27 428 Beleidsnota Biotechnologie

Nr. 325 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag 1 februari 2016

Tijdens het dertigledendebat over de invloed van de gentechlobby op 22 september jl. heeft mijn voorganger u toegezegd om de European Food Safety Authority (EFSA) een reactie te vragen op een artikel over nieuwe experts in het Panel on Genetically Modified Organisms (GMO-panel) (Handelingen II 2015/16, nr. 4, item 33). Deze en mijn reactie daarop treft u hierbij aan.

In het artikel van 8 juni 2015 stelt Testbiotech e.V. dat deze experts gelieerd zijn aan de industrie en dat daarom sprake zou zijn van belangenverstrengeling.1 EFSA is het onafhankelijke orgaan dat adviseert over de veiligheid voor mens, dier en milieu van genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) waarvoor een toelatingsaanvraag voor teelt of import is ingediend.

Mijn voorganger heeft tijdens het debat aangegeven dat discussie over de onafhankelijkheid van experts bij de EFSA niet nieuw is en dat de Europese Commissie en het merendeel van de lidstaten, waaronder Nederland, deze kritiek steeds van de hand hebben gewezen. Zowel uit onderzoek van Ernst & Young als van de Europese Rekenkamer blijkt dat EFSA goed beleid voert. Het aantal experts in de biotechnologie is gering, waarmee de kans aanwezig is dat een expert binnen het GMO-panel ooit in zijn leven voor de industrie heeft gewerkt. Dat hoeft niet te betekenen dat zo’n expert niet op onafhankelijke wijze kan adviseren.

Bij brief van 29 oktober jl. is de EFSA gevraagd om een reactie te geven op de publicatie. Bij brief van 4 december jl. heeft de EFSA gereageerd. Beide brieven treft u als bijlage bij deze brief aan2.

Het antwoord van de EFSA bevestigt het vertrouwen dat het Nederlandse kabinet heeft in de EFSA en de experts die voor EFSA werken. Het beleid van de EFSA is erop gericht om een onafhankelijke positie van de experts te waarborgen. Dat doet zij onder meer door een zorgvuldige selectieprocedure en het op verschillende momenten screenen van EFSA-leden met betrekking tot hun belangen. De staf van EFSA is altijd betrokken bij studies en publicaties van de EFSA-panels. Tegen deze achtergrond merkt EFSA in haar brief op dat niet alle professionele activiteiten van de experts die betrekking hebben op ggo’s resulteren in een belangenconflict. Betrokkenheid bij het onderwerp vanuit verschillende posities kan juist duiden op een hoge mate van professionaliteit, op expertise en op erkenning van de expert door de wetenschappelijke gemeenschap.

EFSA sluit haar brief af met een overzicht van de in het artikel van Testbiotech e.V. genoemde experts en zet haar opinie over deze expert naast die van Testbiotech e.V.

Het Nederlandse kabinet ziet in het artikel geen aanleiding om de onafhankelijkheid van de betreffende experts of van de EFSA te betwijfelen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven