Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 december 2018
Mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil ik u informeren
over een incident met Salmonella Goldcoast.
Vandaag heeft Aldi in Nederland een publiekswaarschuwing uitgebracht over twee vleesproducten
met Salmonella Goldcoast, Elzasser- en Pepercervelaat, geproduceerd door een Belgische
fabrikant. In België hebben op 1 december jongstleden een aantal bedrijven het publiek
voor enkele specifieke producten waarin varkensvlees is verwerkt gewaarschuwd. Enkele
producten zijn daar uit voorzorg teruggeroepen. De NVWA heeft inmiddels de publiekswaarschuwing
van de Aldi op haar website geplaatst. RIVM meldt mij dat een infectie van Salmonella
Goldcoast bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt.
Incident, bronopsporing en tracering
Het RIVM rapporteerde begin oktober aan de NVWA een opvallende stijging van het aantal
ziektegevallen met Salmonella Goldcoast. Dit was aanleiding voor de NVWA om actie
te ondernemen. Normaliter ziet het RIVM zo’n 8 ziektegevallen per jaar door Salmonella
Goldcoast. Op dit moment (stand per 4 december) zijn er in Nederland 19 Salmonella
Goldcoast-patiënten in de periode van begin juli tot begin november 2018 geïdentificeerd.
Het laatst bekende ziektegeval dateert van begin november.
De NVWA meldt mij het volgende. Bronopsporing naar aanleiding van de signalen van
het RIVM leidde in oktober naar een varkensslachterij. De NVWA heeft daarop direct
de slachterij geïnformeerd. Vervolgens is door de slachterij een onderzoek ingesteld
naar de oorzaak van de besmetting. De bron lijkt te zijn gevonden in het productieproces
van de slachterij. De slachterij heeft hierop meteen aanpassingen gedaan in haar productieproces.
De oorzaak van de besmetting in de slachterij lijkt daarmee te zijn geëlimineerd.
Na ontdekking van de bron is begonnen met de tracering en het terughalen van de (mogelijk
besmette) varkensvlees-producten, die in de betreffende periode zijn geproduceerd
en die nog in de markt zijn bij verwerkende bedrijven, opslag in koel- en vrieshuizen
tot en met de afzetkanalen naar consumenten. De NVWA heeft mij laten weten dat zij
er actief op toe ziet dat bedrijven de tracering uitvoeren en zo nodig handhavend
optreedt. Als blijkt dat aan Nederlandse consumenten nog andere producten zijn geleverd
die mogelijk een risico zijn voor de volksgezondheid, zullen betrokken Nederlandse
bedrijven de komende dagen nog meer publiekswaarschuwingen uitbrengen. De NVWA ziet
er op toe dat de betrokken bedrijven de producten waarin varkensvlees besmet met Salmonella
Goldcoast is verwerkt zo nodig uit de handel halen en zal de eventuele nieuwe publiekswaarschuwingen
op haar website plaatsen.
Internationaal
De NVWA heeft via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) de betrokken
lidstaten van de EU ingelicht over de traceeractie. Er zijn tot nu toe geen meldingen
bekend uit andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella
Goldcoast identiek aan de in Nederland gevonden stam.
Tot slot
De signalering van een stijging van het aantal ziektegevallen met Salmonella Goldcoast
door het RIVM heeft geleid tot een snelle opsporing van de bron zodat de benodigde
maatregelen genomen konden worden om te voorkomen dat de besmetting zich verder kon
uitbreiden. Mochten er nadere ontwikkelingen zijn zal ik u hiervan uiteraard op de
hoogte stellen.
De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins