26 991 Voedselveiligheid

Nr. 477 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2016

Naar aanleiding van de brief van de vaste commissie voor Economische Zaken van 13 januari 2016 over in aanhef genoemd onderwerp, laat ik u het volgende weten.

Vanwege signalen dat Aziatische kweekvis vaak besmet zou zijn met bacteriën die resistent zijn voor antibiotica, bemonstert de NVWA dergelijke ingevoerde vis. Dit bemonsteringsprogramma is gestart in 2015 en loopt door tot eind 2016. Inmiddels zijn 191 monsters onderzocht. In 6 van die 191 monsters (3%) is antibioticaresistentie aangetoond. Het gaat hierbij om bacteriën die resistent zijn omdat zij een bepaald enzym bezitten (extended bèta lactamase ESBL) waarmee zij antibiotica af kunnen breken. Deze 3% is vergelijkbaar met het resistentie niveau dat in Nederlandse oesters en mosselen voorkomt. Andere vormen van antibioticaresistentie, zoals bijvoorbeeld Carbapenamase (CPE), zijn niet gevonden.

Het beeld dat tot nu toe uit deze NVWA bemonstering naar voren komt, is dat het resistentie niveau van Aziatische kweekvis niet veel afwijkt van Nederlandse visserijproducten.

Ook stipt u het ontbreken aan van Europese normen voor het niveau van resistente bacteriën in levensmiddelen. Zoals ik al in mijn brief van 24 juni 2015 aan uw Kamer aangaf, meten sinds 2014 alle Europese lidstaten antibioticaresistentie in voedsel. Op deze manier wordt de vinger aan de pols gehouden en beoordeeld of het instellen van normen nodig is. Het Voedingscentrum adviseert de consument over het veilig omgaan met voedsel, onder andere door de campagne «Ziekmakers zie je niet» waarin tips worden gegeven om voedselinfecties te voorkomen.

Verder spreekt u de zorg uit over verspreiding van antibioticaresistentie door de Aziatische viskweek indien de netten waarin de vis gehouden wordt, zouden scheuren. Doordat de vis ontsnapt zou de resistentie verder verspreid worden. Het verspreiden van antibioticum resistentie vindt echter plaats door bacteriën die in de darm van de vis leven en die via de uitwerpselen in het water terecht komen. De verdere verspreiding vindt dan plaats door de stroming van het water. Het is dus helaas zo dat verspreiding van antibioticaresistentie ook plaats vindt als de netten waarin de vis gekweekt wordt, heel blijven.

Uit de resultaten van de NVWA bemonstering tot nu toe, blijkt echter dat die verspreiding van antibioticaresistentie, niet lijkt te leiden tot een onaanvaardbaar resistentie niveau van Aziatische kweekvis.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven