27 737
Trajectnota/MER IJzeren Rijn

nr. 32
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Den Haag, 18 december 2008

In maart 2008 schreef ik u in mijn brief (Kamerstuk 27 737, nr. 27) over de extra inpassingswensen van de gemeente Weert het volgende (citaat):

«Het is mij bekend dat de gemeente Weert de wens heeft om al op korte termijn te komen tot gezamenlijke nadere uitwerking van de plannen voor de passage van de IJzeren Rijn door Weert. Zoals ik hierboven heb aangegeven past dat initiatief in de overlegfase die kort na de besluitvorming tussen België en Nederland zal starten; in de huidige fase van het project (de planuitwerking onder gezamenlijke Belgisch – Nederlandse regie) is daar nog niet de gelegenheid voor. Ik heb Weert laten weten dat ik het zal waarderen als de gemeente zich op die overlegfase voorbereidt door een eigen gemeentelijke visie te ontwikkelen op de (mogelijkheden voor een) integrale ontwikkeling van de spoorzone. Vanzelfsprekend ben ik bereid om op basis van zo’n gemeentelijke visie daarover met B&W van Weert nader van gedachten te wisselen.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de andere bij dit project betrokken gemeenten.»

Eind juni 2008 boden de gemeenten Weert, Cranendonck en Leudal mij hun plan aan: het zogenaamde «Tunnelplan Weert». Zij hebben het plan tevens aan uw kamer aangeboden.

Ik heb vervolgens aan ProRail gevraagd om een verschillenanalyse te maken t.o.v. het actuele inpassingsontwerp dat ProRail heeft gemaakt. Die analyse heb ik recent ontvangen.

Bijgevoegd treft u ter informatie een afschrift van mijn brief aan de gemeenten, waarmee ik de ProRail-analyse aan hen aanbied1.

Ik heb tevens een afschrift aan mijn Belgische ambtgenoot gestuurd, omdat België, als mede-financier van de modernisering en inpassing van de IJzeren Rijn op Nederlands grondgebied, betrokken is bij afwegingen over eventuele extra inpassingsmaatregelen.

De minister van Verkeer en Waterstaat,

C. M. P. S. Eurlings


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven