27 625 Waterbeleid

Nr. 335 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2015

In mijn brief van 11 november 2005 (Kamerstuk 27 625, nr. 57) heb ik u in mijn toenmalige functie als Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat geïnformeerd over de eerste tussenresultaten van het project Veiligheid Nederland in Kaart. Ik heb toen tevens aangekondigd dat het project om een landsdekkend beeld te krijgen zou worden voortgezet. Het Rijk, de waterschappen en de provincies hebben het project Veiligheid Nederland in Kaart vervolgens gezamenlijk opgepakt.

Over de voortgang van het project bent u regelmatig tussentijds geïnformeerd. Onder meer in de memorie van toelichting bij de begroting voor 2009 (Kamerstuk 31 700 XII, nr. 2) en de brief over het waterveiligheidsbeleid (Kamerstuk 31 710, nr. 26).

De resultaten van het onderzoek zijn per dijkringgebied in een rapport vastgelegd. Deze rapporten zijn in de loop van het onderzoek op de Helpdesk Water voor het publiek toegankelijk gemaakt. Een samenvatting van de uitkomsten van het onderzoek is opgenomen in het eindrapport van het project Veiligheid Nederland in Kaart, dat ik u hierbij aanbied1.

Het rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar overstromingsrisico’s in Nederland. De inzichten uit dit onderzoek hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het besluit van het kabinet over de nieuwe veiligheidsnormen waaraan primaire waterkeringen moeten voldoen om ons land tegen overstromingen te beschermen. Over dit nieuwe waterveiligheidsbeleid heeft uw Kamer op 17 november 2014 tijdens het Wetgevingsoverleg Water met mij gesproken.

Het onderzoek heeft laten zien dat de veiligheid tegen overstromen niet alleen van de hoogte van de dijk afhangt. Dijken kunnen namelijk ook bezwijken doordat water onder de dijk door stroomt, waardoor de dijk uiteindelijk in elkaar kan zakken. De inzichten van Veiligheid Nederland in Kaart spelen een rol bij de uitwerking van de nieuwe veiligheidsnormen in het toets- en ontwerpinstrumentarium. Resultaten van berekeningen door Veiligheid Nederland in Kaart waarin overstromingen zijn gesimuleerd, zijn ook gebruikt voor de website: www.overstroomik.nl Op deze website kan iedereen aan de hand van de eigen postcode zien hoe hoog het water in de straat bij een overstroming maximaal kan komen, en waar de droge plekken in de buurt zijn. De website geeft ook adviezen over wat te doen bij een dreigende overstroming.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven