28 000 B
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het gemeentefonds voor het jaar 2002

28 000 XV
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2002

nr. 17
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2001

Op 11 december jl. heb ik de voorzitter van de Tweede Kamer gevraagd de stemmingen over het gemeentefonds een week uit te stellen. De reden van mijn verzoek was dat zeer kort voor de voorziene stemmingen een nieuw amendement op de gemeentefondsbegroting was ingediend (Kamerstukken II 2001/2002, 28 000 B, nr. 15). Het doel en de strekking van het amendement waren bij de behandeling van de gemeentefondsbegroting niet aan de orde geweest.

Ik heb in de Tweede Kamer gezegd dat ik er aan hecht om namens het kabinet een reactie op het amendement te kunnen geven voordat dit in stemming komt. De Kamer is aan mijn verzoek tegemoetgekomen.

Met deze brief geef ik, mede namens de staatssecretarissen Hoogervorst (SZW) en Bos (Financiën) en na afstemming binnen het kabinet, de bedoelde reactie op het amendement van de leden Noorman-den Uyl en Wilders. Deze reactie heeft eveneens betrekking op het gerelateerde amendement van dezelfde leden op de begroting van SZW (Kamerstukken II 2001/2002, 28 000 XV, nr. 14). Dit amendement heeft tot doel de minister van SZW middelen te verschaffen om een gesignaleerd AOW-gat voor vrouwen van voormalige grensarbeiders te dichten. Het amendement op de gemeentefondsbegroting wil daarvoor dekking verschaffen door een uitname uit het gemeentefonds van f 25 miljoen (€ 11,3 miljoen).

De voorgestelde dekking van het amendement Noorman-den Uyl/Wilders is als volgt te beoordelen:

• Op grond van de Financiële-verhoudingswet (Fvw) is bepaald dat de gemeenten over mutaties op het gemeentefonds worden geïnformeerd in het voorjaar voorafgaand aan het begrotingsjaar, waarop deze betrekking hebben (de meicirculaire). Aanvaarding van het amendement zou de gemeentelijke inkomsten voor 2002 in neerwaartse richting wijzigen op een moment dat de gemeenten hun beleid en hun begrotingen voor dat jaar reeds hebben vastgesteld. Het amendement staat op gespannen voet met bovengenoemde regelgeving.

• Al lange tijd bestaat, uit hoofde van artikel 2 Fvw, tussen het Rijk en de VNG een afspraak dat uitnamen uit het gemeentefonds alleen mogelijk zijn in geval van taakvermindering en de daarbijbehorende wegvallende kosten. Deze afspraak is opgenomen in een lange reeks van bestuursakkoorden.

Voor reparatie van het genoemde AOW-gat zien de indieners ruimte binnen het gemeentefonds in verband met besparingen op de bijzondere bijstand. Indien deze situatie zich voordoet, is – gezien het voorgaande – een overleg met de VNG ter zake gewenst.

Op grond van het vorenstaande moet het kabinet het amendement bij de gemeentefondsbegroting 2002 ontraden. Indien de dekking uit het gemeentefonds vervalt, moet eveneens het amendement Noorman-den Uyl/Wilders bij de begroting van SZW worden ontraden.

Het kabinet is overigens van mening dat de indieners met de amendementen een probleem aansnijden dat aandacht verdient. Het kabinet is dan ook bereid om zich over dit onderwerp nader te beraden. Het kabinet stelt voor om bij gelegenheid van de Voorjaarsnota 2002 op deze zaak terug te komen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K. G. de Vries

Naar boven