27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 643 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2023

Hierbij informeer ik uw Kamer over de Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg heeft plaatsgevonden op 11 en 12 december 2023. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Ik tracht uw Kamer altijd voorafgaand aan de SCoPAFF-vergadering te informeren over de punten die ter (mogelijke) stemming staan. Dit is deze keer helaas niet gelukt. Onderstaand de punten die ter stemming zijn gekomen.

De stof Asulam-natrium

Deze stof is een nieuwe werkzame stof met beoogd gebruik als herbicide. De Europese Commissie (EC) stelde voor deze stof niet goed te keuren, omdat de aanvrager de aanvraag voor goedkeuring heeft ingetrokken. Het Ctgb heeft positief geadviseerd op dit voorstel. Het voorstel is, met Nederlandse instemming, aangenomen door de vergadering.

Tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode van 13 werkzame stoffen

De EC stelde voor om de goedkeuring van 13 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure soms langer duurt dan voorzien en gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb heeft positief geadviseerd op dit voorstel.

In het pakket van 13 stoffen bevindt zich de werkzame stof bromuconazool. Dit is één van de vijf azolen waarover uw Kamer in 2013 een nader gewijzigde motie van het lid Ouwehand (PvdD) heeft aangenomen om deze stoffen van de markt te weren (Kamerstuk 27 858, nr. 222). De Nederlandse delegatie heeft daarom, in lijn met de reactie op de motie (Kamerstuk 21501–32, nr. 1181), het voorstel van de EC gesteund maar zich met een stemverklaring verzet tegen de tijdelijke verlenging van de werkzame stof bromuconazool. Het voorstel van de EC is vervolgens door de vergadering aangenomen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven