27 625 Waterbeleid

Nr. 551 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2021

De afgelopen jaren hebben we op landelijke en regionale schaal te maken gehad met een bovengemiddeld neerslagtekort. Dit heeft in bepaalde delen van het land geleid tot grote effecten op de natuur en de groei van gewassen. Intussen zitten we in een nieuw «droogteseizoen» (1 april–30 september). Dankzij een goede samenwerking tussen een groot aantal partijen zijn voorzorgsmaatregelen getroffen en zijn we beter voorbereid op nieuwe periodes van droogte. Belangrijk onderdeel hiervan is de communicatie over de feitelijke omstandigheden met betrokken stakeholders én andere belangstellenden. De afgelopen jaren was de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van het Watermanagementcentrum Nederland de belangrijkste bron. Vanaf vandaag zal de pdf-droogtemonitor worden vervangen door een online versie op de waterberichtgevingswebsite van Rijkswaterstaat. Met deze brief informeer ik u over deze nieuwe online droogtemonitor.

De nieuwe online droogtemonitor

Inhoud

De droogtemonitor wordt gemaakt door het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN). Aan de droogtemonitor wordt bijgedragen door Rijkswaterstaat, de (Unie van) waterschappen, het KNMI, de provincies (IPO), Deltares, het Ministerie van LNV en de Vewin. Tot nu toe bestond de droogtemonitor uit een pdf-hoofddocument en voor de waterbeheerders een uitgebreidere bijlage. Dit is nu omgezet naar een online variant op de waterberichtgevingswebsite van Rijkswaterstaat1. Vandaag is de nieuwe online droogtemonitor in gebruik genomen. De nieuwe droogtemonitor bevat inhoudelijk dezelfde ingrediënten als de oude PDF-versie, aangevuld met enkele nieuwe onderdelen, zoals:

  • een 14-daagse verwachting met onzekerheidsmarge voor de aanvoer en de waterstand bij Lobith;

  • een SPI (Standardized Precipitation Index; een neerslagindex) van het KNMI.

Op termijn komen er nog aanvullingen in de online droogtemonitor, zoals kaarten die laten zien waar in het land operationele (voorzorgs)maatregelen worden genomen.

Actualisatie

Voorheen had de droogtemonitor een (twee-)wekelijks karakter tijdens droge perioden. Voortaan is de droogtemonitor permanent beschikbaar en vindt actualisering semi-continu plaats. Op deze manier kan iedereen op elk moment de meest actuele gegevens over droogte in Nederland terugvinden. De onderwerpen binnen de droogtemonitor kennen echter niet allemaal dezelfde frequentie van actualisatie. Daarom is per onderwerp te zien wanneer voor het laatst een update heeft plaatsgevonden. In principe wordt het volgende actualisatieschema aangehouden:

  • meetgegevens zoals de waterstand worden elke tien minuten automatisch geactualiseerd;

  • onderwerpen zoals het neerslagtekort en de weerverwachtingen worden elke dag automatisch geactualiseerd;

  • onderwerpen zoals de grondwaterstand of bodemvocht worden voorlopig om de week handmatig geactualiseerd;

  • de kernboodschap (een algemene tekstuele duiding) en regionale toelichtingen van de waterbeheerders worden handmatig aangepast als daar aanleiding voor is. In de aanloop naar een droge periode is dat bijvoorbeeld om de week, in perioden van toenemende of ernstige droogte wekelijks en indien nodig vaker.

Tot slot

Het was al langer mijn wens om de actuele informatie over de droogtesituatie voor iedereen beschikbaar te stellen. De nieuwe online droogtemonitor maakt dit mogelijk. In perioden van ernstige droogte kan een update van de droogtemonitor, net als in voorgaande jaren, vergezeld gaan van een persbericht vanuit de LCW/RWS waarin eventueel extra accenten worden gelegd. Echter, het is nu niet meer nodig om te wachten op een update van LCW om informatie te krijgen over de actuele droogtesituatie in Nederland. Ik hoop dat deze nieuwe wijze van informatievoorziening bijdraagt aan het vergroten van het bewustzijn over de gevolgen van de droogte in (delen van) Nederland.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven