27 062 Alleenstaande minderjarige asielzoekers

Nr. 89 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juni 2013

Tijdens het algemeen overleg met uw Kamer d.d.13 maart jl. (Kamerstuk 19 637, nr. 1656) heb ik uw Kamer toegezegd om nadere informatie te verstrekken over het aantal verdwijningen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) uit de opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met deze brief beoog ik aan die toezegging te voldoen.

Het aantal amv’s dat in 2012 door het COA werd geregistreerd als zelfstandig en zonder toezicht uit de opvang vertrokken bedroeg 1601. In 2011 bedroeg dit aantal 140. Een jongere wordt door het COA geregistreerd als zelfstandig en zonder toezicht uit de opvang vertrokken wanneer hij zich gedurende twee weken niet gemeld heeft in de opvang. Jongeren die na een kort verblijf buiten de opvang weer terugkeren in de opvang vallen hier dus niet onder. Van belang is om te benadrukken dat er niet bij iedere jongere die zelfstandig en zonder toezicht uit de opvang vertrekt aanleiding is om te veronderstellen dat de jongere zich bevindt in een situatie van uitbuiting of een anderszins zorgelijke situatie. Het kan bijvoorbeeld bij mentor of voogd bekend zijn dat de jongere bij familie of vrienden verblijft. Jongeren vertrekken ook zelfstandig en zonder toezicht uit de campuslocaties omdat zij de uitkomst van de asielprocedure niet verder af willen wachten of omdat zij bijna of net achttien jaar zijn en reeds zijn uitgeprocedeerd.

Voor jongeren ten aanzien waarvan er, bij binnenkomst in Nederland, dan wel later tijdens de opvang door het COA, signalen zijn dat zij een risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel zijn speciale locaties beschikbaar, de zogeheten beschermde opvanglocaties. Het aantal verdwijningen uit de beschermde opvanglocaties is nagenoeg nihil. In 2012 vertrok er één amv uit de beschermde opvang. Dit betrof een minderjarige die later in het buitenland is aangetroffen, herenigd met de moeder. Bij amv’s die op een campuslocatie verblijven vindt intensief toezicht plaats. Zij zijn verplicht om zich twee maal per dag te melden bij een COA-medewerker. Indien een jongere zich niet gemeld heeft bij de COA-medewerker wordt een kamercontrole gedaan. De COA-medewerker of de voogd doen, als niet bekend is dat de jongere elders op een veilige plek verblijft, bijvoorbeeld bij familie of vrienden, binnen 24 uur bij de politie aangifte van vermissing. Tevens worden deze signalen gemeld aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) en aan Comensha. Het COA heeft met regelmaat overleg met het EMM. Per COA locatie zijn twee contactpersonen mensenhandel aangewezen. Voor hen is door het EMM een tweedaagse training verzorgd teneinde signalen van mensenhandel nog beter te kunnen herkennen. De overige medewerkers krijgen een korte training bewustwording.

Hoewel ik niet kan garanderen dat zich in het geheel geen risicovolle verdwijningen vanuit de opvang zullen voordoen wordt er met bovenstaande maatregelen alles aan gedaan om deze zoveel mogelijk te voorkomen en de jongeren in voorkomende gevallen op te sporen.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Afronding op 10-tallen

Naar boven