28 165 Deelnemingenbeleid rijksoverheid

29 665 Evaluatie Schipholbeleid

Nr. 282 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 maart 2018

Afgelopen vrijdag is de CEO van Schiphol, de heer Nijhuis, in de Volkskrant aangehaald over vermeende uitspraken over zijn opvolging. Hierdoor is een discussie ontstaan over het benoemingsproces voor de nieuwe CEO van Schiphol. Naar aanleiding hiervan heb ik mij zowel mondeling als schriftelijk laten informeren door de raad van commissarissen van Schiphol over dit proces. In de bijlage bij deze brief treft u de schriftelijke verklaring van de rvc en de profielschets voor de CEO-functie aan1.

Beleid benoemingen en het streven naar diversiteit

Diversiteit van het bestuur en van staatsdeelnemingen als geheel vind ik van groot belang, en ik stuur daar actief op. In onder meer het Algemeen Overleg Staatsdeelnemingen op 17 januari 2018 heb ik dit expliciet aangegeven (Kamerstuk 28 165, nr. 280). Ik ben dan ook verheugd dat sinds mijn aantreden het merendeel van de benoemingen van bestuursleden bij staatsdeelnemingen vrouw is. Bij TenneT, BNG Bank en NWB Bank is recent een vrouw benoemd of voorgedragen tot CEO. Per eind 2017 bestond 75% van de raden van commissarissen en 50% van de raden van bestuur van staatsdeelnemingen uit minimaal 30% vrouwen. Bij staatsdeelnemingen zitten gemiddeld significant meer vrouwen in de rvb of rvc dan bij beursgenoteerde ondernemingen. Desondanks is het ook bij staatsdeelnemingen van belang om hier aandacht voor te blijven vragen zodat het aandeel vrouwen in de rvb en rvc van de staatsdeelnemingen verder omhoog gaat.

Benoemingsproces Schiphol

Er zijn twee type staatsdeelnemingen. Aan de ene kant zijn er staatsdeelnemingen waarvoor een gemitigeerd structuurregime geldt, zoals NS en TenneT. Bij dit type deelnemingen benoem ik als aandeelhouder de bestuurders. Bij een aantal deelnemingen is het volledige structuurregime van toepassing. Voor Schiphol is dit het geval omdat het ook een private aandeelhouder heeft (Aéroports de Paris). Bij het structuurregime heeft de raad van commissarissen naast zijn toezichthoudende taak tot taak het bestuur te benoemen en te ontslaan. Bij Schiphol is dus de raad van commissarissen verantwoordelijk voor de benoeming van de directieleden. Dit is ook zo vastgelegd in de statuten van Schiphol.

De raad van commissarissen stelt een profielschets op voor de gezochte bestuurder of commissaris en stemt deze af met de aandeelhouders. De raad van commissarissen stelt aan de hand van het profiel vervolgens een lijst met voorkeurskandidaten op, die wordt gedeeld met de aandeelhouders. Op basis van deze lijst komt de raad van commissarissen uiteindelijk tot een besluit om een kandidaat te benoemen. De staat als aandeelhouder wordt hierover geconsulteerd maar heeft als het gaat om benoemingen van directieleden van Schiphol geen formele bevoegdheid.

De rvc stelt in de bijgevoegde verklaring dat de zoektocht naar de nieuwe CEO op een integere, zorgvuldige en genderneutrale wijze is verlopen. Naar aanleiding van de mondelinge en schriftelijke toelichting van de raad van commissarissen heb ik vertrouwen in dit benoemingproces. De voorkeurskandidaat van de raad van commissarissen, de heer Benschop, past met zijn publieke en commerciële ervaring goed in het profiel.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven