27 879 Versterking van de positie van de consument

Nr. 58 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 februari 2017

De Algemene Rekenkamer (ARK) heeft op 19 januari jl. haar onderzoek naar het Europese systeem van CE markering gepubliceerd (Kamerstuk 27 879, nr. 56). Dit systeem bestaat uit een stelsel van Europese regelgeving met eisen aan producten, onder andere ten aanzien van milieu, veiligheid en gezondheid. Deze op Europees niveau geharmoniseerde eisen maken de interne markt voor producten mogelijk. Door het aanbrengen van de CE markering op een product verklaart de fabrikant dat zijn product aan de Europese eisen voldoet.

De ARK doet diverse aanbevelingen waar ik, mede namens andere betrokken bewindspersonen, op heb gereageerd (bijlage 1)1. De aanbeveling van de ARK om een standpunt en concrete actiepunten ter verbetering van het systeem van CE markering bij de Europese Commissie te agenderen heb ik overgenomen. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de uitvoering van deze aanbeveling. Aan deze aanbeveling heb ik concreet invulling gegeven door een zogenoemd «position paper» op te stellen met negen onderwerpen met suggesties ter verbetering van het systeem van CE markering. Dit document is aan de Europese Commissie verzonden en is bij deze brief gevoegd (bijlage 2)2.

Nederlands standpunt

De negen onderwerpen in het document zijn gebaseerd op aanbevelingen van de ARK, aangevuld met onderwerpen die zijn aangedragen door rijksinspecties die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op producten op de Nederlandse markt. Hierbij zijn alleen die onderwerpen meegenomen waarvoor nog geen verbeteracties opgestart zijn. De aanbeveling van de ARK over betrokkenheid van belanghebbenden bij normalisatie is niet in het document opgenomen, aangezien de Europese Commissie dit reeds heeft opgepakt met het «gemeenschappelijk initiatief voor normalisatie» (Kamerstuk 22 112, nr. 2173).

Samengevat zijn de volgende negen suggesties opgenomen in het document:

  • 1. Onderzoek hoe de betrokkenheid van de eindgebruiker kan worden verbeterd;

  • 2. Zorg voor meer duidelijkheid over bevoegdheden bij grensoverschrijdend toezicht;

  • 3. Onderzoek hoe de controles op producten uit derde landen efficiënter georganiseerd kunnen worden;

  • 4. Bekijk hoe toezicht op producten die online verhandeld worden effectiever kan;

  • 5. Zorg dat er een heldere samenhang is tussen de verschillende stukken regelgeving;

  • 6. Onderzoek of de huidige eisen voldoende zijn om te zorgen dat in serie geproduceerde producten allemaal aan de eisen voldoen;

  • 7. Kijk of er meer gedaan kan worden om de ondernemer te ondersteunen in het toepassen van de regelgeving;

  • 8. Onderzoek hoe beter zicht gekregen kan worden op het functioneren van het toezicht in de lidstaten;

  • 9. Bekijk hoe beter gebruikgemaakt kan worden van data en datasystemen.

Vervolgproces

De Europese Commissie heeft in haar mededeling «de eengemaakte markt verbeteren» (Kamerstuk 22 112, nr. 2029) aangekondigd actie te ondernemen om het aantal producten dat niet aan de eisen voldoet terug te dringen. Uit het werkplan van de Europese Commissie blijkt dat ze voornemens is haar plannen hieromtrent in het tweede kwartaal van 2017 te publiceren. Nederland heeft de Commissie verzocht bij de uitwerking van die plannen gebruik te maken van het Nederlandse standpunt zoals verwoord in de negen onderwerpen in het bijgevoegde document3. Zodra de Europese Commissie de nieuwe plannen heeft gepubliceerd, zal ik uw Kamer zoals gebruikelijk door middel van een BNC-fiche informeren over die plannen en het Nederlandse standpunt.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven