28 141 Agrologistiek

Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juni 2010

Met deze brief informeer ik u, mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat, over de voortgang van de implementatie van de Visie Agrologistiek (2002). Deze jaarlijkse rapportage heeft u eerder ontvangen op 24 juni 2003, 11 november 2004, 6 maart 2006, 17 juli 2007 en 25 november 2008.

Het actieplan «Opschaling Agrologistiek» uit 2007 heeft de inzet van de afgelopen periode sterk bepaald. De centrale doelstellingen van dit actieplan zijn:

  • Breder uitdragen van kennis en effecten en meer partijen erbij betrekken («Massa Maken»)

  • Het initiëren en stimuleren van structurele veranderingen in agrologistieke technologieën, concepten en kennis («Faciliteren Systeemsprong»)

  • Waar mogelijk worden krachten gebundeld met relevante ontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Ik loop deze drie punten langs bij het bespreken van de inzet en resultaten van het afgelopen jaar.

Massa Maken

2009 was het «Jaar van de Agrologistiek», waarin door middel van verschillende activiteiten het gedachtegoed van de Visie Agrologistiek en in het bijzonder de opgedane leerervaringen breed zijn verspreid. Het uitbrengen van een magazine, het organiseren van diverse regionale bijeenkomsten evenals een tweetal congressen vormen daarvan de beste voorbeelden. Boven alles heeft «het Jaar van de Agrologistiek» de grote betrokkenheid en inzet van het bedrijfsleven en wetenschap getoond en de mogelijkheid geboden het succes van agrologistieke projecten te vieren.

Faciliteren Systeemsprong

Naar aanleiding van het eerste congres «Winst uit Agrologistiek» van 16 februari 2009 zijn actiepunten gedefinieerd en uitgewerkt in zogenaamde A-teams.

Met name de gebiedsgerichte aanpak om – met diverse partijen in een keten – logistieke efficiency na te streven in een aantal agroregio’s (Loppersum, Betuwe, Terneuzen en Veenweidegebieden) heeft positieve resultaten en nieuwe initiatieven opgeleverd.

Met het in de zomer van 2009 uitbrengen van een SBIR-tender voor «Agrologistiek en Biomassa» is een nieuwe en succesvolle aanzet geleverd om nieuwe initiatieven te steunen. In totaal 24 zeer uiteenlopende innovatieve projecten mogen in 2010 een haalbaarheidsonderzoek doen met subsidie van het ministerie van LNV. De ideeën moeten zorgen voor minder transportkilometers en CO2-uitstoot in de agrosector en nuttig gebruik van biomassa (planten).

Ontwikkelingen in binnen- en buitenland

In 2009 is het rijksbrede innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains gestart. Onderdeel hiervan is het nieuwe topinstituut logistiek DINALOG. Geheel in de lijn van de Visie Agrologistiek biedt dit kansen voor de logistieke sector om aan te sluiten bij deze nationale ontwikkeling. In 2009 is tevens toenadering gezocht tot de Europese Commissie, om precies te zijn DG-Enterprise. Agrologistiek is binnen de EU nadrukkelijk op de agenda gezet, in het bijzonder in relatie tot de concurrentiekracht van de voedingsmiddelenindustrie. Leden van het Platform Agrologistiek reageren enthousiast op deze ontwikkeling. Het streven is erop gericht om met ingang van 2010 te komen tot een Europese visie Agrologistiek, evenals een Europees Platform/Forum Agrologistiek.

Kengetallen/Indicatoren Agrologistiek

In opdracht van zowel het Platform Agrologistiek als Nederland Distributieland (NDL) heeft TNO in 2009 onderzoek verricht naar het in beeld brengen van feiten en cijfers met betrekking tot de agrologistiek. Naast eerdere monitoring van de 16 pilot-projecten agrologistiek uit 2008 levert dit aanvullende informatie. In het eindrapport «De agrologistiek kracht van Nederland 2009» (mei 2009) valt onder meer te lezen:

  • Agrologistiek levert jaarlijks bijna 10 miljard euro aan toegevoegde waarde op

  • Werkgelegenheid agrologistiek in Nederland ligt rond de 150.000 arbeidsjaren

  • Agrologistiek maakt ruim 28% uit van het Nederlands en 20% van het EU-vervoer

  • Volume dagelijkse agrologistiek bedraagt tenminste 25.000 ton.

Organisatie Platform

In de organisatie van het Platform Agrologistiek is in 2009 een en ander veranderd. Zo zijn – via een in 2009 opgestarte aanbestedingsprocedure – de uitvoerende werkzaamheden van het secretariaat van het Platform met ingang van 1 januari 2010 ondergebracht bij de Stichting Connekt. Deze stichting is een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden, dat partijen verbindt om te werken aan een duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland. LNV voerde tot eind 2009 het secretariaat. Als minister van LNV blijf ik politiek verantwoordelijk voor het beleidsveld agrologistiek.

De opstartfase ligt enige jaren achter ons en de inzet is vooral gericht op het breed uitdragen van het gedachtegoed en het «Massa Maken». Binnen het ministerie van LNV is de Visie Agrologistiek in grote mate in het reguliere beleid ingebed. Daarom wil ik rapportage over agrologistiek met ingang van het jaar 2010 via het beleidsverslag van het ministerie van LNV laten verlopen. Via het beleidsverslag zal ik u blijven informeren over de ontwikkelingen op het vlak van de agrologistiek.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Naar boven