27 678
Verbetering van de procesgang in het eerste ziektejaar en nieuwe regels voor de ziekmelding, de reïntegratie en de wachttijd van werknemers alsmede met betrekking tot de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever (Wet verbetering poortwachter)

nr. 21
BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 25 juni 2001

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Verbetering Poortwachter (27 678) is door de kamerleden Wilders, Schimmel en Van der Knaap een amendement (nr. 12) ingediend, waarin wordt voorgesteld om het ontslagverbod voor zieke werknemers te beperken. Deze beperking houdt in, dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer kan opzeggen, indien deze zonder deugdelijke grond aangeboden passende arbeid weigert of weigert mee te werken aan andere maatregelen of voorschriften gericht op zijn reïntegratie.

In eerste termijn is aangegeven dat wij het nodig achtten dit voorstel in het kabinet te bespreken, gehoord de discussie in uw Kamer en daarbuiten. Het kabinet heeft besloten het oordeel over genoemd amendement aan de Kamer over te laten. Bij aanvaarding zal het kabinet een extra waarborg voor zorgvuldigheid in de ontslagprocedure inbouwen. Daarover het volgende.

Zoals uw Kamer bekend, heeft de werkgever voor ontslag voorafgaand toestemming nodig van de regionaal Directeur voor de Arbeidsvoorziening (RDA), indien de werknemer bezwaar maakt tegen het ontslag. De werkgever dient in het ontslagverzoek aannemelijk te maken, dat de betreffende werknemer een verwijt treft ter zake van zijn weigering mee te werken aan zijn reïntegratie. Als dat het geval is, dan dient de RDA vervolgens te beoordelen of, gezien het verwijtbaar handelen van de werknemer, het van de werkgever inderdaad niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te zetten.

Gelet op de zorgvuldigheid die hierbij is geboden, is het naar het oordeel van het kabinet noodzakelijk, dat de RDA het oordeel van het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) in zijn besluitvorming betrekt bij verzoeken om toestemming als bedoeld in het amendement. Wij zijn dan ook voornemens, indien Uw Kamer besluit in te stemmen met het amendement op stuk nummer 12, het Ontslagbesluit zodanig te herzien, dat de RDA verplicht is altijd een advies (de zogenoemde «second opinion») van het UWV in zijn oordeel te betrekken.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

W. A. F. G. Vermeend

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. F. Hoogervorst

Naar boven