stappenplan opgesteld7. Over zowel het stappenplan als de verdere onderzoeksplicht heeft afstemming plaatsgevonden met de klankbordgroep8, die vanaf 2017 betrokken is geweest bij aanpak van de breedplaatvloeren.

Ik zal de verdere onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren juridisch uitwerken en vastleggen in de Omgevingsregeling (Or)9. Daarbij betrek ik weer de klankbordgroep. Ook vindt over deze Or-wijziging nog een publieke internetconsultatie plaats. Verwachting is dat de onderzoekplicht medio 2023 gepubliceerd kan worden in de Staatscourant.

Diverse onderwerpen

Op 12 april 2022 heb ik uw Kamer (Kamerstuk 28 325, nr. 237) ook toegezegd een wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voor te leggen ter voorhang voor de aanscherping van de brandklasse van gevels van hoge gebouwen en voor een aanscherping van de gebruikseisen van vluchtroutes in woongebouwen. Deze Bbl-wijziging bevat ook diverse andere onderwerpen, zoals het verbod op loden leidingen en de landelijke uniformering van de energieprestatie en de milieuprestatie waarover ik uw Kamer op 4 februari 2022 (Kamerstuk 27 625, nr. 567) respectievelijk 12 april 2022 (Kamerstuk 32 757, nr. 186) heb geïnformeerd. Eind dit jaar vindt de publieke internetconsultatie plaats van deze verzamelwijziging van het Bbl. Ik verwacht deze Bbl-wijziging vervolgens begin april 2023 aan Uw Kamer te kunnen sturen ter voorhang.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge


X Noot
2

NEN is het Nederlands Normalisatie Instituut.

X Noot
3

Vereniging Eigen Huis, Vastgoedbelang, VVE-belang, BVVB, VGM.

X Noot
4

CPR staat voor Construction Product Regulation.

X Noot
8

De klankbordgroep bestaat uit o.a. Bouwend Nederland, VNconstructeurs, Betonhuis, Vereniging Bouw- en woningtoezicht Nederland, Rijksvastgoedbedrijf, TNO, Adviesbureau Hageman.

X Noot
9

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) regelt dat deze onderzoeksplicht kan worden vastgelegd in de Omgevingsregeling (Or).

Naar boven