27 625 Waterbeleid

Nr. 281 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2012

In deze brief ga ik in op de resultaten van onderzoek naar de mogelijkheden van aanvullende zuivering van afvalwater uit zorginstellingen en van effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. De resultaten van dit onderzoek zijn toegezegd in de beantwoording van schriftelijke vragen van het lid Sap (Groenlinks) (d.d. 25 maart 2010). Deze brief stuur ik mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Resultaten onderzoek aanvullende zuivering van afvalwater

De resultaten van pilotprojecten op het gebied van end-of-pipe zuiveringstechnieken bij zorginstellingen en rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu aanleiding geweest de vraag verder te onderzoeken waar en op welke wijze in de afvalwaterketen zuivering van afvalwater het meest effectief kan plaatsvinden, met als doel de belasting van het oppervlaktewater door humane geneesmiddelen te verlagen. Het volledige eindrapport van het onderzoek naar de verwijdering van geneesmiddelen uit afvalwater is opgenomen in bijlage 1*). Daarin zijn ook de schriftelijke reacties opgenomen van de betrokken partijen, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen, producenten van geneesmiddelen, de drinkwatersector en waterbeheerders. Deze partijen hebben samen met vertegenwoordigers van onderzoeksinstellingen, toelatingsinstanties en de betrokken departementen dit onderzoek begeleid.

Het onderzoek behandelt vier mogelijke strategieën waarmee de reductie van geneesmiddelen uit afvalwater benaderd kan worden. Een eerste strategie, de zogenaamde vrachtbenadering, gaat uit van de reductie van vrachten humane geneesmiddelen naar het oppervlaktewater door het toepassen van een extra zuiveringsstap op zoveel mogelijk rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het principe hierbij is het voorkómen dat humane geneesmiddelen in het milieu terechtkomen. Een tweede strategie, de zogenaamde concentratiebenadering, gaat uit van de verlaging van concentraties aan geneesmiddelen in oppervlaktewater door het toepassen van een extra zuiveringsstap op alleen die rioolwaterzuiveringsinstallaties die lozen op oppervlaktewater van beperkte omvang. Het principe hierbij is dat hoe hoger de concentraties humane geneesmiddelen in het ontvangende oppervlaktewater, des te meer het watermilieu daarvan nadelige effecten zal ondervinden. Een derde strategie heeft betrekking op de verwijdering van geneesmiddelen uit urine bij instellingen en woonwijken in de toekomst. De vierde strategie is gericht op de verwijdering van geneesmiddelen uit het afvalwater bij ziekenhuizen. Voor iedere strategie is onderzocht wat dit betekent voor de belasting van het oppervlaktewater met humane geneesmiddelen, wat de kosten zijn, wat de realisatietermijn is, en tot slot wat de eventuele positieve of negatieve neveneffecten zijn.

De koepelorganisaties van waterschappen en drinkwaterbedrijven treden met mij in overleg om te komen tot afspraken, zoals bedoeld in deze brief. De hierboven genoemde strategieën zullen in het overleg worden betrokken.

Uw Kamer zal periodiek over de vorderingen van dit overleg worden geïnformeerd.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, J. J. Atsma

*) Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven