26 873
Intrekking van de Wet op de studiefinanciering en vervanging door de Wet studiefinanciering 2000 (Wet studiefinanciering 2000)

nr. 60
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Zoetermeer, 26 juni 2000

Bij de behandeling van het wetsvoorstel WSF 2000 heb ik toegezegd dat ik u nader zal informeren over de voorlichting over de WSF 2000 en dan vooral over de wijze waarop de voorlichting aan ouders, concreet zal worden vormgegeven en uitgevoerd. Met deze brief geef ik u inzicht in de voorgenomen acties van de Informatie Beheer Groep voor het komend studiejaar en het soort voorlichtingsproducten dat voor ouders en studenten beschikbaar komt. Daarnaast is bij de behandeling van het wetsvoorstel ook toegezegd dat de Tweede Kamer geïnformeerd zou worden over de uitvoering van de WSF 2000 door de IB-Groep.

Basisgedachte achter de voorlichting over de WSF 2000 is dat deze uitgaat van de vragen van verschillende doelgroepen en niet meer (exclusief) uitgaat van de regeling. De IB-Groep onderscheidt 5 klantgroepen: studenten, scholieren, ouders, debiteuren en intermediairs. Met deze klantgroepen wordt op verschillende niveaus gecommuniceerd. Zo zijn er communicatiemiddelen die zich richten op de gehele klantpopulatie, en middelen die zich op een klantgroep of een deelgroep daaruit richten. Tot slot zijn er middelen die zich op individuen of specifieke groepen richten, bijvoorbeeld EU-studenten.

Behalve informatie voor ouders en studenten zelf is het ook van belang dat intermediairs en met name de schooldecanen goed worden geïnformeerd. De school is immers vaak de eerste plek waar ouders informatie vragen over vervolgopleidingen en alles wat daarmee samenhangt. Naast een Internetsite voor intermediairs geeft de IB-Groep maandelijks twee informatie-magazines uit (het VO/BVE-magazine en het HO-magazine) die aan 6000 decanen en andere intermediairs worden toegestuurd.

Schooldecanen kunnen bovendien op aanvraag beschikken over alle brochures van de IB-Groep. Bovendien zal dit jaar vanuit OCenW een integrale brochure worden uitgebracht, waarin de WTS en WSF 2000 (als eerste kennismaking) zijn beschreven. Ik zal ervoor zorgdragen dat dezebrochure beschikbaar is op het postkantoor en in de bibliotheek. Bovendien wordt de brochure eenmalig aan alle schooldecanen toegezonden.

Doelstelling van de voorlichting aan ouders is dat zij op een actieve manier informatie krijgen over het stelsel van studiefinanciering in het algemeen en de rol van de ouders in het bijzonder. Daar hebben ouders immers grote behoefte aan. De boodschap zal zijn dat ook van ouders een bijdrage in de studie van hun kind wordt verwacht, naast de bijdrage van de overheid en de student zelf. Als indicatie voor de veronderstelde ouderbijdrage wordt gerefereerd aan de aanvullende beurs. De precieze aard van de ouderbijdrage zal door ouders en studenten zelf in onderling overleg worden bepaald. De informatie aan ouders zal zoveel mogelijk zijn toegespitst op de relevante momenten in het keuzeproces van hun kinderen, waardoor voorkomen wordt dat ouders worden overladen met informatie. De IB-Groep heeft hier verschillende communicatievormen voor ontwikkeld. Ik noem u enkele voorbeelden:

– alle ouders van 16- en 17-jarigen ontvangen ieder jaar eind mei samen met de onderwijskaart een Nieuwsbrief, waarin de regelingen (WTS, WSF 2000) en mogelijke veranderingen kort worden beschreven. Specifiek wordt geattendeerd op de mogelijkheid om een tegemoetkoming in de studiekosten aan te vragen;

– alle (aanstaande) studenten krijgen half juni informatie over de WSF 2000 door middel van de Informatiekrant. In dit geval is afgezien van een specifieke mailing aan de ouders, omdat gebruikersonderzoek leert dat de Informatiekrant, gezien het feit dat aanstaande studenten nog thuis wonen, goed gelezen wordt door de ouders;

– met ingang van het nieuwe schooljaar kunnen ouders op Internet (www.ib-groep.nl) specifiek op hen gerichte informatie opvragen. Die informatie is er nu al voor scholieren, studenten en intermediairs. Uiteraard kunnen ouders deze informatie nu ook raadplegen. Zo is het mogelijk om aan de hand van een eenvoudig te bedienen rekenprogramma vast te stellen wat de veronderstelde ouderbijdrage zou zijn en of een student recht heeft op een aanvullende beurs gezien het belastbaar inkomen van de ouders, het aantal kinderen, de schoolsoort, uit- of thuiswonendheid. Daarnaast kan door het aanklikken van een «persoonlijk assistent» informatie op maat verkregen worden. Bovendien biedt de site de mogelijkheid om individuele vragen te stellen, die door de IB-Groep individueel (per e-mail) beantwoord worden. Ouders die liever mondeling geïnformeerd willen worden, kunnen altijd langs komen bij de 16 regiokantoren van de IB-Groep;

– Ouders van al ingeschreven studenten worden over de WSF 2000 geïnformeerd via een Nieuwsbrief bij het prolongatiebericht 2001 dat aan de student wordt toegezonden. Deze ouders zijn (vanwege het groot aantal uitwonende studenten) niet rechtstreeks op het adres van de student te bereiken.

Hierboven heb ik de meer specifieke op ouders gerichte acties beschreven. Uiteraard vraagt de algemene voorlichting over de WSF 2000 ook om andere activiteiten, die zich vooral richten op de student. Zo is de IB-Groep bezig met een totale herziening van de huidige folders- en brochurelijn, gebaseerd op de nieuwe uitgangspunten van de WSF 2000. Uiteraard zal in de nieuwe folders ook de nodige aandacht worden besteed aan de rol van ouders. Daarnaast zullen ook groepen studenten voor wie de studiefinanciering als gevolg van de WSF 2000 is verruimd, apart geïnformeerd worden. Als bijlage treft u een overzicht van de voorgenomen voorlichtingsacties aan. Daarnaast treft u als bijlage de «Informatiekrant voor studerenden» aan.1

Over de uitvoering van de WSF 2000 door de IB-Groep kan ik u meedelen dat wijzigingen ten behoeve van de WSF 2000 zullen worden doorgevoerd op het huidige, reeds bestaande en beproefde systeem van de IB-Groep. De IB-Groep heeft mij desgevraagd laten weten dat zij ook geen problemen verwacht als gevolg van de aanvaarding van verschillende amendementen door de Tweede Kamer op het wetsvoorstel. De meeste amendementen hebben namelijk pas effect op langere termijn. Omdat de IB-Groep deze aanpassingen meeneemt in de verschillende, lopende trajecten, is het moeilijk aan te geven binnen welke termijn alle maatregelen zullen worden ingevoerd. Het betreft immers een wet, die uit veel onderdelen bestaat. Niet alle onderdelen treden in werking per 1 september 2000. Zo heeft bijvoorbeeld de nieuwe diplomatermijn van 10 jaren pas effect per september 2006. De bijbehorende maatregel, die de prestatiebeurs van studenten omzet in een definitieve lening als niet binnen deze termijn het diploma wordt behaald, hoeft pas op dat tijdstip gereed te zijn. Ook verschuivingen binnen de planning van Herontwerp hebben geen gevolgen voor de tijdige realisatie van de IB-Groep. Alle maatregelen, die per 1 september 2000 direct effect dienen te hebben, kunnen dan ook daadwerkelijk door de IB-Groep worden geïncorporeerd in het geautomatiseerde systeem. Hiermee verwacht ik dan ook geen problemen bij de invoering van de nieuwe wetgeving.

Ik hoop u naar genoegen te hebben geïnformeerd.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

L. M. L. H. A. Hermans

Planning externe communicatie-activiteiten WSF 2000Informatie Beheer Groep/OCenW
Welke actieBij de doelgroep
Internet – aanpassingen (tekst)Juli
Internet – aanpassingen Rekenprogramma'sEind juli
VO/BVE magazineMaart – augustus, maandelijks
HO magazineMaart – augustus, maandelijks
Kennismakingsfolder WSF 2000/WTSZomer
Informatiebijeenkomsten met instellingen hoger onderwijs over WSF 2000Zomer
Aanpassing bestaande formulieren, ontwikkelen nieuw formulier, achterzijde BerichtenVanaf medio juli
Voice respons met nieuws over WSF 2000Juli, na instemming EK met WSF 2000
Folders: – Tempobeurs hoger onderwijs – Prestatiebeurs hoger onderwijs – SF voor beroepsonderwijs – SF voor ouders beroepsonderwijs – SF voor ouders  
– Leaflet bijverdienenZomer, na instemming EK met WSF 2000
Nieuwsbrief ouders 16- 17-jarigen bij OnderwijskaartEind mei
Informatiekrant WSF 2000 special voor (aankomende) studentenHalf juni (toestemming EK)
Bericht wijziging maandbudget per 1/9/2000Medio juli
Brief aan studenten duaal verpleegkunde met bericht over nieuwe recht op SF per 1/9/2000Medio juli
Brief aan studenten ouder dan 27 jaar, nog studerend per 1/9/2000 over nieuwe recht op beurs per 1/9/2000Medio juli
Nieuwsbrief voor ouders bij prolongatiebericht 2001Eind oktober

XNoot
1

Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Naar boven