27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 583 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 oktober 2022

De Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft 20 april 2022 de Minister van LNV gevraagd om een brief over de Nederlandse inzet voor de herziening van het EU initiatief inzake bestuivers. Het behoud van bestuivers is het hoofddoel van de Nationale Bijenstrategie. De uitvoering van deze strategie valt onder de portefeuille Natuur en om die reden ontvangt u hierbij mijn reactie.

In juni 2018 heeft de Europese Commissie (EC) het voorstel voor een EU initiatief inzake bestuivers uitgebracht. Het voorstel bevat strategische doelstellingen en een reeks van acties die kunnen worden ondernomen door de Unie en de lidstaten om de achteruitgang van bestuivers in de EU tegen te gaan en die bijdragen aan de wereldwijde acties voor het behouden en bevorderen van bestuivers. In reactie op dit voorstel heeft de toenmalig Minister van LNV aangegeven dit EU initiatief te steunen.

In mei 2021 heeft de EC een verslag aangenomen over de voortgang bij de uitvoering van het EU-bestuivers initiatief, waarin werd geconcludeerd dat het initiatief een belangrijk beleidsinstrument kan zijn waarmee de EU, lidstaten en belanghebbenden de achteruitgang van bestuivers aan kunnen pakken. Het blijft echter, constateerde de EC, een uitdaging om de oorzaken van de achteruitgang aan te pakken. De EC wil dat de lidstaten zich meer inspannen om, met name, het verbeteren van habitats op en rond landbouwgronden en het landschap en de effecten van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Volgens de EC zijn er aanvullende acties nodig om te voldoen aan de EU-biodiversiteitsstrategie om de afname van bestuivers te keren en daarnaast gevolg te geven aan de aankondiging van de strategie om het EU-initiatief te herzien en indien nodig aanvullende maatregelen voor te stellen. De openbare consultatie die dit voorjaar is uitgezet maakt deel uit van een bredere reeks consultaties die tot doel hebben:

  • 1. meningen te verzamelen van belanghebbenden en het grote publiek over de uitvoering van het bestaande actiekader;

  • 2. suggesties te verzamelen om dit kader te verbeteren door verdere acties en middelen te identificeren die nodig zijn om de doelstellingen van het initiatief volledig uit te voeren en te voldoen aan de toezegging om de achteruitgang van bestuivers te keren voor 2030.

De opgehaalde resultaten worden meegenomen in de herziening van het initiatief.

Eveneens dit voorjaar is op 22 juni jl. door de Europese Commissie het wetsvoorstel voor natuurherstel gepubliceerd. Het wetsvoorstel vloeit voort uit de EU Biodiversiteitsstrategie 2030. Deze strategie maakt deel uit van de Green Deal van de Europese Commissie die in mei 2020 is gepubliceerd. Het wetsvoorstel bevat hersteldoelen en verplichtingen voor diverse onderwerpen waaronder het keren van de achteruitgang van de populaties bestuivers tegen 2030. Tevens zet de commissie in op het aannemen van uitvoeringshandelingen om een monitoringsmethode voor bestuivers vast te stellen. Het BNC-fiche in reactie op het wetsvoorstel is inmiddels met uw Kamer gedeeld.

Zodra er een concept herziening van het EU-initiatief inzake bestuivers beschikbaar komt, wordt de verdere inzet vanuit mijn ministerie bepaald. Tot die tijd volg ik de Europese ontwikkelingen op het gebied van bestuivers, blijf ik het EU bestuivers-initiatief steunen en werk ik ondertussen aan de uitvoering van de Nationale Bijenstrategie om de achteruitgang van bestuivers te keren.

De Minister voor Natuur en Stikstof, Ch. van der Wal-Zeggelink

Naar boven