27 863 Betalingsverkeer

Nr. 81 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 januari 2019

Woensdag 19 december 2018 publiceerde de Europese Commissie haar definitieve verslag over recente ontwikkelingen met betrekking tot Euromunten (COM(2018) 787 final/2). In dit verslag maakt de Europese Commissie de balans op van het gebruik van één en twee eurocentmunten en wordt ingegaan op de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheidskenmerken van munten. Op verzoek van de vaste commissie voor Financiën stuur ik u hierbij mijn reactie op het verslag toe.

Het gebruik van één en twee eurocenten

De problematiek die de Europese Commissie schetst met betrekking tot het gebruik van de één en twee eurocentmunten is herkenbaar. Nederland was één van de voorlopers bij het afronden van contante betalingen op (veelvouden van) vijf cent. Afronding is in Nederland zeer wijd verspreid. Inmiddels hebben, zoals de Europese Commissie aangeeft, meer landen het voorbeeld van Nederland (en Finland) gevolgd. Daarnaast zijn in andere landen discussies gestart, veelal gevoed door de hoge productie- en distributiekosten, of daar ook tot afronding dient te worden overgegaan. Nederland is altijd voorstander geweest van een verdere terugdringing van de één en twee eurocenten. Gelet op de gevoeligheden in sommige landen, zoals de vrees voor inflatie, lijkt een formele afschaffing voorlopig niet haalbaar. Een geleidelijk uitfasering waarbij steeds meer landen gaan afronden ligt voor de hand. Nederland heeft hierbij geen direct belang, maar afschaffing van het gebruik van één en twee eurocentmunten zou kunnen leiden tot een algeheel efficiënter gebruik van munten.

Veiligheidskenmerken hogere denominaties

Op dit moment geeft het aantal valse munten geen aanleiding tot de onmiddellijke uitgifte van een nieuwe serie euromunten. Zodra er sprake is van een verveelvoudiging van het aantal valse munten of indien de kwaliteit van deze munten significant toeneemt, zal vervanging onvermijdelijk zijn om het vertrouwen in euromunten als betaalmiddel te handhaven. Ik sluit mij aan bij de conclusie van de Europese Commissie dat het belangrijk is om de toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de veiligheidsaspecten van euromunten nauwlettend te blijven volgen.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

Naar boven