27 118
Verkoop staatsbelang in Eurometaal Holding N.V.

nr. 1
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 11 mei 2000

Zoals bekend is de Staat sinds de oprichting van Eurometaal Holding N.V. te Zaandam (1 januari 1973) mede-eigenaar van dit bedrijf. Gezien de historische binding van het Ministerie van Defensie met het bedrijf en zijn juridische voorloper de Artillerie inrichtingen, beheert Defensie dit aandelenpakket.

Het beleid van Defensie ten aanzien Eurometaal berustte de laatste jaren op twee uitgangspunten. Het eerste uitgangspunt betreft de beëindiging in 1994 van de preferentiële positie van Eurometaal bij de aanschaf van midden en zwaar kaliber munitie door de Nederlandse Staat, omdat daartoe voor Defensie geen strategische of operationele noodzaak meer bestond. Eerder was in de nota «De Nederlandse Defensie-Industrie» (EZ, ref. IR/CMPO90 106 213, 12/11/1990) geconstateerd dat de economische betekenis van de munitie-industrie voor Nederland (in het bijzonder wat de exportmogelijkheden en de toepasbaarheid van nieuwe ontwikkelingen in de civiele sfeer betreft) gezien de aard van de productiemiddelen beperkt is. Continuïteit op langere termijn zou alleen gewaarborgd kunnen worden indien munitie-ondernemingen zich zouden richten op het opzetten van productielijnen voor civiele producten. Daarom zou de Nederlandse overheid ten aanzien van de munitie-industrie geen specifiek defensie-industrieel beleid meer voeren.

Het tweede uitgangspunt betreft het beleid van de Staat terug te treden uit ondernemingen indien de reden tot deelneming in het aandelenkapitaal niet langer bestaat.

In overeenstemming met deze beide uitgangspunten heeft de Nederlandse Staat in 1994 kenbaar gemaakt te streven naar het vervreemden van het Staatsbelang in Eurometaal. De Staat besloot echter te wachten met de feitelijke vervreemding van het Staatsbelang totdat de zogeheten derde kernactiviteit van Eurometaal – in aanvulling op de munitieproduktie (Eurometaal N.V.) en de produktie van gasgestookte centrale verwarmingsketels (Intergas B.V.) – tot wasdom was gekomen. Het betreft de firma Heidel Holding GmbH, die eind 1997 door Eurometaal is overgenomen. Het is een civiele onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling, de productie en de verkoop van «turn-key»-installaties voor de fabricage van interieurdelen van automobielen.

Begin 1999 lag het eigendom van Eurometaal Holding N.V. bij drie aandeelhouders met elk 33 1/3 procent van de aandelen, te weten Rheinmetall DeTec AG, Dynamit Nobel GmbH en de Staat der Nederlanden. Dynamit Nobel heeft in 1999 zijn belang verkocht aan Rheinmetall, waardoor Rheinmetall een meerderheidsbelang in Eurometaal Holding N.V. verkreeg. De Staat heeft vervolgens, in navolging van Dynamit Nobel, gesprekken aangeknoopt met Rheinmetall.

Thans meld ik u, conform artikel 29 lid 6 van de Comptabiliteitswet, dat met Rheinmetall DeTec AG overeenstemming is bereikt over de gefaseerde overname van het staatsbelang in Eurometaal Holding N.V. In de periode 1 oktober 2000 tot 1 oktober 2009 zal Rheinmetall in drie tranches de Staatsaandelen overnemen. Hierdoor wordt de onderneming opgenomen in het grote Rheinmetall (defensie-)concern, waardoor de continuïteit op langere termijn beter gewaarborgd lijkt. Voor de bepaling van de prijs van de aandelen op de respectievelijke momenten van levering is een waarderingssystematiek vastgelegd, op basis waarvan een onafhankelijk accountantsbureau de economische waarde per aandeel zal vaststellen.

In de overeenkomst met Rheinmetall is vastgelegd dat, zolang de Staat nog met een kleiner wordend aandelenbelang participeert in de onderneming, een aantal ingrijpende aandeelhoudersbesluiten alleen met instemming van de Staat kan worden genomen.

Mede namens de Minister van Financiën,

De Staatssecretaris van Defensie,

H. A. L. van Hoof

Naar boven