27 923
Werken in het onderwijs

nr. 67
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 september 2008

Voor u ligt alweer de zevende editie van de nota Werken in het Onderwijs.1 Deze nota is een belangrijke informatiebron voor iedereen die betrokken is bij de arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel.

Op 1 juli 2008 heb ik, samen met vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties in het primair en voortgezet onderwijs, het convenant Leerkracht van Nederland ondertekend. Op het moment dat deze nota gedrukt wordt, is nog niet bekend of de MBO raad en HBO-raad het convenant ondertekend hebben. In de nota wordt voor deze sectoren uitgegaan van de afspraken uit het onderhandelaarsakkoord, zoals die eind april 2008 gemaakt zijn.

Ik heb aan de Tweede Kamer toegezegd om twee maal per jaar te rapporteren over de voortgang van de afspraken uit het convenant Leerkracht van Nederland. In september wordt gerapporteerd via de nota Werken in het Onderwijs en in het voorjaar via een voortgangsbrief. Om het onderscheid aan te geven tussen het convenant Leerkracht van Nederland en de nota werken in het onderwijs, bevat de nota twee delen. Het eerste deel gaat in op de afspraken uit het convenant. Na het inleidende hoofdstuk, waarin de hoofdlijnen van het convenant Leerkracht van Nederland beschreven worden, gaat hoofdstuk 2 in op de monitoring van de afspraken uit dit convenant. In het tweede deel, de hoofdstukken 3 t/m 6, wordt net zoals in voorgaande jaren een samenhangend en integraal beeld gegeven van de meest recente ontwikkelingen op de onderwijsarbeidsmarkt.

Daarbij wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen op het gebied van de werkgelegenheid en de wervingspositie in het onderwijs, ontwikkelingen op het terrein van de arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid en de professionalisering van het personeelsbeleid.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven