28 286 Dierenwelzijn

Nr. 1182 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 april 2021

Hierbij stuur ik uw Kamer de rapporten1 van de onlangs afgeronde onderzoeken over de hondenhandel door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en over «de goede praktijken voor een adequate gedragsontwikkeling (socialiseren) bij pups» door Davalon toe te zenden.

In mijn brief van 24 september 2020 (Kamerstuk 28 286, nr. 1126) heb ik uw Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en resultaten ten aanzien van lopende onderwerpen over de gezelschapsdieren. Een van de lopende onderwerpen is mijn dierenwelzijnsbeleid om te komen tot gezonde en sociale honden.

Om aan dit beleid invulling te geven, heb ik in bovenstaande brief aangegeven dat mijn doel is om de welzijnsrisico’s aan te pakken die een rol spelen in de verschillende fasen in het leven van een hond.

Om de welzijnsrisico’s voor het verkrijgen van gezonde en sociale honden inzichtelijk te maken, is het CCV gevraagd een ketenanalyse te maken van de handel in en fokkerij van honden. Deze ketenanalyse geeft inzicht in de kritieke momenten in het leven van een hond waarin welzijnsproblemen kunnen ontstaan.

Een van de inzichtelijk gemaakte welzijnsrisico’s is de wijze van socialiseren van pups om te komen tot een adequate gedragsontwikkeling. Een adequate gedragsontwikkeling van een pup is van groot belang om het dier mentaal gezond en daarmee sociaal te maken. Een wetenschappelijke onderbouwing van de juiste wijze ontbrak wat voor mij de reden is geweest hier onderzoek naar te laten uitvoeren. Ook dit onderzoek is afgerond.

Aan de hand van de uitkomsten van de rapporten wordt het beleid waar nodig verder aangescherpt. Uw Kamer wordt hierover nader geïnformeerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven