28 286 Dierenwelzijn

Nr. 511 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 mei 2011

Hiermee informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot Identificatie en Registratie (I&R) paard zoals toegezegd tijdens het AO Dierhouderij van 2 februari jl. (kamerstuk 28 286, nr. 492). In het AO heb ik aangegeven de sector te verzoeken te komen tot een voorstel voor identificatie, registratie en een sluitende database en de financiering daarvan. Daarbij heb ik aangegeven dat ik verwacht dat de sector dit zelf organiseert.

Huidige situatie

De huidige uitvoering van I&R paard is gebaseerd op de Europese regelgeving (Vo 504/2008). Deze is in Nederland geïmplementeerd door de Verordening Identificatie en Registratie van paardachtigen (2009) die door het Productschap Vee & Vlees (PVV) in medebewind wordt uitgevoerd. Alle paarden in Nederland dienen voorzien te zijn van een chip c.q. transponder en een paspoort waarbij het chipnummer in het paspoort is opgenomen. De houders van paarden kunnen bij 31 gemandateerde organisaties een paard aanmelden voor het verkrijgen van het paspoort nadat het paard is voorzien van een transponder. De registratiegegevens (zijnde chipnummer, levensnummer en naam van de betreffende paspoortuitgevende instantie) van de paarden zijn centraal in een register bij het PVV opgeslagen. Het paspoort dient verder gedurende het leven bij het paard aanwezig te zijn. Van verplaatsingen van paarden en veranderingen van houders vindt momenteel geen centrale registratie plaats.

Verplichting I&R paard

De SRP heeft naar aanleiding van mijn verzoek recent een concreet voorstel aangeleverd. Het uitgangspunt van het voorstel is uit te gaan van de al aanwezige gegevens in de databank van het PVV en de databanken van de gemandateerde organisaties (GO’s) en richt zich erop de aanwezige gegevens te actualiseren en de nog te registreren gegevens beter te monitoren. Daarmee ontstaat een actuele database en is van ieder ingeschreven paard de houder en locatie bekend.

Het voorstel van de SRP bevat goede aanzetten, maar acht ik onvoldoende sluitend. Een sluitend I&R systeem is in mijn ogen noodzakelijk in het kader van gezondheidsbeleid, (bestrijdingsplichtige) dierziekten, verwaarlozing en mishandeling. Derhalve zal ik starten met de uitwerking van een wettelijke verplichting voor registratie van houder en locatie in een centrale database in beheer bij het Productschap Vee & Vlees (PVV), waarbij gebruik wordt gemaakt van de databanken van de GO’s. Hiermee zal in de toekomst op ieder moment van alle paarden bekend zijn wie de houder is en waar het paard zijn locatie heeft.

Aangezien de implementatie van dergelijke regelgeving niet op korte termijn te realiseren is zal ik de SRP vragen te starten met het actualiseren van de registraties. Daarnaast zal ik afspraken maken met de SRP en het PVV over de uitwerking en uitvoering van een wettelijke verplichting. Dit betreft onder andere de voorbereiding op en ondersteuning bij bestrijding van dierziekten.

Ik zal u na de zomer verder informeren over de voortgang.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

Naar boven