27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 427 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 mei 2018

Bijgaand stuur ik u het plan van aanpak «Gewasbescherming in de biologische fruitteelt»1, waarmee ik invulling geef aan de motie Dijkgraaf c.s. die eind 2016 is aangenomen. Deze verzoekt de regering ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van biologische gewasbeschermingsmiddelen voor de fruitteelt sterk verbetert (Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 102).

Het gezamenlijke plan van aanpak is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Prisma Fruit, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De biologische fruitteeltsector is momenteel voor gewasbescherming in hoge mate afhankelijk van vrijstellingen voor relevante gewasbeschermingsmiddelen. Een vrijstelling is een tijdelijke toelating van een middel voor maximaal 120 dagen, en deze kan ik verlenen in geval van een landbouwkundige noodsituatie. Daarbij laat ik me adviseren door de NVWA (landbouwkundige noodzaak) en het Ctgb (risicobeoordeling).

Samen met genoemde partijen zijn structurele oplossingsrichtingen verkend die de noodzaak tot tijdelijke vrijstellingen verminderen. Deze oplossingsrichtingen zijn opgenomen in het plan van aanpak.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven