26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 928 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2022

In mijn brief van 27 juni 2022 (Kamerstuk 26 643, nr. 866) informeerde ik uw Kamer over de vertraging in de opbouw en overgang naar een nieuwe ICT-infrastructuur bij Logius. Met deze brief informeer ik u over de stand van zaken, de door mij genomen maatregelen en hoe ik ervoor zorg dat het traject succesvol wordt afgerond. Daarbij heeft de continuïteit van de digitale dienstverlening richting burgers en bedrijven mijn volle aandacht. Zoals in mijn eerdere brief gemeld, blijft de dienstverlening voor vitale diensten aan burgers, als DigiD, geborgd. Dit omdat de oude ICT-infrastructuur in gebruik blijft totdat de migraties naar de nieuwe infrastructuur succesvol hebben plaatsgevonden.

Onder mijn toezicht is een analyse gedaan van de stand van zaken.

Logius vordert met de opbouw van de nieuwe ICT-infrastructuur. De oplevering van de oplossingen van de eerder geconstateerde technische knelpunten door de leverancier is bijna afgerond. Een aantal kleinere digitale diensten en/of dienstonderdelen zijn al overgestapt naar de nieuwe infrastructuur die voor deze kleinere diensten al voldoet. De ervaringen hiermee neemt Logius mee bij de migraties van de grotere diensten. Hierdoor is de verwachting dat in het vierde kwartaal van 2022 de nieuwe infrastructuur gecontroleerd en beheerst in gebruik wordt genomen waarna andere digitale diensten kunnen migreren. De verwachting is dat alle digitale diensten in 2024 zijn gemigreerd. Ik heb een externe expert en het Adviescollege ICT-toetsing gevraagd om onderzoek te doen en advies uit te brengen naar de gekozen oplossingsrichting. Zij zullen hun adviezen in de aankomende maanden uitbrengen. Deze adviezen worden betrokken bij de verdere opbouw en de migraties.

Door de vertraging in opbouw en overgang naar de nieuwe infrastructuur nemen de kosten en de onrechtmatigheid toe. Ook is er helaas vertraging ontstaan in de planning van de migraties en ten aanzien van een enkele nieuw te ontwikkelen dienst. Naast wat ik eerder met uw Kamer heb gedeeld (Kamerstuk 26 643, nr. 866) heeft de vertraging van de opbouw van de ICT-infrastructuur ook impact op de programma’s Herbouw Digipoort en Federatief Berichtenstelsel (hierna: FBS). Digipoort is de ICT-centrale waar veel berichtenverkeer voor de overheid afgehandeld wordt. FBS ondersteunt de aangescherpte eisen uit het wetsvoorstel modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (hierna: WMEBV), dat momenteel voorligt in de Eerste Kamer. De huidige dienstverlening zal op de bestaande infrastructuur worden gecontinueerd tot het moment dat de nieuwe dienstverlening gereed is. Hiermee wordt de impact van de vertraging voor burgers en bedrijven beperkt.

Op andere wettelijke toezeggingen voorzie ik nu geen impact. De bestaande dienstverlening aan burgers en bedrijven wordt niet geraakt door de vertraging van de opbouw van de nieuwe ICT-infrastructuur.

Met uitvoeringsorganisaties en medeoverheden die gebruik maken van de dienstverlening van Logius worden nieuwe planningen opgesteld wanneer zij na de migratie de dienstverlening in gebruik kunnen nemen.

Continuïteit van de digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven heeft voor mij de hoogste prioriteit. Daarom blijf ik actief betrokken bij de invoering van de nieuwe ICT-infrastructuur totdat alle digitale voorzieningen de overstap hebben gemaakt. Ik zal uw Kamer informeren over de voortgang.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

Naar boven