27 428 Beleidsnota Biotechnologie

Nr. 403 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 mei 2024

Zoals aangekondigd in mijn brief aan uw Kamer van 13 februari 20231 bied ik u hierbij het «Implementatieplan: Versterking Bioveiligheid Beleidsuitvoering Ingeperkt Gebruik» aan. Het gaat hierbij om het veilig werken met genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), onder meer in ingeperkte ruimten zoals laboratoria en procesinstallaties.

Met dit implementatieplan geef ik opvolging aan de aanbevelingen zoals gedaan in de rapporten «Verkenning verbeteringen IG ggo’s» (Antea Group, 2022)2 en «Samen voor bioveiligheid» (Rathenau Instituut, 2022)3. De aanbevelingen in deze rapporten gaan onder andere in op het competentieniveau en opleidingsaanbod voor de biologische veiligheidsfunctionaris, grootschalige productie van ggo’s, afstemming met aanpalende regelgeving, en de uitwisseling van kennis over bioveiligheid.

Met dit implementatieplan richt ik mij op beperkte aanpassingen in het huidige stelsel van bioveiligheid en bijbehorende systematiek in de regelgeving. Deze aanpassingen in regelgeving en beleid kunnen op relatief korte termijn worden ingevoerd. Ik zorg er met dit implementatieplan voor dat de uitvoerbaarheid en naleefbaarheid van regelgeving en beleid verbetert waarbij ik oog heb voor aanvaardbare administratieve lasten, met als doel dat er sprake is en blijft van een veilige omgang met en toepassing van ggo’s.

Om de kansrijkheid, uitvoerbaarheid en naleefbaarheid van de voorstellen in het implementatieplan inzichtelijk te maken zijn bij het opstellen ervan diverse partijen geconsulteerd. Dit zijn zowel (vertegenwoordigers van) publieke en private instellingen waar werkzaamheden met ggo’s worden uitgevoerd, het platform van biologische veiligheidsfunctionarissen als ook de overheidspartijen met een rol in het toelatingssysteem van ggo’s4.

In lijn met de aankondiging in de eerdergenoemde Kamerbrief1 is de aanpak van de verbeteracties langs drie kernthema’s vormgegeven:

  • Waar mogelijk is gestreefd naar vermindering van complexiteit, door kritisch nut en noodzaak van nationale ggo-regelgeving te bezien.

  • Aanvullend is ernaar gestreefd herkomst en aard van de complexiteit te verhelderen en instellingen juiste handelingsperspectieven te bieden.

  • Voorts is ingezet op versterking van de sturing rondom bioveiligheid, om werkwijzen te vinden om ook met toekomstige complexiteit om te kunnen gaan.

In het implementatieplan wordt de fasering van de uitvoering van de verschillende onderdelen weergegeven aan de hand van een concreet plan van aanpak, waarbij rekening is gehouden met beschikbare middelen, wettelijke termijnen en standaard wijzigingsmomenten voor regelgeving.

De uitvoering van het implementatieplan wordt gemonitord in een herziene overlegstructuur met partijen binnen en buiten de Rijksoverheid. Via de jaarlijkse voortgangsrapportage veiligheid biotechnologie zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Kamerstuk 27 428, nr. 396

X Noot
4

Commissie Genetische Modificatie (COGEM) die wetenschappelijk advies verstrekt; Bureau GGO (BGGO) die de ggo-vergunningverlening in opdracht van IenW verzorgt; Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) die toeziet op de ggo-vergunningverlening.

Naar boven