27 557
Voorbereiding op en invoering van de Vreemdelingenwet 2000

nr. 14
BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 mei 2002

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, de tussenrapportage in het kader van het Groot Project voorbereiding op en invoering van de Nieuwe Vreemdelingenwet. De tussenrapportage heeft betrekking op de maanden januari en februari 2002, en bevat de ijkpunten die in het kader van het groot project zijn geformuleerd.

In deze brief wil ik ingaan op de belangrijkste ontwikkelingen in de vreemdelingenketen.

De belangrijkste ontwikkelingen in de keten zijn:

Er was wederom sprake van een lagere instroom dan in de vorige rapportageperiode. In januari en februari vroegen 4349 personen asiel aan. Dit is 33% lager dan in dezelfde periode in 2001.

Mede als gevolg van de lage instroom dalen de voorraden in de asiel eerste aanleg procedure bij de IND. Sinds de invoering van de nieuwe wet wordt het grootste deel van de beslissingen binnen de wettelijke termijn genomen.

Het wegwerken van de voorraad van bezwaarzaken door de IND verloopt voorspoedig. De productie van beslissingen in bezwaarzaken liep in de rapportageperiode enigszins voor op de planning. De totale voorraad is daardoor sneller afgenomen dan gepland.

De omvang van de voorraden op reguliere procedures is in de rapportageperiode nog niet afgenomen. Er is weliswaar meer productie geleverd, het aanbod is daarentegen eveneens hoger geweest.

Het aanbod van zaken bij de Vreemdelingenkamer lag ook in deze rapportageperiode hoger dan de productie, waardoor de voorraden verder oplopen. De reeds in eerdere rapportages gesignaleerde trend zet zit hiermee door. Een belangrijke oorzaak wordt gevormd door het aantal bewaringszaken en AC-zaken die met voorrang worden behandeld. Daarnaast blijkt ook het aanbod van bodemzaken in de asielprocedure hoger dan eerder werd voorzien.

De Minister van Justitie,

A. H. Korthals

BIJLAGE 1

TUSSENRAPPORTAGE JANUARI – FEBRUARI 2002

GROOT PROJECT VOORBEREIDING OP EN INVOERING VAN DE NIEUWE VREEMDELINGENWET

INHOUDSOPGAVE

1.Inleiding en belangrijkste ontwikkelingen5
   
2.Immigratie en Naturalisatiedienst7
2.1instroom7
2.2asiel eerste aanleg7
2.3asiel bezwaar9
2.4vergunningen wegens tijdsverloop10
2.5regulier MVV11
2.6regulier VTV12
2.7MVV bezwaar13
2.8VTV bezwaar13
2.9naturalisatie14
2.10formatie IND15
   
3.Vreemdelingenkamer15
3.1asielzaken15
3.2reguliere procedures17
3.3AC en bewaringszaken18
3.4formatie Vreemdelingenkamer19
   
4.Raad van State19
 overzicht zaken19
   
5.Buitenlandse Zaken19
 individuele ambtsberichten19
   
 Tabellen: 
tabel 1instroom naar land van herkomst  
tabel 2ongedocumenteerden  
tabel 3productie en gemiddelde doorlooptijd asiel eerste aanleg  
tabel 4productie asiel eerste aanleg gerelateerd aan maand van aanvraag  
tabel 5omvang en ouderdom van de voorraad asiel eerste aanleg  
tabel 6aanbod, productie en voorraad asiel bezwaar  
tabel 7omvang en ouderdom van de voorraad bezwaarzaken  
tabel 8vergunningen wegens tijdsverloop  
tabel 9aanbod productie en doorlooptijd MVV 
tabel 10ouderdom te behandelen aanvragen MVV (IND)  
tabel 11ouderdom te behandelen aanvragen MVV (totaal)  
tabel 12aanbod productie en doorlooptijd VTV  
tabel 13ouderdom nog te behandelen VTV  
tabel 14aanbod productie en doorlooptijd bezwaar MVV  
tabel 15ouderdom nog te behandelen bezwaar MVV 
tabel 16aanbod productie en doorlooptijd VTV bezwaar  
tabel 17ouderdom nog te behandelen VTV bezwaar  
tabel 18aanbod productie en doorlooptijd naturalisatie  
tabel 19formatieve omvang IND  
tabel 20aanbod productie en doorlooptijd bodemzaken asiel oude wet  
tabel 21aanbod productie en doorlooptijd bodemzaken asiel nieuwe wet  
tabel 22aanbod productie en doorlooptijd bodemzaken asiel totaal  
tabel 23aanbod productie en doorlooptijd vovo asiel oude wet  
tabel 24aanbod productie en doorlooptijd vovo asiel nieuwe wet  
tabel 25aanbod productie en doorlooptijd vovo asiel totaal 
tabel 26ouderdom voorraad bodemzaken asiel  
tabel 27ouderdom voorraad vovo asiel  
tabel 28aanbod productie en doorlooptijd bodemzaken regulier  
tabel 29aanbod productie en doorlooptijd vovo regulier  
tabel 30ouderdom voorraad bodemzaken regulier  
tabel 31ouderdom voorraad vovo regulier  
tabel 32aanbod productie en doorlooptijd AC en Dublinzaken  
tabel 33aanbod productie en doorlooptijd bewaringszaken  
tabel 34formatieve omvang Vreemdelingenkamer  
tabel 35aanbod, productie en voorraadontwikkeling Raad van State  
tabel 36individuele ambtsberichten  
   
Grafiek 1percentage afgehandelde asielbeslissingen naar maand van instroom  
Grafiek 2voorraadontwikkeling asielbezwaar 

1. Inleiding

Op 14 december 2000 heeft de Tweede Kamer besloten de «Voorbereiding op en invoering van de nieuwe vreemdelingenwet» aan te wijzen als groot project. Kenmerk van een groot project is een intensieve controle door de kamer. Hiertoe moet op basis van een door de Tweede kamer vastgestelde lijst met vragen en ijkpunten periodiek gerapporteerd worden. Deze rapportage betreft de tussenrapportage over de maanden januari en februari 2002.

In deze tussenrapportage wordt u, conform het informatiemodel, geïnformeerd over de ijkpunten zoals die in het kader van het Groot Project zijn vastgesteld. Het Ministerie van Justitie rapporteert daarbij over de Immigratie en Naturalisatiedienst en de Vreemdelingenkamers. Daarnaast zijn de kengetallen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken opgenomen. In aanvulling op de ijkpunten zoals geformuleerd voor het Groot Project, is in deze rapportage eveneens een overzicht van de zaken bij de Raad van State opgenomen.

De rapportage is als volgt opgebouwd:

In hoofdstuk 2 van deze rapportage wordt als eerste ingegaan op het nieuwe aanbod, de productie, de doorlooptijden en de aantallen nog te behandelen asielaanvragen van de Immigratieen Naturalisatiedienst. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar de status in de procedure (asiel-gehoor, -beslis en -bezwaar) en wordt tevens aangegeven hoeveel statussen er in de maanden januari en februari zijn toegekend als gevolg van tijdsverloop (overschrijding driejarentermijn). In het tweede deel van dit hoofdstuk worden het nieuwe aanbod, de productie, de doorlooptijden en de aantallen nog te behandelen reguliere aanvragen (onderscheiden naar MVV, VTV en MVV-bezwaar en VTV-bezwaar) weergegeven.

In hoofdstuk 3 van deze rapportage worden voor de Vreemdelingenkamers het nieuwe aanbod, de productie en de aantallen nog te behandelen beroepsprocedures en voorlopige voorzieningen (onderscheiden naar asiel en regulier) in de maanden januari en februari geschetst. Tevens zijn daarbij aanbod en productie van bewaringszaken en AC/Dublinzaken apart inzichtelijk gemaakt.

Hoofdstuk 4 beschrijft de ontwikkelingen in het aanbod van zaken bij de Raad van State. Deze is onderverdeeld naar zaaksoorten.

In hoofdstuk 5 geeft Buitenlandse Zaken weer hoe groot het aantal aangevraagde en uitgebrachte individuele ambtsberichten was in de rapportageperiode. Ook is de gemiddelde doorlooptijd van de ambtsberichten in de rapportageperiode opgenomen.

Belangrijkste ontwikkelingen in januari en februari 2002:

Lagere instroom:

Het lage aantal nieuwe asielaanvragen in 2001 zet zich in de eerste maanden van 2002 voort. De instroom bedroeg in januari en februari 4349. Dit is 33% minder dan de eerste twee maanden van 2001.

In deze rapportage is tevens aangegeven welk gedeelte van de asielzoekers beschikte over voldoende documenten.

Productie en voorraadontwikkeling bij de IND

Voorraadontwikkeling asielbeslissingen:

Mede als gevolg van het lage aantal nieuwe asielaanvragen ligt de productie van asielbeslissingen bij de IND hoger dan het aanbod, waardoor de voorraad afneemt.

Van de aanvragen die sinds 1 april 2001 zijn ingediend wordt thans het grootste deel van de zaken waarvoor een wettelijke beslistermijn van 6 maanden geldt, ook binnen deze termijn afgehandeld.

Voorraadontwikkeling asiel bezwaar:

De afbouw van de bezwaarvoorraad lag in januari en februari voor op planning. Door de lage asielinstroom heeft de IND extra capaciteit op bezwaarprocedures kunnen inzetten. De stand van de voorraad was eind februari 27 739. Dit is circa 3 500 lager dan gepland.

Vergunningen wegens tijdsverloop:

Het aantal vergunningen wegens tijdsverloop bedroeg in januari en februari 1024, een aanzienlijke toename ten opzichte van de voorafgaande periode. Hierbij moet worden aangetekend dat de productie van bezwaarzaken eveneens hoger lag. Het aandeel oude bezwaarzaken in de voorraad neemt daarmee snel af, waarmee de kans op een vergunning wegens tijdsverloop bij de IND tot een minimum beperkt wordt.

Voorraadontwikkeling reguliere aanvragen:

De totale omvang van de voorraden MVV- en VTV-aanvragen is in de afgelopen periode gestegen. Dit terwijl ook de productie in reguliere zaken in de verslagperiode is gestegen. De stijging van de voorraden wordt veroorzaakt door een stijging van de instroom van reguliere aanvragen, welke sterker is dan de stijging van de productie. In de komende maanden zal worden bezien of deze instroomstijging structureel is.

Productie en voorraadontwikkeling bij de Vreemdelingenkamers

Groeiend aanbod aan bodemzaken asiel:

Het aanbod aan bodemzaken asiel is in de rapportageperiode, ook voor de nieuwe wet, op gang gekomen. Voor de nieuwe wet kan deze worden vergeleken met de productie van de IND van asielbesliszaken, een rapportageperiode eerder. Hieruit kan worden afgeleid dat het percentage afgewezen asielzoekers dat in beroep hoog is. In de raming van de Vreemdelingenkamer is tot nu toe uitgegaan van 66%. In de praktijk gaat dit hoger uit te vallen.

Problematiek bewaringszaken en AC zaken en gevolgen voor achterstanden:

Zoals reeds in eerdere rapportages aangegeven komt, door het aanhoudend hoge aantal bewaringszaken bij de Vreemdelingenkamers, de productiecapaciteit op andere zaaksoorten in de verdrukking. Inmiddels is voor de Vreemdelingenkamer een nieuwe raming voor het aanbod van bewaringszaken in 2002 gemaakt. Deze bedraagt voor 2002, 22 500 zaken.

Raad van State

Ontwikkeling in het aanbod van zaken:

In de rapportageperiode bestond het aanbod voor de Raad van State uitsluitend uit bewaringszaken, AC zaken en voorlopige voorzieningen aangaande AC zaken. Bodemzaken zijn nog niet aangeboden. Deze blijken derhalve met meer vertraging te worden aangeboden dan voorzien.

Op de wel aangeboden zaaksoorten, houdt de productie het aanbod bij. Ook zijn thans nog normale werkvoorraden aan het ontstaan.

2. Immigratie- en Naturalisatiedienst

2.1 Aantal in behandeling genomen asielaanvragen

Het totaal aantal in behandeling genomen asielaanvragen bedroeg in januari 2 377 en in februari 1 972. In totaal zijn er dus 4 349 geregistreerde asielaanvragen in de eerste 2 maanden van 2002. De dalende tendens die zich in 2001 heeft ingezet, zet dus door.

De belangrijkste landen van herkomst staan vermeld in onderstaande tabel.

Tabel 1 Nieuwe asielaanvragen

Land van herkomstJanuariFebruaritotaaljan-feb. 2001
Angola295273568545
Sierra Leone232188420410
Afghanistan196141337591
Irak79100179352
Turkije9176167328
Iran9471165482
Togo556512070
D.R. Congo796314291
Guinee8455139301
India27527912
Overigen1 1458882 0333 320
Totaal2 3771 9724 3496 502

De meeste landen die in de maand februari in de top 10 stonden, behoren al geruime tijd tot de belangrijkste landen van herkomst. Alleen Togo en India behoorden niet tot de top 10 over heel 2001. De uit de top 10 verdwenen landen zijn Soedan en Sri Lanka.

Tabel 2 ongedocumenteerden

 voldoende gedocumenteerdonvoldoende gedocumenteerd
januari11,5 %88,5 %
februari13,7 %86,3 %

Uit tabel 2 blijkt dat slechts een relatief klein deel van de asielzoekers met een nieuwe aanvraag voldoende is gedocumenteerd. Onder onvoldoende gedocumenteerd wordt verstaan niet gedocumenteerd, deels gedocumenteerd of in het bezit van valse documenten. Een combinatie van categorieën is daarbij ook mogelijk. Onder documenten worden zowel identiteitsdocumenten als reisdocumenten verstaan.

2.2 Asiel eerste aanleg

Met ingang van deze rapportage worden asielgehoor- en asielbeslisprocedures in één procedure weergegeven, de eerste aanleg procedure. Dit omdat het nader gehoor feitelijk deel uitmaakt van de asielprocedure en daar ook niet los van gezien kan worden.

Tabel 3 Productie en gemiddelde doorlooptijd asiel eerste aanleg

  Eerste aanleg procedurePercentage afgehandeld binnen wettelijke termijn
JanuariProductie3 27343 %
 Doorlooptijd29 weken 
FebruariProductie2 78946 %
 Doorlooptijd27 weken 

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat de productie van asielbeslissingen hoger lag dan het nieuwe aanbod (zie 1). De voorraad is dus verder afgenomen. De gemiddelde doorlooptijd van alle afgegeven beschikkingen ligt in februari op 27 weken, een week langer dan 6 maanden. Bijna de helft (46%) van alle behandelde aanvragen is binnen de wettelijke termijn afgehandeld. Er worden echter nog steeds aanvragen afgehandeld van voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet.

Productie eerste aanleg gerelateerd aan maand aanvraag

Tabel 4 afdoeningen gerelateerd aan maand instroom

 Totaal Aanbod Asiel Eerste AanlegBeslist per 28-02-02% beslistOpenstaand per 28-02-02
Mei3 2092 67183%538
Juni2 7872 25581%532
Juli3 1912 49778%694
Augustus3 1312 33475%797
September2 5891 78762%802
Oktober3 3922 08862%1 304
November3 3601 59247%1 768
December2 5431 09143%1 452
Januari2 5401 05241%1 488
Februari2 09378638%1 307

Grafiek 1 afdoeningen gerelateerd aan maand instroomkst-27557-14-1.gif

Voor de aanvragen die zijn ingediend na de datum van inwerkingtreding van Vw2000 geldt circa 60% wordt afgehandeld binnen de wettelijke termijn van 6 maanden (zie grafiek 1).

De aanvragen die niet binnen de 6 maanden zijn afgehandeld bestaan voor een groot deel uit zaken waarop een besluitmorarium rust of waarin een onderzoek door derden wordt uitgevoerd. In dergelijke gevallen is de wettelijke beslistermijn langer dan 6 maanden. Dit betreft circa 15 % van de totale voorraad asiel beslis.

Tabel 5 Omvang en ouderdom nog te behandelen aanvragen Asiel eerste aanleg

 Nulmetingapr-01aug-01dec-01feb-02
<19991 7271 125906569488
19995 3133 6102 8171 9521 606
200019 24911 6777 9465 3744 595
2001 9 55013 51915 12912 273
2002    2 864
Totaal26 28925 96225 18823 02421 826

Bij de afhandeling van asielzaken ligt de prioriteit bij de behandeling van nieuwe aanvragen. De overige capaciteit wordt ingezet op het wegwerken van de oudere zaken. Door de relatief lage instroom van de afgelopen maanden is de IND in staat om deze oudere zaken in een flink tempo af te handelen. Overigens kan momenteel een deel van deze oudere voorraad niet afgehandeld worden omdat er een besluitmoratorium rust op Afghaanse zaken.

2.3 Asiel Bezwaar

In onderstaande tabel staat de productie vermeld in bezwaarzaken in de eerste twee maanden van dit jaar, evenals het aanbod en de doorlooptijd van de productie.

Net als in het afgelopen kalenderjaar verloopt de afhandeling van de bezwaarvoorraad goed. Het nieuwe aanbod bezwaarzaken bestaat voor het grootste deel uit zaken die zijn terugverwezen door de rechtbank. Voor de vergelijking met 2001 geldt dat toen het aanbod grotendeels werd bepaald door nieuwe bezwaarzaken, te weten vóór de invoering van de Vw 2000.

Tabel 6 Asiel bezwaar aanbod, productie en voorraadontwikkeling

 JanuariFebruariTotaalTotaal Januari/Februari 2001
Aanbod5084429507 061
Productie3 7534 1207 8734 564
Doorlooptijd productie80 weken82 weken81 weken45 weken
Nog te behandelen zaken31 41827 73950 237

Tabel 7 Omvang en ouderdom nog te behandelen bezwaarzaken

 Nulmetingapr-01aug-01dec-01feb-02
<199918 3634 1073 0782 2101 590
199919 04910 4637 8275 5413 912
200010 32828 54123 21518 09814 557
2001 11 72510 4178 8147 590
2002    90
Totaal47 74054 83644 53734 66327 739

Uit bovenstaande tabel blijkt dat bij de afhandeling van de bezwaarzaken vooral prioriteit gegeven is aan de oudere zaken. Het aantal zaken met een aanvraagdatum in 1999 of eerder is gedaald van ruim 37 000 begin 2001 tot circa 5 500 per eind februari. Aan de afhandeling van deze zaken is prioriteit gegeven om zoveel als mogelijk te voorkomen dat in deze gevallen een verblijfsvergunning op grond van het 3-jaren beleid moest worden verleend. Dat dat niet in alle gevallen kon worden voorkomen blijkt uit tabel 7. De afbouw van de voorraad is in januari en februari sneller geweest dan gepland, zo blijkt uit grafiek 2. De voorraad per eind februari was 27 739, circa 3 500 lager dan gepland. De voorraad bezwaarzaken zal na september 2002 voor 90% zijn afgehandeld. (zie grafiek voorraadontwikkeling).

Grafiek 2 kst-27557-14-2.gif

2.4 Vergunningen wegens tijdsverloop

Het aantal verleende vergunningen dat in bezwaarprocedures is verleend in het kader van het 3-jarenbeleid staat vermeld in onderstaande tabel. Tevens is het totaal aantal asielgerelateerde verleende vergunningen weergegeven.

Tabel 8

 Statussen verleend wegens tijdsverloopTotaal aantal verleende statussen
Januari5691 075
Februari4551 020
totaal1 0242 095

Het aantal verleende 3-jaren vergunningen was vooral in de maand januari hoger dan in voorgaande maanden. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door het hogere aantal oudere afgehandelde dossiers die behoorden tot de zogenaamde risicocategorie. Procentueel gezien schommelen de inwilligingen in eerste aanleg rond de 10% en in bezwaar rond de 15%.

2.5 regulier MVV

In deze paragraaf wordt aandacht geschonken aan de belangrijkste kengetallen op het gebied van de MVV procedures. Uit de tabellen blijkt dat de totale voorraad MVV-aanvragen die bij de IND in behandeling zijn in de afgelopen maanden flink is toegenomen.

Dit wordt verklaard door het hoge aanbod in de eerste 2 maanden van 2002 van zowel de aanvragen die in het buitenland zijn opgestart (MVV DIP) als van zaken die in Nederland zijn gestart (MVV HPP). Of hier sprake is van een structureel hogere instroom zal in de komende maanden moeten worden bezien.

Bij MVV ligt de prioriteit bij het tijdig afhandelen van de nieuwe instroom. Ondanks het feit dat de totale MVV productie in de afgelopen 2 maanden 30% hoger lag dan in de eerste 2 maanden van 2001 en ook bijna 50% hoger dan in de laatste maanden van 2001, is de voorraad met bijna 400 zaken toegenomen.

Momenteel wordt circa 80 % van de MVV-aanvragen door de IND binnen 2 maanden na registratie bij de IND afgehandeld. Dit heeft dan ook prioriteit en dat komt tot uiting in een relatief gering aantal zaken jonger dan 6 maanden in de voorraad van de IND. Tegelijkertijd zet de IND restcapaciteit in op het wegwerken van de oudere zaken. In de afgelopen maanden is hiervoor, door het grote aanbod en de relatief hoge productie, nauwelijks ruimte geweest.

De doorlooptijden vanaf datum aanvragen vertonen nog steeds een stijgende lijn. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, die vooral wordt veroorzaakt door problemen met de verwerking van de aanvragen bij de Vreemdelingendiensten. Uit tabel 8 blijkt dat de doorlooptijden van het IND deel van de MVV procedure stabiel is (voor MVV HPP/Ins), of vergeleken met vorig jaar zelfs gedaald (MVV Dip). In het kader van het verkorten van de doorlooptijden zijn een aantal acties uitgezet. Onlangs is gestart met het elektronische berichtenverkeer naar de Nederlandse posten in het buitenland. In een aantal politieregio's wordt momenteel een pilot uitgevoerd waarin sprake is van een nieuwe rolverdeling en werkafspraken tussen IND en Vreemdelingendiensten.

Tabel 9 aanbod, productie en doorlooptijd MVV

MVV DIPJanuariFebruariTotaalJanuari /Februari 2001
Aanbod1 0348621 8961 141
Productie9158121 7271 158
Doorlooptijd vanaf aanvraag30323129 weken
Doorlooptijd vanaf registratie IND58610 weken
     
MVV HPP en MVV INSJanuariFebruariTotaalJanuari/Februari 2001
Aanbod4 6603 9318 5916 970
Productie4 6503 7168 3666 602
Doorlooptijd vanaf aanvraag22252316 weken
Doorlooptijd vanaf registratie IND5665 weken

Tabel 10 ouderdom nog te behandelen aanvragen MVV (vanaf datum binnenkomst IND)

 Nulmetingapr-01aug-01dec-01Feb-02
> 36 maanden4066626555
30–36 maanden5748392943
24–30 maanden88801177976
18–24 maanden18617814710996
12–18 maanden435301216334423
6 maanden–1 jaar6726561 1271 139951
3–6 maanden8071 0361 1891 0691 274
0–3 maanden1 7901 9552 7162 8023 103
Totaal4 0754 3205 6135 6266 021

Tabel 11 Ouderdom nog te behandelen aanvragen MVV (vanaf datum indiening bij BuiZa / VD)

 Nulmetingapr-01aug-01dec-01Feb-02
> 36 maanden4875847261
30–36 maanden5952504554
24–30 maanden113128117101104
18–24 maanden265204191215259
12–18 maanden4864306291 006955
6 maanden–1 jaar1 2301 6842 1122 0532 097
3–6 maanden1 0241 1551 3341 0511 300
0–3 maanden8505921 0961 0831 191
Totaal4 0754 3205 6135 6266 021

2.6 Regulier VTV

Ook bij de afhandeling van de VTV-zaken wordt zoveel mogelijk prioriteit gegeven aan het bijhouden van de instroom. De restcapaciteit wordt waar mogelijk ingezet bij het afhandelen van de oudere zaken, waarbij aangetekend moet worden dat zowel MVV als VTV aanvragen veelal door dezelfde afdelingen en medewerkers worden behandeld. Voorrang wordt verleend aan de afhandeling van MVV aanvragen.

Net als bij de MVV aanvragen is er sprake van een hoog aanbod in de eerste 2 maanden van het jaar. Ook hier zal in de komende maanden moeten worden bezien of hier sprake is van een structureel effect.

De productie lag op hetzelfde niveau als in de voorgaande maanden en bleef achter bij het aanbod, met als gevolg een toename van het aantal nog niet behandelde zaken. De gemiddelde doorlooptijd is zeer hoog vanwege het grote aantal oudere zaken dat momenteel wordt afgehandeld. In de afgelopen maanden in circa 60% van de aanvragen binnen een termijn van 4 maanden na registratie door de IND afgehandeld.

Tabel 12 Aanbod, productie doorlooptijd VTV

VTVJanuariFebruariTotaalTotaal Januari / Februari 2001
Aanbod1 5301 1182 6482 051
Productie9601 1632 1232 360
Doorlooptijd vanaf aanvraag54 weken59 weken57 weken55 weken
Doorlooptijd vanaf registratie IND25 weken25 weken25 weken30 weken

Tabel 13 Ouderdom nog te behandelen aanvragen VTV

vanaf datum indiening bij INDNulmetingapr-01aug-01dec-01feb-02
> 36 maanden78151215268530
30–36 maanden167224319254275
24–30 maanden456504356324511
18–24 maanden692454515464717
12–18 maanden9057847628151 240
6 maanden–1 jaar1 2681 2441 3781 5641 816
3–6 maanden8558971 2161 2091 039
0–3 maanden1 0061 2971 4891 203498
Totaal5 4275 5556 2506 1016 626

2.7 Regulier Bezwaar MVV

Zoals eerder gesteld, ligt de prioriteit bij de afhandeling van eerste aanlegzaken MVV en de verkorting van doorlooptijden daarvan. In de afgelopen maanden is dit, als gevolg van het hoge aanbod MVV aanvragen mede ten koste gegaan van de afhandeling van bezwaarzaken.

De voorraad bezwaarzaken MVV is dan ook gestegen. Bij de afhandeling van bezwaarzaken ligt prioriteit bij het wegwerken van de oudste zaken. In de afgelopen maanden is het aandeel oude zaken in de bezwaarvoorraad als gevolg hiervan afgenomen, zoals uit onderstaand overzicht blijkt.

Tabel 14 aanbod, productie en doorlooptijd bezwaar MVV

 JanuariFebruariTotaalTotaal Januari / Februari 2001
Aanbod8017701 571898
Productie4446181 062919
Doorlooptijd vanaf registratie IND31 weken27 weken29 weken35 weken

Tabel 15 Ouderdom nog te behandelen bezwaar MVV

 Nul-metingapr-01aug-01dec-01feb-02
> 36 maanden68104205274241
30–36 maanden94197226246248
24–30 maanden307352359345292
18–24 maanden466403415521440
12–18 maanden713702696778697
6 maanden–1 jaar1 1221 1351 153682612
3–6 maanden766826585564790
0–3 maanden1 0498845559941 593
Totaal4 5854 6034 1944 4044 913

2.8 Regulier Bezwaar VTV

De totale voorraad VTV bezwaar is het afgelopen jaar flink in omvang afgenomen. Vergeleken met de nulmeting (stand van zaken per 1-1-2002) is het aantal oudere zaken in de voorraad afgenomen, maar tegelijkertijd wordt ook gepoogd de nieuwe instroom bij te houden. De productie lag op hetzelfde niveau als het aanbod in de eerste twee maanden van dit jaar.

Tabel 16 aanbod, productie en doorlooptijd bezwaar VTV

VTVJanuariFebruariTotaalTotaal Januari / Februari 2001
Aanbod1 4139962 4091 991
Productie1 2891 1802 4692 661
Doorlooptijd vanaf aanvraag71 weken74 weken73 weken
Doorlooptijd vanaf registratie IND55 weken53 weken54 weken45 weken

Tabel 17 ouderdom nog te behandelen bezwaar VTV

vanaf datum indiening bij INDNulmetingapr-01aug-01dec-01feb-02
> 36 maanden5468401 3801 5731 294
30–36 maanden8041 0761 0631 3941 038
24–30 maanden1 4821 9401 8841 2001 000
18–24 maanden2 5421 7201 5881 6991 601
12–18 maanden2 3352 3292 5062 2611 888
6 maanden–1 jaar3 6763 3562 7521 5641 695
3–6 maanden2 3041 8061 3071 0611 393
0–3 maanden2 0271 7541 0991 5142 560
Totaal15 71614 82113 57912 26612 469

2.9 Naturalisatie

Vanaf dit kalenderjaar worden de doorlooptijden van de naturalisatieprocedure op een nieuwe wijze berekend. In de doorlooptijd vanaf aanvraagdatum wordt de doorlooptijd van de gehele procedure weergegeven, dus inclusief de tijd die het vergt om het Koninklijk Besluit te laten ondertekenen en inclusief de periode dat het verzoek in behandeling is bij de gemeente. Deze doorlooptijd ondergaat geen wijziging. In de doorlooptijd vanaf datum registratie door de IND wordt getracht de doorlooptijd weer te geven die de IND nodig heeft om een verzoek af te handelen, dus vanaf registratie bij de IND tot en met het gereedmaken van het Koninklijk Besluit, maar zonder de tijd die het vergt om het Koninklijk Besluit te laten ondertekenen. Deze laatste periode is niet beïnvloedbaar door de IND. Voorheen werd deze periode wel meegenomen in de doorlooptijd vanaf registratie. In tabel 19 staat de nieuwe doorlooptijd, die inzicht geeft in de tijd die de IND nodig heeft, vermeld. Uit de cijfers blijkt dat de IND van de totale behandelingsduur van 39 weken, zelf 33% daarvan nodig heeft gehad. De productie in de maand februari lag lager dan in de voorafgaande maanden. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat er in deze maand relatief gezien weinig Koninklijke Besluiten zijn ondertekend. Het aantal zaken dat is voorbereid, is nagenoeg gelijk aan de voorgaande maanden. De verwachting is dat deze productieachterstand in de komende weken weer wordt ingelopen.

Tabel 18 aanbod, productie, doorlooptijd Naturalisatie

 JanuariFebruariTotaalTotaal Januari / Februari 2001
Aanbod3 6003 5437 1435 914
Productie2 7761 7074 4835 651
Doorlooptijd vanaf aanvraag (t/m KB)40 weken38 weken39 wekenniet beschikbaar
Doorlooptijd vanaf registratie IND (tot en met resumptie)12 weken13 weken13 wekenniet beschikbaar

2.10 Formatieplaatsen IND

Tabel 19

Formatieve omvang IND per 1-1-2002Ingevulde formatieplaatsen per 1-1-2002Percentage
34723 41098 %

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat de invulling van formatieplaatsen bij de IND nagenoeg volledig is.

3. Vreemdelingenkamer

Algemeen

Een vergelijking van de eerste twee maanden van dit jaar met dezelfde periode vorig jaar laat zowel bij de instroom als aan de uitstroom een aanzienlijke stijging zien. Bij de instroom is met name een stijging waar te nemen in bodemzaken asiel, AC-zaken en bewaringszaken. De toename van de uitstroom hangt samen met de verhoging van de productiecapaciteit door de uitbreiding van het aantal zittingsplaatsen in 2001/2002. De belangrijkste stijging van de uitstroom is bij de AC-zaken en bewaringszaken te zien. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat deze zaken op basis van de wet prioriteit hebben. Indien de instroom van bewaringszaken op het niveau van de verslagperiode blijft dan zal het de 20 000 zaken per jaar overstijgen. De ketenprognose voor de instroom van bewaringzaken was 9400 zaken voor 2001. Voor 2002 wordt uitgegaan van 22 500. Het voorgaande heeft een negatieve uitwerking op het tempo waarin de oude voorraden bij de vreemdelingenkamers kunnen worden weggewerkt. Aan de verdeling van de productiecapaciteit volgens de afgesproken verdeling (30% asielzaken oude wet, 30% asielzaken nieuwe wet en 40% reguliere zaken), komen de vreemdelingenkamers immers pas toe na behandeling van AC- en bewaringszaken. Hoe meer AC-en bewaringszaken, hoe minder productiecapaciteit overblijft om in te zetten volgens de afgesproken verdeling, hoe langer het duurt voordat de oude voorraden zijn weggewerkt. Om de stijging van de instroom het hoofd te kunnen bieden wordt de feitelijke capaciteit uitgebreid door en – een deel van – de bestaande vreemdelingenkamers in personele zin uit te breiden en met de meeste urgentie de laatste tranche uitbreidingen tot 19 vreemdelingenkamers ter hand te nemen.

3.1 Asielprocedures

In deze rapportages is weer een onderscheid aangebracht tussen de asielzaken die onder de oude Vreemdelingenwet zijn of moeten worden afgedaan en de zaken die onder de Vreemdelingenwet 2000 vallen. Er worden twee keer drie tabellen onder elkaar gezet. De bovenste drie voor de bodemzaken: één met de cijfers voor bodemzaken onder de oude wet, één met cijfers voor bodemzaken onder de Vreemdelingenwet 2000 en één tabel waarin de cijfers worden opgeteld. Ter vergelijking wordt in de laatste tabel ook de totalen over dezelfde periode in 2001 gegeven.

Doorlooptijden worden in weken aangegeven.

Tabel 20 aanbod, productie en doorlooptijden bodemzaken asiel oude wet

 Januari 2002Februari 2002  Totaal 
aanbod760709  1 469 
productie562494  1 056 
doorlooptijd4555  49 

Tabel 21 aanbod, productie en doorlooptijden bodemzaken asiel VW 2000

 Januari 2002Februari 2002  totaal 
aanbod2 1351 715  3 850 
productie305391  696 
doorlooptijd1519  17 

Tabel 22 aanbod, productie en doorlooptijd bodemzaken asiel oude wet + VW 2000

 Januari 2002Februari 2002  TotaalTotaal jan feb 2001
aanbod2 8952 424  5 3191 672
productie867885  1 7521 507
doorlooptijd3137  33 

Tabel 23 aanbod, productie en doorlooptijd voorlopige voorzieningen asiel oude wet

 Januari 2002Februari 2002  Totaal 
aanbod359384  743 
productie527559  1 086 
doorlooptijd4859  52 

Tabel 24 aanbod, productie en doorlooptijd voorlopige voorzieningen asiel VW 2000

 Januari 2002Februari 2002  Totaal 
aanbod459609  1 068 
productie125128  253 
doorlooptijd1517  16 

Tabel 25 aanbod, productie en doorlooptijd voorlopige voorzieningen asiel oude wet + VW 2000

 Januari 2002Februari 2002  TotaalTotaal jan feb 2001
aanbod818993  1 8111 967
productie652687  1 3391 365
doorlooptijd4351  46 

Vergelijking van de totalen over de periode januari-februari 2002 met de gegevens over dezelfde periode in 2001 laat zien dat voor bodemzaken asiel het aanbod dit jaar zeer fors is gestegen. Er is hier zelfs sprake van een verdrievoudiging. Bij de productie valt voor deze categorie een lichte stijging waar te nemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging kan echter de toename in het aanbod vooralsnog niet bijhouden.

Asielprocedures, omvang en ouderdom van de voorraad

In de volgende tabel zijn de te behandelen aantallen bodemzaken en voorlopige voorzieningen opgenomen, gesorteerd naar jaar van indiening van het beroep of de voorlopige voorziening. Bij het de aanpak van de voorraden richten de vreemdelingenkamers zich vooreerst op de oudere zaken. Met name bij de bodemzaken worden de gevolgen zichtbaar van de hoge instroom van asielzaken en bewaringzaken (wettelijke prioriteit), in de zin van een sterk oplopende werkvoorraad.

Tabel 26 Omvang en ouderdom voorraad bodemzaken asiel

Datum indiening beroepNulmeting28-02-'02
<199943366
19993 246655
20005 8962 496
2001018 627
200205 112
Totaal9 57626 956

Tabel 27 Omvang en ouderdom voorraad vovo's asiel

Datum indiening vovoNulmeting28-02-'02
<199923838
19993 9251 070
20007 4864 210
2001011 645
200201 709
Totaal11 65018 672

3.2 Reguliere procedures

Het aanbod en de productie van reguliere zaken, zowel bodemzaken als voorlopige voorzieningen, worden in de volgende tabellen weergegeven. Ook hier zijn de cijfers van januari–februari 2002 en van dezelfde periode in het jaar 2001 ter vergelijking naast elkaar gezet.

Er is geen onderscheid gemaakt tussen oude wet en Vreemdelingenwet 2000, omdat de laatste voor de behandeling van reguliere zaken nauwelijks veranderingen heeft gebracht. Ook voor reguliere zaken zijn de doorlooptijden in weken aangegeven.

Tabel 28 Aanbod, productie en doorlooptijd bodemzaken regulier

 Januari 2002Februari 2002  TotaalTotaal jan feb 2001
aanbod601897  1 4981 532
productie581519  1 1001 108
doorlooptijd5261  56 

Tabel 29 Aanbod, productie en doorlooptijd voorlopige voorzieningen regulier

 Januari 2002Februari 2002  TotaalTotaal jan feb 2001
aanbod419599  1 018986
productie580558  1 1381 500
Doorlooptijd5658  57 

Reguliere procedures, omvang en ouderdom van de voorraad

In de volgende tabellen zijn de te behandelen aantallen bodemzaken en voorlopige voorzieningen opgenomen, gesorteerd naar datum van indiening van het beroep of de voorlopige voorziening. Bij het wegwerken van de voorraden richten de vreemdelingenkamers zich eerst op de oudere zaken.

Tabel 30 Omvang en ouderdom voorraad regulier bodemzaken

Datum indiening beroepNulmeting28-02-'02
<199919233
19991 495301
20006 9322 672
200104 933
200201 411
Totaal8 6199 350

Tabel 31 Omvang en ouderdom voorraad reguliere vovo's

Datum indiening vovoNulmeting28-02-'02
<199927051
19993 167974
20007 2172 803
200103 620
20020952
Totaal10 6548 400

3.3 AC-Dublin-, en bewaringszaken

Behandeling van met name bewaringszaken vormt een substantieel deel van de werkzaamheden van de vreemdelingenkamers. Aangezien het bovendien zaken betreft die binnen korte termijnen moeten worden afgedaan, bepalen zij voor een belangrijk deel in hoeverre de prioritering van de vreemdelingenkamers voor de afhandeling van beroepen onder de oude en de nieuwe wet gehaald kan worden. De doorlooptijden zijn ook hier in weken weergegeven.

Tabel 32 Aanbod, productie en doorlooptijd AC- en Dublinzaken

Ac-en DublinJanuari 2002Februari 2002  TotaalTotaal jan feb 2001
Aanbod602697  1 299672
Productie476727  1 203673
Doorlooptijd64  5 

Tabel 33 Aanbod, productie en doorlooptijd bewaringszaken

BewaringJanuari 2002Februari 2002  TotaalTotaal jan feb 2001
Aanbod1 7801 770  3 5501 778
Productie1 7831 581  3 3641 684
Doorlooptijd22  2 

De instroom van de bewaringszaken blijft onverminderd hoog. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn de in- en uitstroom verdubbeld. Indien de instroom op het niveau van de eerste twee maanden van 2002 blijft dan zullen er meer dan 20 000 bewaringszaken instromen. In 2001 zijn in totaal 16 500 bewaringszaken ingestroomd.

3.4 Formatieve omvang Vreemdelingenkamers

Tabel 34

Formatieve omvang VreemdelingenkamerIngevulde formatieplaatsen per 28-2-2002Percentage
650 fte571,2 fte88 %

Uit de bovenstaande tabel volgt dat 88% van de formatie werkelijk bezet is. De reden hiervoor is het verloop bij met name het secretariaat. Hierdoor is het moeilijk de bezetting op peil te houden. Daarnaast is het op niet alle lokaties even gemakkelijk om snel voldoende personeel aan te trekken.

4. Raad van State

De Raad van State kende in de maanden januari en februari 2002 instroom en productie van bewaringszaken, AC zaken en voorlopige voorzieningen aangaande AC zaken. Er zijn in deze maanden, evenals in de vorige rapportageperiode, nog geen bodemzaken aangeboden. Deze lijken vooralsnog niet in die mate in te stromen dan eerder werd voorzien.

De productieontwikkeling van de bovengenoemde zaaksoorten is als volgt:

Tabel 35: aanbod, productie en voorraadontwikkeling Raad van State:

  januarifebruaritotaal
bewaringszakenvoorraad per 01-01-2002  23
 aanbod343367
 productie363268
 voorraad per 01-03-2002  22
     
AC zakenvoorraad per 01-01-2002  39
 aanbod51129180
 productie463985
 voorraad per 01-03-2002  134
     
AC zaken VoVovoorraad per 01-01-2002  4
 aanbod182846
 productie152338
 voorraad per 01-03-2002  12

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat de Raad van State, als gevolg van het lage aanbod, in staat is om de productie het aanbod te laten bijhouden. De voorraadontwikkeling die thans plaatsvindt duidt op het ontstaan van zogenaamde normale werkvoorraden.

5. Buitenlandse Zaken

Onderstaand is het overzicht opgenomen van de afhandeling van individuele ambtsberichten in de maanden januari en februari 2002.

Tabel 36

 januarifebruaritotaaljan-feb. 2001
aantal verzoeken13195226295
aantal uitgebrachte ambtsberichten133121254230
gemiddelde doorlooptijd24 weken28 weken26 weken19 weken

In de periode januari-februari 2002 ontving het ministerie van Buitenlandse Zaken 226 verzoeken tot het verrichten van individuele asielonderzoeken. Er werden 254 individuele ambtsberichten uitgebracht. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 295 verzoeken en 230 uitgebrachte individuele ambtsberichten.

In de verslagperiode bedroeg de gemiddelde doorlooptijd van de totstandkoming van individuele ambtsberichten 26 weken. In vergelijking met de twee laatste maanden van het vorig jaar betekent dit een afname van een week. De gemiddelde doorlooptijd bedroeg in dezelfde periode van het vorig jaar echter 19 weken. In 2001 liep de gemiddelde doorlooptijd op naar 27 weken in december.

De hoge gemiddelde doorlooptijd in de verslagperiode is te verklaren door een groot aantal Guinese en Chinese identiteitsonderzoeken dat in het laatste kwartaal van 2000 en de eerste helft van het vorig jaar is gestart en dat in de verslagperiode werd afgerond. Sinds vorig jaar is er weer onderzoek in Guinee mogelijk. Pas nu kunnen dan ook verzoeken worden gehonoreerd die soms al anderhalf jaar geleden zijn ingediend. In 2001 werden veel verzoeken ingediend voor identiteitsonderzoek in China. Inmiddels is de onderzoekscapaciteit van de posten in China vergroot, zodat de achterstanden bijna zijn ingelopen.

In de verslagperiode werd bovendien een dertiental oude Irakese onderzoeken afgerond. Onderzoek in Irak is nog steeds moeilijk en niet zonder risico voor diegenen die hun medewerking aan het onderzoek verlenen. Het kan om die reden erg lang duren eer een onderzoek naar tevredenheid is afgerond.

Naar boven