Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 27830 nr. 262 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 27830 nr. 262 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 oktober 2018
Inleiding
Met deze brief informeer ik u over de behoefte aan de Midlife Update (MLU) voor het wapensysteem «Infanterie gevechtsvoertuig (IGV) CV9035NL». De CV9035NL is een infanterie gevechtsvoertuig dat vanaf 2009 in gebruik is bij het Commando Landstrijdkrachten.
De levensduur is vastgesteld op 30 jaar waarvan het einde in 2039 wordt bereikt. Om het wapensysteem technisch inzetbaar te houden tot aan het einde van de levensduur en de operationele relevantie te waarborgen binnen de huidige veiligheidscontext, is vanaf 2022 een MLU benodigd. Met de MLU blijven de instandhoudingskosten van de CV9035NL beheersbaar. Het project maakt deel uit van het investeringsprogramma van de «Defensienota 2018 – Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid» (Kamerstuk 34 919, nr. 1).
Context
De veiligheidscontext is in de afgelopen jaren veranderd en potentiële tegenstanders zijn aanzienlijk capabeler geworden. Slagkracht gericht op escalatiedominantie is van belang om deze tegenstanders af te schrikken, tegen hen te kunnen verdedigen, hen met (grotere) precisie te bestrijden en zelf overwicht te kunnen behouden in een onverhoopt conflict met een hoge geweldsintensiteit.
Meer dan in de afgelopen jaren het geval was, is de noodzaak gegroeid om hoog in het geweldsspectrum te kunnen optreden tegen een tegenstander van gelijkwaardig niveau. Ook stelt de NAVO eisen aan de functionaliteiten van het IGV op het gebied van bescherming, leidbaarheid (communicatie, ICT en commandovoering) en vuurkracht.
De huidige uitvoering van het wapensysteem heeft zijn operationele relevantie inmiddels bewezen bij vele (internationale) oefeningen en bij inzet (enhanced Forward Presence in Litouwen).
Behoefte
Het doel van de MLU is de CV9035NL technisch inzetbaar en operationeel relevant te houden tijdens de resterende levensduur. De werkzaamheden omvatten een breed spectrum aan maatregelen op het gebied van de verbetering van de functionaliteiten bescherming, vuurkracht, mobiliteit, waarneming, commandovoering, instandhouding en training.
Omdat sprake is van een bestaand wapensysteem, kon in de aanloop naar deze behoeftestelling reeds een volledig pakket aan maatregelen worden geformuleerd voor de geconstateerde technische en operationele tekortkomingen. Zoals in de ontwerpbegroting 2018 beschreven, is informatie over de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht operationeel gevoelig. Dit geldt ook voor de inzetbaarheid van wapensystemen. Een overzicht van de benodigde werkzaamheden om de technische en operationele tekortkomingen te verhelpen is opgenomen in de vertrouwelijke bijlage.
Voor het inzetbaar en relevant houden van het wapensysteem zijn slechts twee alternatieven mogelijk. Dit zijn het uitvoeren van een MLU of de vervanging van de CV9035NL. Een MLU voorziet in de gewenste operationele capaciteit binnen de voorziene budgettaire ruimte. De vervanging van het voertuig zou aanzienlijk duurder zijn geweest.
Internationale samenwerking
Bij de uitvoering van de MLU wordt daar waar mogelijk samengewerkt met landen uit de CV90 usergroup. Diverse mogelijke aspecten van de MLU CV9035NL zijn binnen de usergroup al door een individueel lid of in een samenwerkingsverband ontwikkeld of worden momenteel ontwikkeld. Hierdoor is het risico gering en beperken de ontwikkelingskosten zich grotendeels tot de integratiekosten van het betreffende systeem op de CV9035NL.
Relatie met andere projecten
Voor het vervullen van deze behoefte dient rekening gehouden te worden met realisatie van een aantal lopende materieelprojecten:
– Verwerving CE-pakketten voor IGV CV9035NL;
– Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS);
– MLU Fennek.
Afbreukrisico
Indien geen of een onvolledige MLU wordt uitgevoerd, neemt de technische inzetbaarheid en de operationele relevantie van de CV9035NL verder af. De CV9035NL wordt dan ruim voor het bereiken van het einde van de levensduur onvoldoende bruikbaar voor zijn rol. De CV9035NL boet dusdanig in op functionaliteiten, dat het vereiste niveau van operationele relevantie binnen de huidige veiligheidscontext niet kan worden gegarandeerd. Tevens neemt de beschikbaarheid van een operationeel relevant wapensysteem af, terwijl de instandhoudingskosten sterk toenemen. Dit heeft een negatieve impact op de slagkracht van de landstrijdkrachten. De operationele risico’s nemen derhalve sterk toe.
Financiële aspecten
Het benodigde projectvolume bevindt zich in de bandbreedte tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro (prijspeil 2018). Deze investering komt in de periode 2020 tot en met 2026 ten laste van het investeringsbudget van Defensie. De exploitatiekosten nemen in beperkte mate toe. De financiële onderbouwing is opgenomen in de commercieel vertrouwelijke bijlage1.
Vooruitblik
De aanpassingen zoals in deze MLU vereist kunnen alleen door de oorspronkelijke fabrikant worden uitgevoerd, omdat alleen deze beschikt over de daarvoor benodigde technische kennis en intellectueel eigendom. Het voornemen is derhalve de MLU single source aan te besteden bij de oorspronkelijke fabrikant van de CV9035NL. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Aanbestedingswet op Defensie- en Veiligheidsgebied, waarbij onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (artikel 2.23) wordt toegepast.
Bij de uitvoering van de MLU-modificaties op de voertuigen wordt participatie van de Nederlandse industrie voorzien. De uitvoering van deze MLU wordt als beperkt risicovol gezien, omdat het een voor Defensie vertrouwd wapensysteem betreft. De tekortkomingen en de oplossingen hiervoor zijn bij de leverancier grotendeels bekend en «van de plank» beschikbaar. De integratie van deze oplossingen in de CV9035NL is hierbij de cruciale stap. De risico’s in deze stap worden gemitigeerd door een budgettaire risicoreservering, een realistische planning en een uitgebreid verificatietraject waarin het functioneren van het wapensysteem wordt beproefd.
Door het ontbreken van alternatieven en het beperkte risico kan meteen tot de offerteaanvraag worden overgegaan. Hiermee is tevens aan de motie Diks (Kamerstuk 27 830, nr. 254) voldaan. De Kamer zal over de voortgang van dit project worden geïnformeerd via de begroting, het departementale jaarverslag en het Materieelprojectenoverzicht. De Kamer wordt naar verwachting in 2020 met een D-brief geïnformeerd over de uitkomst van de verwervings-voorbereidingsfase. Met het oog op de voortgang van het project verzoek ik de Kamer deze brief spoedig te behandelen.
De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser
Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-27830-262.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.