28 240
Evaluatienota Klimaatbeleid

nr. 91
BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 februari 2008

Nederland veilt in de periode 2008–2012 emissierechten en behoort daarmee tot de kleine kopgroep van lidstaten van de EU die emissierechten gaat veilen. Het is de bedoeling om in deze periode ervaring met veilen en kennis van de markt op te bouwen, om klaar te zijn voor de periode na 2012 wanneer nog grotere hoeveelheden rechten geveild gaan worden. Zoals wij u hebben gemeld in onze brief van 24 juli 2007 (28 240, nr. 85) gaan wij in de periode 2008–2012 circa 16 miljoen CO2-emissierechten verkopen dan wel veilen. In die brief hebben wij tevens aangegeven dat wij u later over het transactieontwerp zouden informeren, wat wij bij deze doen.

Allereerst informeren wij u over de te hanteren uitgangspunten van de veiling, vervolgens lichten wij de aanpak van de veiling en de wijze waarop de uitvoerders zullen worden geselecteerd toe. Ten slotte geven wij kort aan met welke andere Europese lidstaten, die ook emissierechten gaan veilen, er overleg gevoerd wordt. Het doel van dit overleg is om door middel van kennisuitwisseling tot een zoveel mogelijk geharmoniseerde aanpak te komen.

Uitgangspunten

Voor de veiling willen wij de volgende uitgangspunten hanteren:

– de transactie moet openbaar zijn d.w.z. iedereen moet aan de veiling mee kunnen doen;

– het mogelijk marktverstorend effect van de transactie op de CO2-markt dient geminimaliseerd te worden;

– de transactie is gericht op opbrengstmaximalisatie.

Bij de veiling moeten deze uitgangspunten in een goed evenwicht worden toegepast.

Aanpak

De interdepartementale samenwerking op het terrein van veilen is als volgt; de Minister van Economische Zaken en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke, Ordening en Milieubeheer zijn verantwoordelijk voor de toewijzing van emissierechten. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) beheert namens de Staat de overheidsrekeningen en voert de transacties uit die voortvloeien uit de veiling.

Wij hebben het Agentschap van het Ministerie van Financiën gevraagd de veiling uit te voeren. Het Agentschap heeft een zeer goed netwerk en veel ervaring met veilen van overheidsobligaties.

We onderzoeken als veilingstructuur de zogenaamde Dutch Direct Auction-structuur. Het Agentschap heeft met deze aanpak inmiddels enige jaren ervaring opgebouwd voor het in de markt zetten van nieuwe obligaties.1 Deze techniek kan worden gericht op bedrijfslocaties die emissierechten nodig hebben. Banken worden benut voor het aanleveren van biedingen van geïnteresseerde kopers, het geven van advies, en het op zich nemen van de afhandeling van de financiële geldstromen naar de uiteindelijke kopers.

Selectieproces

Het Agentschap zal via een openbare aanbesteding de banken uitkiezen die zullen gaan fungeren als doorgeefluik naar kopers van de rechten. Banken zullen onder meer geselecteerd worden op de plaatsingscapaciteit naar bedrijfslocaties die emissierechten nodig hebben, ervaring in de markt en geografische distributiekracht.

Wanneer veilen?

Wij hebben nu nog niet besloten wanneer we de rechten in 2008 gaan veilen en hoe vaak we in de periode 2008–2012 gaan veilen. Het is te verwachten dat we meerdere veilingen zullen organiseren om op die wijze zoveel mogelijk ervaring op te doen met het veilingproces. We streven naar een veiling op de spotmarkt (directe levering van emissierechten), maar zullen de rechten zonodig op termijn leveren (forwards).

Internationaal overleg

Naast Nederland hebben ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en een aantal andere EU-lidstaten besloten rechten te veilen of te verkopen. Met deze landen en de Europese Commissie voeren we overleg over de te hanteren veilingmethodiek en het tijdstip van veilen. Tevens bespreken we de ervaringen die onder andere in Hongarije en Ierland reeds in 2006 en 2007 met veilen zijn opgedaan. Via deze uitwisseling verwachten wij in staat te zijn een betere veiling te organiseren en kunnen we waar mogelijk de veilingaanpak op elkaar afstemmen, wat voordelen biedt voor de CO2-markt en voor de kopers. Zo overweegt het Verenigd Koninkrijk een vergelijkbare aanpak als Nederland. Tevens kan deze gezamenlijke kennis worden gebruikt worden in het proces van de herziening van de EU-richtlijn voor emissiehandel.

Nadat de eerste veiling heeft plaatsgevonden zullen wij u over het resultaat informeren.

Mede namens de Minister van Financiën.

De Minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J. M. Cramer


XNoot
1

De Dutch Direct Auction is een veilingtechniek ontwikkeld door het Agentschap van het ministerie van Financiën en nu reeds zeven maal succesvol gebruikt om obligatieleningen in de markt te plaatsen. In de DDA kan de koper direct een bieding doen in het biedboek van het Agentschap door een order op te geven aan een van de banken die puur dienen als tussenschakel. Er is een gelijk speelveld voor iedereen en de DDA is gebaseerd op vooraf opgestelde veilingregels. Kijk voor meer informatie ook op www.dsta.nl bij Dutch Direct Auction.

Naar boven