28 325 Bouwregelgeving

Nr. 205 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2019

Naar aanleiding van het Algemeen Overleg (AO) Bouwregelgeving, risicovloeren en dakconstructies van 20 november 2019 informeer ik u in deze brief nader over een aantal onderwerpen.

Veiligheid bouwplaatsen

Tijdens het AO heb ik aan het lid Smeulders (GL) toegezegd in overleg te gaan met het ministerie van SZW om navraag te doen over de Bouwplaats-ID. In het overleg met SZW is gebleken dat de Bouwplaats-ID een initiatief is vanuit de sector. Cao-partijen hebben samen afgesproken een Bouwplaats-ID te ontwikkelen, dit te willen opnemen in de cao en die afspraak algemeen verbindend te willen laten verklaren. SZW vindt het een belangrijk initiatief dat de ruimte moet krijgen, is bereid de benodigde ruimte in wet- en regelgeving te creëren en is hierover met partijen in gesprek.

Veiligheid voetbalstadions

Bij het AO heb ik aan het lid Koerhuis (VVD) toegezegd nadere informatie te sturen op basis waarvan is besloten nu al acties te nemen ten aanzien van stadions, zoals aangegeven in mijn brief van 18 november jl. (Kamerstuk 28 325, nr. 203). Deze acties zijn het verduidelijken van de KNVB-veiligheidsverklaring en het opstellen van een protocol voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van stadions. Tot deze acties is besloten in overleg met KNVB, gemeenten en voetbalclubs. Naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion is vooral door gemeenten kritisch gekeken naar de KNVB-veiligheidsverklaring. Deze verklaring suggereert dat de controle van de constructieve veiligheid toebedeeld is aan het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht. Geconstateerd is dat dit niet in lijn is met de verantwoordelijkheden die volgen uit de Woningwet. De eigenaar is namelijk zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de bouwvoorschriften. De controle zou daarom door of namens de eigenaar moeten worden gedaan. De gemeente kan vervolgens hierop wel toezicht houden. Dit heeft ertoe geleid de gehele KNVB-veiligheidsverklaring tegen het licht te houden ten aanzien van regelgeving en verantwoordelijkheden. In het verlengde hiervan is de vraag naar voren gekomen hoe de constructieve veiligheid door of namens de eigenaar periodiek kan worden beoordeeld. Dit heeft geleid tot het besluit om hiervoor een protocol op te stellen.

Brandveiligheid gevels

Op 21 november 2019 heeft het lid Beckerman (SP) gevraagd om een reactie op het artikel «Wordt brandveiligheid bij hoogbouw wel serieus genomen?» in het vakblad Gevelbouw (Handelingen II 2019/20, nr. 27, Regeling van werkzaamheden). Het artikel heeft betrekking op de door mijn ambtsvoorganger in gang gezette acties naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen. Bij het AO van 20 november jl. heb ik over de voortgang van deze acties met u gesproken. Ik heb u daarbij geïnformeerd dat de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB) begin 2020 met een advies komt op basis van het Engelse onderzoeksrapport over deze brand dat 30 oktober jl. is gepubliceerd. In het artikel staat dat andere Europese landen hun regelgeving al hebben aangepast of daarmee bezig zijn. Ik heb de ATGB gevraagd ook deze buitenlandse ontwikkelingen te beschouwen bij haar advies.

De auteur van het artikel heeft in Eindhoven een eigen onderzoek uitgevoerd. Hij komt daarbij in Eindhoven op circa 35 risicogebouwen. Ik heb navraag gedaan bij de gemeente Eindhoven. De gemeente heeft samen met de brandweer van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 273 gebouwen geïnventariseerd die onderzocht moesten worden. Intussen zijn er ruim 240 panden onderzocht, de rest volgt nog dit jaar. Van de 240 onderzochte gebouwen zijn 9 gebouwen geïnventariseerd waar mogelijk een risico zou kunnen bestaan ten aanzien van de gevels. De gemeente Eindhoven heeft deze inventarisatie uitgevoerd aan de hand van het BZK-protocol «inventarisatie en onderzoek brandveiligheid gevels» dat in overleg met Brandweer Nederland en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht is opgesteld.

In de Kamerbrief van 3 september 2019 (Kamerstuk 28 325, nr. 201) bent u geïnformeerd over de resultaten van het BZK-onderzoek naar de landelijke voortgang van de inventarisatie van gebouwen met mogelijk risicovolle gevels door gemeenten. In het artikel wordt gerefereerd aan dit onderzoek. Op basis van een aselecte steekproef is gebleken dat in de periode tot juli 2019 74% van de gemeenten is begonnen met de inventarisatie. In de Kamerbrief is gemeld dat in 2020 een vervolgonderzoek onder gemeenten plaatsvindt.

Ik zal vooruitlopend hierop gemeenten begin 2020 nogmaals attenderen op de noodzaak de inventarisaties uit te voeren, in samenhang met de uitkomsten van het onderzoek van de ATGB die betrekking hebben op gemeenten. Ik zal Uw Kamer op dat moment eveneens op de hoogte stellen van de uitkomsten van het advies van de ATGB en overige vervolgacties.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

Naar boven