28 165 Deelnemingenbeleid Rijksoverheid

Nr. 426 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2024

Op 16 mei jl. heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken van de verkoop van TenneT Duitsland.1 Ik heb u toen laten weten dat de onderhandelingen tussen TenneT Holding (hierna: TenneT) en de Kredietanstalt für Wiederaufbau (KfW) over de volledige verkoop van TenneT Duitsland langer duurden dan gehoopt en dat er, inherent aan een onderhandeling, ook een risico was dat het niet zou lukken om tot een akkoord te komen. Helaas moet ik u nu, mede namens de Minister voor Klimaat en Energie, mededelen dat de Duitse staat ons heeft laten weten dat het op dit moment geen volledige aankoop van TenneT Duitsland kan realiseren. De reden hiervoor is de Duitse begrotingsproblematiek. De onderhandelingen met de Duitse staat over een volledige verkoop van TenneT Duitsland zijn daarmee ten einde gekomen. Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de onderhandelingen, die op verzoek van de Duitse staat zijn gestart en al ruim anderhalf jaar liepen, niet tot een succesvol resultaat hebben geleid.

Het vastlopen van de onderhandelingen heeft consequenties voor de korte en de (middel)lange termijn. Voor de korte termijn geldt dat (i) er geen terugontvangst voor de staat is van het kapitaal dat vorig jaar in TenneT is gestort (à € 1,6 miljard), deze ontvangst was in 2024 wel begroot, en (ii) er een aanvullende oplossing voor de korte termijn financieringsbehoefte van TenneT nodig is ter overbrugging van de periode totdat een alternatief is geïmplementeerd. Voor de (middel)lange termijn geldt dat (a) een andere, structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van TenneT Duitsland gevonden moet worden en (b) er waarschijnlijk geen verkoopopbrengst zal zijn die kan worden aangewend voor een deel van de kapitaalbehoefte van TenneT Nederland.

De komende tijd zullen dus keuzes moeten worden gemaakt over de invulling van de korte en de lange termijn financieringsbehoefte van TenneT. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. Zoals in mijn vorige brief uiteengezet ben ik samen met TenneT de verschillende alternatieven aan het evalueren en voorbereiden. Zo bezie ik onder meer of en onder welke voorwaarden de Nederlandse staat zelf in de kapitaalbehoefte kan voorzien en wat daarvan de mogelijke gevolgen voor het EMU-saldo zijn. Uiteindelijk is de beoordeling over EMU-saldorelevantie aan het CBS en Eurostat. Daarover blijf ik met deze partijen in contact. Verder treft TenneT voorbereidingen voor concrete opties voor een (gedeeltelijke) private verkoop of beursgang van TenneT Duitsland. De Duitse staat heeft mij laten weten deze alternatieve scenario’s te zullen steunen.

Vanzelfsprekend wordt uw Kamer volledig geïnformeerd voorafgaand aan toekomstige besluitvorming.

De Minister van Financiën, S.P.R.A. van Weyenberg


X Noot
1

Kamerstukken II 2023/24, 28 165, nr. 424.

Naar boven